Pakking av bil:

Tenk på dette!

Et løst fotoapparat kan plutselig bli «blytungt». Tenk på dette før du pakker bilen - og unngå disse tabbene.

IKKE PAKK SLIK: Løse, harde gjenstander på toppen av lasten i bagasjerommet forvandles til livsfarlige prosjektiler sel i en bråstopp fra relativt lav hastighet. Foto: Rune Korsvoll
IKKE PAKK SLIK: Løse, harde gjenstander på toppen av lasten i bagasjerommet forvandles til livsfarlige prosjektiler sel i en bråstopp fra relativt lav hastighet. Foto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når bilen nå lastes for påsketur, er fokuset ofte hvordan du skal få plass til alt som skal være med. Enda viktigere er det å ha fokus på å laste bilen sikkert. Det mange ikke tenker over er at relativt små og lette ting som du laster i bagasjerommet, kan forvandles til dødelige prosjektiler dersom du får en kraftig oppbremsing eller i verste fall havner i en kollisjon.

En slalåmstøvel, som i utgangspunktet bare veier 1,5 kilo, forvandles til et livsfarlig prosjektil på 36 kilo dersom bilen får en bråstopp fra 50 km/t. Det samme gjør et nettbrett som kanskje veier et halvt kilo. Det kan treffe i hodet på deg eller barna i baksetet med en kraft som tilsvarer 12 kilo.

En liten elefant

En usikret hund i baksetet kan treffe deg med en kraft som tilsvarer en liten elefant.

Det sier seg selv at dette kan gi svært store skader.

ALVORLIGE SKADER: En løs slalåmstøvel som veier 1,5 kilo, forvandles til et livsfarlig prosjektil på 36 kilo som kan treffe deg i bakhodet. Foto: Rune Korsvoll
ALVORLIGE SKADER: En løs slalåmstøvel som veier 1,5 kilo, forvandles til et livsfarlig prosjektil på 36 kilo som kan treffe deg i bakhodet. Foto: Rune Korsvoll Vis mer

Nils Sødal er familiefar og senior kommunikasjonsrådgiver i Norges Automobil-Forbund. Han har vært med på kollisjonstester av biler med feil lastet feriebagasje og blitt rystet over hvor stor skade bagasjen i bilen kan gjøre på passasjerene.

Alvorlige personskader

- Mange undervurderer faren med å ha løse gjenstander i bil. Moderne biler er svært kollisjonssikre, men usikret bagasje er ofte årsak til alvorlige personskader i en trafikkulykke, sier Sødal.

Han mener at det farligste du kan gjøre er å legge løse gjenstander på hattehylla bak eller på toppen av lasten i bagasjerommet, slik at de har fritt løp til kupeen der passasjerene sitter.

SLIK SÅ DET UT: I kollisjonstesten som NAF og Testfakta utførte i 50 km/t, ble den løse bagasjen slynget inn i frontruten med stor kraft. Denne gang satt det ingen personer i bilen. Foto: Testfakta
SLIK SÅ DET UT: I kollisjonstesten som NAF og Testfakta utførte i 50 km/t, ble den løse bagasjen slynget inn i frontruten med stor kraft. Denne gang satt det ingen personer i bilen. Foto: Testfakta Vis mer

- En av kollisjonstestene våre ble utført med en stasjonsvogn i 50 km/t. Gjenstander i bilen fikk da plutselig en kraft tilsvarende 24 ganger den opprinnelige vekten.

iPad og Colaflaske

- Legger du et fotoapparat eller en annen gjenstand som veier to kilo på hattehylla eller løst i bagasjerommet, vil den kunne komme som et livsfarlig prosjektil med en kraft på nesten 50 kilo gjennom kupeen. I en slik kollisjon vil de moderne sikkerhetssystemene i bilen beskytte passasjerene godt, mens de kan bli alvorlig skadet av en løs Colaflaske, iPad eller et fotoapparat, konstaterer Sødal.

DE FARLIGE GJENSTANDENE

GjenstandVektKraft i kollisjon
Slalåmstøvel1,5 kg36 kg
Slalåmski3 kg72 kg
Nettbrett0,5 kg12 kg
Brusflaske1,5 kg36 kg
PC2 kg48 kg
Kjøleboks7 kg168 kg
Koffert20 kg480 kg

Slik forvandles vekten av relativt lette gjenstander i en kollisjon i 50 km/t.

Slik sikrer du

Rådene for en mest mulig sikker tur til hytta i påsken, er å plassere den tyngste bagasjen nederst i bagasjerommet. Legg et par bagasjestropper gjennom festekrokene i bunnen først. Da kan du stroppe sammen all bagasjen når du har lastet fullt. På denne måten hindrer du ikke bare løse gjenstander i å fyke inn i kupeen, men også å gi bilen best mulig kjøreegenskaper.

LETTE TING I BOKSEN: - I takboksen bør du laste lette ting. Det gir både bedre kjøreegenskaper og sørger for at boksen ikke blir kastet av taket i en bråstopp, råder Nils Sødal i NAF. Foto: NAF
LETTE TING I BOKSEN: - I takboksen bør du laste lette ting. Det gir både bedre kjøreegenskaper og sørger for at boksen ikke blir kastet av taket i en bråstopp, råder Nils Sødal i NAF. Foto: NAF Vis mer

Sørg også for at takboksen er lastet riktig. Sjekk først hvor mange kilo takboksen, lastestativet og biltaket tåler. Dersom boksen tåler 75 kilo, men stativet bare 60, er det dette siste du må forholde deg til. Husk at vekten av selve takboksen må regnes med her.

Skiene gjennom boksen

I takboksen legger du den letteste bagasjen. Da påvirkes tyngdepunktet i bilen og kjøreegenskapene minst mulig. I tillegg er sjansen minst for at boksen skal fyke av eller deformeres under en bråstopp. Legger du ski i boksen, må disse sikres med lastestroppene som finnes der. Hvis ikke kan de bli kastet tvers igjennom veggen i boksen og inn i bilen foran i en bråstopp. Akkurat det skjedde med flere bokser som NAF testet i fjor:

- Tre av boksene i testen fikk problemer allerede i kollisjonstesten i 30 km/t. Mont Blanc, Calix og Biltema sto ikke imot en slik kollisjon. Festestroppene røk og innholdet skutt i vei ut av boksene, sier Sødal.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer