TEST- OG POENGKRITERIER

Euro NCAPs kollisjonstester er svært grundige og omfatter tre forskjellige situasjoner - en frontkollisjonstest, en sidekollisjonstest, en stolpetest.

Publisert
Sist oppdatert
TEST- OG POENGKRITERIER
[Ugjyldig objekt (NAV)]
TEST- OG POENGKRITERIER

Euro NCAP (European New Car Assessment Programme), er en uavhengig organisasjon som siden 1997 har testet sikkerhetsnivået på biler som selges i Europa.

Frontkollisjonstesten

Frontkollisjonstesten foretas i 64 kilometer i timen, og 40 prosent av bilens front siktes inn i en deformerbar barriere - en såkalt offset-crash. Bilene får poeng etter hvor godt passasjerene beskyttes under kollisjonen. Maksimal oppnåelig poengsum er 16 poeng, laveste poengsum er 0 poeng.

Sidekollisjonstesten

Sidekollisjonstesten foregår ved at en 150 centimeter bred rambukk kjøres inn i bilens side i en fart av 50 kilometer i timen. Bilene får poeng etter hvor godt forsetepassasjerene beskyttes under kollisjonen. Maksimal oppnåelig poengsum er 16 poeng, laveste poengsum er 0 poeng.

Stolpetesten

I tillegg gjennomføres en stolpetest, der bilen blir slynges sideveis mot en jernstolpe i en fart av 29 kilometer i timen. Bilene får poeng etter hvor godt de beskytter føreren. Maksimal oppnåelig poengsum er 2 poeng, laveste poengsum er 0 poeng.

Sammenlagtresultater

TEST- OG POENGKRITERIER


Sammenlagtresultatene er basert på hvordan bilene gjorde det i både front-, sidekollisjon- og stolpetesten. Maksimal oppnåelig poengsum for disse testene er 34 poeng - 16 for frontkollisjonstesten, 16 for sidekollisjonstesten og 2 for stolpetesten.

Setebelte-påminnere

I tillegg kan bilene (fra 2002) oppnå poeng for visse typer setebelte-påminnere. Det er ikke alle typer påminnere som gir poeng. Blant annet kreves det at systemet skal gi både visuelle og akustiske signaler. Euro NCAP tildeler inntil 3 poeng for setebelte-påminnere - 1 poeng for førersetet, 1 poeng for passasjersetet og 1 poeng for baksetene.

Stjernene

TEST- OG POENGKRITERIER


Maksimal oppnåelig poengsum er 37 poeng, laveste poengsum er 0 poeng. Det er mulig å oppnå inntil 5 stjerner, som tildeles etter følgende skala:

 • 0 poeng = 0 stjerner
 • 1 - 8 poeng = 1 stjerne
 • 9 - 16 poeng = 2 stjerner
 • 17 - 24 poeng = 3 stjerner
 • 25 - 32 poeng = 4 stjerner
 • 33 - 37 poeng = 5 stjerner
 • Fordi det sammenlagt kun kan oppnås 32 poeng på front- og sidekollisjonstesten, er det ikke mulig å oppnå 5 stjerner uten å:

  a) Oppnå minimum 1 poeng i stolpetesten
  b) Oppnå minimum 1 poeng for setebelte-påminnere

  Tilleggskrav

  TEST- OG POENGKRITERIER


  Fra og med juni 2003 innførte Euro NCAP nok en regelendring. Men i motsetning til beltepåminner-regelen, som gjorde det lettere å få 5 stjerner, er den nye regelen skjerpende. Det nye tilleggskravet innebærer nemlig et minimumskrav i både front- og sidekollisjonstesten.

 • Krav for å bli tildelt 5 stjerner: minimum 13 poeng i hver av testene
 • Krav for å bli tildelt 4 stjerner: minimum 9 poeng i hver av testene
 • Krav for å bli tildelt 3 stjerner: minimum 5 poeng i hver av testene
 • Krav for å bli tildelt 2 stjerner: minimum 2 poeng i hver av testene
 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer