Tesla til Norge

Nå er landets første Tesla-butikk et faktum, uten at de kan levere en eneste bil. Men de kommer.

En innlånt Tesla Model S står i showrommet et par dager.
En innlånt Tesla Model S står i showrommet et par dager. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I fjor sommer dukket det opp en invitasjon til den amerikanske ambassaden i Oslo. Tema? Introduksjonen av Tesla i Norge. Da ble landets første ansatte presentert, og Ine Røren er fortsatt med. I går var det nok en introduksjon på norsk jord fra Tesla, denne gangen på Alnabru. Der fant åpningen av landets første Tesla-butikk sted. Kjell Arne Wold er ansatt som daglig leder.

To merker, ingen biler

Det finnes med dette to bilforretninger i landet som er basert på et merke som knapt har omsatt produkter i det hele tatt, Fisker og Tesla.

Likheten mellom disse merkene er at de begge kommer til å omsette mengder med biler dersom de får produsert biler til kundene. Kundene står nemlig i kø, og de fleste har vært villige til å legge en god slump penger på bordet for å få sette seg på ventelisten, som er stadig økende.

Les mer om: Tesla Model S

Snora er klippet

Med prominente gjester til stede, som Fabian Stang, Christen Sveaas, Morten Harket og Bellona-Fredrik med flere, så ble den røde snoren klippet. Saksen var det byens ordfører som kontrollerte. Oslo er derimot ikke den første butikken amerikanske Tesla åpner i Europa. De har europeisk hovedkontor London, og har butikker i både Danmark og Eindhoven. Det er likevel Norge som kan bli den viktigste lokasjonen, men det er på en betingelse. De må kunne levere biler, og der er ikke Tesla enda. Vi snakker i dette tilfellet først og fremst om Tesla Model S.

Se bildene fra åpningen:


Kunder i kø

Per i dag er det skrevet rundt 200 kontrakter med kunder som ønsker bil. En av utfordringene er at det ikke kan sies stort om når kundene skal få biler, og det vil antagelig være stort sprang i tid mellom den første kunden og nummer 200, og inntjeningen til den nye avdelingen i Oslo vil bære preg av dette. En serviceavtale med de rundt 70 kundene som eier en Tesla Roadster er ikke nok til å holde sjappa i sving. Men Oslo er i så fall ikke det første stedet Telsa brenner av penger under oppstarten. Det gjelder over det hele, og de har en klar vinneroppskrift som vil gi gode resultater om de får det til. Så godt som alt skal foretas med egne midler, egne metoder, og deretter gi inntekter til kun egne lommer. Da er vi langt ut i 2014 eller 2015, om vi skal tro Tesla selv.

Model X, en ønskedrøm?

Tør du?

Å betale penger i dag for å få seg en Tesla Model S i morgen er trolig ingen problem. Men hva om leveransene drøyer til over nyåret? Har Regjeringen det samme synet på avgiftsfritak for elbiler til neste år? Jeg bare spør, for dette er ikke noe problem i andre land, men i Norge er avgiftsutsiktene for elbiler usikker.

Du kjøper med andre ord en elbil i dag som du ikke vet hva koster når du får den.

Dette er et element NAF mener er uholdbart, og de søker en større forutsigbarhet for blant annet fremtidige kunder av nettopp elbiler.

Prisen på elbiler i fritt fall

Merkelig markedsføring

Det er ikke dagligdags at en bilprodusent lanserer en ny spennende modell allerede før den tilnærmet eksisterende har kommet på markedet. Det er tilfellet her, for allerede før Tesla har klart å komme i gang med leveransene av Model S, så viser de verden et vel så interessant produkt, nemlig Model X. Dette er en bil som passer det norske markedet vel så bra som Model S. Kanskje Tesla spekulerer i at kundene vil tegne seg opp på en X allerede når de første henter en S? Tesla er derimot ikke alene om denne taktikken. Fisker har gjort det samme med konseptbilen Nina, som nå vises før Karma er vel etablert ute på markedet.

Foreløpig blir det med andre ord en stor grad av service og vedlikehold av Tesla Roadster som blir forretningsmodellen i Verkseier Furulundsvei 16 på Alnabru i Oslo. Foreløpig.

I tillegg har de en Model S i utstilling for den skuelystne, men ikke på heltid. Den er foreløpig bare på plass frem til og med lørdag 14. April.

Brabus foredler Tesla Roadster

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer