TEST: Aston Martin V8 Vantage

Vi var litt usikre på hvordan bilen egentlig posisjonerte seg. Nå er vi det ikke lenger: Dette er en rendyrket sportskupé - 100% viet kjøreglede.

Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke noe å legge skjul på: Sommerfuglvinger blafret i mellomgulvet og pulsen hadde en noe høyere takt enn vanlig da denne testen skulle begynne. Det er en ganske spesiell følelse å få overrakt nøklene til en Aston Martin - et av de mest prestisjefylte og eksklusive bilmerkene som finnes - med beskjed om å kjøre den grundig og lenge. Det finnes mer ubehagelige oppdrag...

I 1990 solgte Aston Martin mindre enn 50 biler på et år. I år, 2007, regner produsenten med å overstige 7.000 eksemplarer - i stor grad takket være dagens testbil, V8 Vantage.

Drømmebilen

Undertegnede kan ikke i utgangspunktet hevde å være helt objektiv i forkant av denne testen. For vel 20 år siden allerede var nemlig favoritt-bilmerket Aston Martin, og drømmebilen het V8 Vantage. Det var en stor, tung og mektig GT med en 5,3-liters motor og var en av verdens raskeste, dyreste og mest eksklusive biler.

V8 Vantage er også navnet på bilen vi har testet, men Aston Martin er i dag et industriselskap mens det inntil for 20 år siden hadde en produksjon basert utelukkende på håndverk.

Tøffe tiår

Aston Martin ble grunnlagt rett før den første verdenskrig av Robert Bamford og Lionel Martin. Navnet er en kombinasjon av stedet de to vant sitt første bakkeløp – Aston, og Lionels etternavn. Det var bilsport og sportsbiler som gjaldt fra første stund. Aston Martin deltok for første gang i Le Mans i 1928 og vant der i 1959 med Salvadori og Shelby bak rattet. Det foregikk en minimalistisk og lite lønnsom produksjon av eksklusive sportsbiler gjennom flere tiår, og bedriften holdt ved flere anledninger på å forsvinne for godt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer