Tesla Model S markedsklar

Som DinSide hadde annonsert lenge: 2011 var år 0 for elbilene. Nå kommer snart år 1.

SNASEN ELBIL: Tesla Model S i fint driv. Nå er prisene i USA klare; det er batterispesifikasjonene også. 2012 er året den kommer på veien. Foto: Tesla Motors
SNASEN ELBIL: Tesla Model S i fint driv. Nå er prisene i USA klare; det er batterispesifikasjonene også. 2012 er året den kommer på veien. Foto: Tesla Motors Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dette er modellen som for mange vil bety at elbilen virkelig er klar til å ta av. Her i Norge fikk vi på en måte en tyvstart i året som nå snart ligger bak oss, men i svært mange andre - og større - markeder er vi vitne til en produktdrevet oppvåkning av elbil-etterspørselen.

Pionéren Tesla

Når det gjelder å "ufarliggjøre" elbilen i folks bevissthet, ved å utstyre den med ytelser og egenskaper som både er like gode som - og overgår - bilene med forbrenningsmotor, har Tesla spilt rollen som pioner. Nylig kom meldingen om at Tesla avslutter produksjonen av sin elektriske sportsbil Tesla Roadster. Nå skal elbilprodusenten, basert i California, konsentrere seg om å gjøre klar den epokegjørende elektriske familiebilen Model S, for markedet.

Vi skrev om den bilen på forsommeren da Tesla presenterte versjon Alpha: Les mer om Model S her.


Rimeligere enn mange fryktet

Prisene og spesifikasjonene er nå altså klare og den gode nyheten er at Tesla holder seg til de prisene de har lovet tidligere. Model S kommer i tre versjoner avhengig av ønsket rekkevidde; 256 kilometer, 368 kilometer eller 480 kilometer. Prisene i USA blir som følger (basert på dollarkursen 22/12/2011):

1) Med batteripakke 40 kWt og rekkevidde 256 kilometer: 342.000 kroner

2) Med batteripakke 60 kWt og rekkevidde 368 kilometer: 401.000 kroner

3) Med batteripakke 85 kWt og rekkevidde 480 kilometer: 460.000 kroner

I tillegg kommer en høy-ytelsesversjon som skal klare 0 til 100 km/t på 4,5 sekunder, også den basert på 85 kWt-batteriet.

Redusert skatt

I og med at det i USA gis en skattereduksjon på 45.000 kroner ved innkjøp av elbil, blir nettokostnaden for kjøperen henholdsvis 297.000, 356.000 og 415.000 kroner, en relativt høy pris i USA, men ikke så verst allikevel når man ser på de relativt luksuriøse spesifikasjonene på bilen, som har plass til fem - eventuelt syv personer - og en god del bagasje.

Til Norge tilkommer en del ekstrautgifter for teknisk tilpasning, frakt samt amerikansk salgsavgift, men elbiler er jo unntatt engangsavgift og moms, så relativt sett burde Tesla Model S få en hyggelig pris her til lands. Når vi vet mer om den siden av saken, kommer vi tilbake med mer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer