TEST: Audi Q5 - folkeutgaven med automatgir

Er Audis S tronic-girkasse like god som en klassisk automatgirkasse? Og hvilken bil er det beste kjøpet: Q5, GLK, X3 eller XC60? Vi forsøker å besvare disse spørsmålene i dagens test.

TEST: Audi Q5 - folkeutgaven med automatgir
Publisert
Sist oppdatert

Trofaste DinSide-lesere vet allerede mye om Audi Q5. I juli i fjor kunne du lese våre inntrykk fra den internasjonale Q5-lanseringen i Spania. Og i november kunne du lese vår test av Q5 2.0 TDI på norsk jord. Vi vet imidlertid at mange av dem som kjøper bil i premiumklassen ikke er særlig glade i manuelle girkasser. Derfor har vi nok en gang tatt for oss den rimeligste Q5-utgaven, men denne gangen med en såkalt S tronic-girkasse under dørken.

S tronic/DSG

Hva er egentlig S tronic? Jo, S tronic er den samme teknologien som går under betegnelsen DSG (Direktschaltgetriebe) i Volkswagens modeller. Det betyr at vi snakker om en manuell girkasse med automatisert kløtsjfunksjon.

Det finnes en rekke mer eller mindre vellykkede "halvautomatiske" girkasser på markedet. Det som er så spesielt med S tronic/DSG-teknologien, er at Volkswagen-konsernet var først ute med å benytte to kløtsjer. De to kløtsjene sørger ikke bare for svært raske girskift, men produserer samtidig mykere og mer komfortable sjaltinger enn ordinære automatiserte girkasser med én kløtsj.

Volkswagen-konsernet har i dag plassert S tronic/DSG-teknologi i en rekke bilmodeller og har så langt utviklet tre varianter av girkassen, to for biler med tverrstilte motorer (Audi A3/TT, Seat, Skoda, Volkswagen) og én for biler med langsstilte (andre Audi-modeller). Og det er sistnevnte som nå har blitt plassert i Q5.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer