Pakking av bil:

Tenk på dette!

Et løst fotoapparat kan plutselig bli «blytungt». Tenk på dette før du pakker bilen - og unngå disse tabbene.

IKKE PAKK SLIK: Løse, harde gjenstander på toppen av lasten i bagasjerommet forvandles til livsfarlige prosjektiler sel i en bråstopp fra relativt lav hastighet. Foto: Rune Korsvoll
IKKE PAKK SLIK: Løse, harde gjenstander på toppen av lasten i bagasjerommet forvandles til livsfarlige prosjektiler sel i en bråstopp fra relativt lav hastighet. Foto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når bilen nå lastes for påsketur, er fokuset ofte hvordan du skal få plass til alt som skal være med. Enda viktigere er det å ha fokus på å laste bilen sikkert. Det mange ikke tenker over er at relativt små og lette ting som du laster i bagasjerommet, kan forvandles til dødelige prosjektiler dersom du får en kraftig oppbremsing eller i verste fall havner i en kollisjon.

En slalåmstøvel, som i utgangspunktet bare veier 1,5 kilo, forvandles til et livsfarlig prosjektil på 36 kilo dersom bilen får en bråstopp fra 50 km/t. Det samme gjør et nettbrett som kanskje veier et halvt kilo. Det kan treffe i hodet på deg eller barna i baksetet med en kraft som tilsvarer 12 kilo.

En liten elefant

En usikret hund i baksetet kan treffe deg med en kraft som tilsvarer en liten elefant.

Det sier seg selv at dette kan gi svært store skader.

Nils Sødal er familiefar og senior kommunikasjonsrådgiver i Norges Automobil-Forbund. Han har vært med på kollisjonstester av biler med feil lastet feriebagasje og blitt rystet over hvor stor skade bagasjen i bilen kan gjøre på passasjerene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.