Tesla etterforskes i USA

Tesla politietterforskes

Politiet mistenker Model 3-villeding.

POLITIETTERFORSKES: Myndighetene i USA etterforsker Tesla og Model 3. Foto: Tesla
POLITIETTERFORSKES: Myndighetene i USA etterforsker Tesla og Model 3. Foto: Tesla Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Wall Street Journal (betalingsmur) melder at myndighetene i USA har startet etterforskning av bilprodusenten Tesla.

Bakgrunnen er mistanker om at Tesla har feilinformert om hvor mange enheter av Model 3 de har produsert og på den måten villedet investorene. Ifølge rapportene har FBI vært i kontakt med flere eks-ansatte i Tesla og har bedt dem om vitnemål i saken. Flere skal også være stevnet.

Personer nyhetsmediet har vært i kontakt med, sier at saken går helt tilbake til tidlig 2017.

Amerikanske myndigheter undersøker nå om det Tesla har uttalt om produksjonstall, stemmer overens med hvor mange Model 3 som faktisk er blitt produsert.

- Vi er samarbeidsvillige

I en uttalelse sier Tesla at de har mottatt en frivillig forespørsel fra justisdepartementet for dokumenter som omhandler offentlig veiledning av Model 3-produksjonen. Bilprodusenten sier de er samarbeidsvillige og at de så langt ikke har mottatt en stevning eller ytterligere forespørsler fra departementet.

- Vi har vært åpne om hvor vanskelig produksjonen av Model 3 ville bli. Og vi har forklart at vi kun kan produsere så raskt som vår minst heldige eller minst suksessfulle leverandør, og at vi var på vei inn i «produksjonshelvetet». Gitt uforutsette utfordringer i produksjonen, brukte vi seks måneder mer enn forventet med å nå målet på 5.000 enheter i uken. Teslas filosofi har alltid vært å sette realistiske mål, ikke enkle mål som vi lett kan klare eller urealistiske mål vi aldri kan nå, heter det i en uttalelse fra Tesla.

Det amerikanske justisdepartementet og United States Securities and Exchange Commission (SEC) har ikke ønsket å kommentere saken overfor The Wall Street Journal.

Undersøker tallene

Det var i februar i fjor Tesla og Elon Musk annonserte de aggressive planene om å produsere 5000 Model 3-biler i uken i løpet av det fjerde kvartalet det aktuelle året. I juli tvitret Musk at de lå godt an til å nå 20.000 produserte biler i løpet av desember. Tesla nådde først 5.000-målet i juni i 2018. Totalt ble det kun produsert 2700 Model 3-er i løpet av fjoråret.

The Wall Street Journal skriver at FBI sammenlikner selskapets uttalelser med den faktiske produksjonskapasiteten i 2017.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer