Ikke sikkert at forsikringen gjelder:

Tesla-eier frastjålet felger og dekk for 70.000 kroner

De siste ukene har forsikringsselskapene fått mange meldinger om tyverier fra garasjer. Pass på - det er ikke sikkert at forsikringen dekker det.

DYRE HJUL: Sommerhjul til en verdi av 60.000 – 70.000 kroner er ikke lenger uvanlig. Dermed blir de også attraktive for tyver, sammen med andre verdigjenstander du har i garasjen. Illustrasjonsfoto: Rune Korsvoll
DYRE HJUL: Sommerhjul til en verdi av 60.000 – 70.000 kroner er ikke lenger uvanlig. Dermed blir de også attraktive for tyver, sammen med andre verdigjenstander du har i garasjen. Illustrasjonsfoto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert

- Vi får nå inn mange meldinger fra fortvilte bileiere som er blitt frastjålet dyre felger og dekk og annet utstyr fra garasjen, sier Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige.

- I ett av tilfellene er felger og dekk til en verdi av 70.000 kroner til en Tesla forsvunnet. Nylig ble også felger og dekk for 60.000 kroner til en litt større Volvo stjålet. I flere av tilfellene er utstyret lagret i fellesgarasjer uten noen form for sikring, sier Voll.

Tyvenes favoritter

Flere forsikringsselskaper melder om det samme. Dette er et fenomen som dukker opp i forbindelse med sesongen for dekkskift. Vinterhjul bytter plass med sommerhjul. I mange tilfeller blir hjulene og andre verdigjenstander oppbevart i ulåste garasjer eller fellesgarasjer i enkle boder med dårlige låser som lett kan klippes opp.

- Vår erfaring er at folk ofte kan ha utstyr for flere hundre tusen kroner oppbevart i garasjen. Det vet tyvene. Mye av dette utstyret kan fjernes i løpet av få minutter, sier Voll, som i tillegg til bilhjul nevner hagemøbler, verktøy, sykler, gressklippere og skiutstyr som attraktive objekter for tyver.

FLERE MILLIONER: – Hvert år forsvinner dekk, felger og annet utstyr for flere millioner kroner fra norske garasjer, sier Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige. Foto: Gjensidige
FLERE MILLIONER: – Hvert år forsvinner dekk, felger og annet utstyr for flere millioner kroner fra norske garasjer, sier Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige. Foto: Gjensidige Vis mer

Hva dekker forsikringen?

Innbo og løsøre dekkes normalt av hjemforsikringen. Det er likevel et krav om at bygningen er låst og sikret for å få full erstatning ved innbrudd og tyveri.

Utstyr som tilhører bil og som lagres i fellesgarasjer, er normalt ikke dekket av forsikringen hvis det ikke er sikret i eget låst rom eller festet/boltet fast med lås.

I butikker som selger bilrekvisita kan du kjøpe gode bolter, låser, kjettinger og annet sikringsutstyr for en rimelig penge.

I private garasjer tilknyttet egen bolig er verdiene ofte mye høyere. Her vil innelåst utstyr være forsikret gjennom innboforsikringen.

Fellesgarasjer utsatt

- Tyveri av felger og dekk er et fenomen som dukker opp hver høst og vår i forbindelse med at folk skifter hjul. Det har nok sammenheng med at «anledning gjør tyv». En del legger om hjul ute og uærlige sjeler som kjører forbi ser sitt snitt til et enkelt tyveri, sier Sigmund Clementz, informasjonssjef i IF forsikring.

Han sier at dette ikke er noe stort problem, men påpeker også at fellesgarasjer er utsatt:

- Det er mange som her lett tilgang til disse garasjene. Derfor gjelder det å sikre verdigjenstander ekstra godt her. Oppbevarer du hjulene her, må de være festet til vegg og låst, sier han.

Også Oslo Politidistrikt uttalte nylig til Dinside at deres erfaring i Oslo den siste tiden heller mot at det blir begått grove tyverier fra boder, fordi oppdagelsesrisikoen der er lavere, og folk har mye lettomsettelige gjenstander i bodene sine.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer