Test av bilbarneseter 2016

NAFs test av ni ulike barneseter viser at det er livsviktig for barnet å sitte bakovervendt.

VELG RIKTIG: Sikring av barn i bilen er avgjørende for sikkerheten.  Foto: NAF
VELG RIKTIG: Sikring av barn i bilen er avgjørende for sikkerheten. Foto: NAF Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For å sikre barnet ditt best mulig i bilen er det livsviktig at de sitter i et bakovervendt barnesete fram til barnet er fire år, viser den ferske testen av ni ulike barneseter foretatt av NAF i samarbeid med svenske Testfakta.

I motsetning til europeiske tester, der forovervendte seter er mest utbredt, er denne testen gjort med hele åtte bakovervendte barneseter. Da er det viktig at du har bil med tilstrekkelig plass.

Cybex er vinner

– Testen viser med all tydelighet at det er livsviktig at barn sitter bakovervendt til de er fire år, sier Marlene Engan, småbarnsmor og kommunikasjonsrådgiver i NAF.

TESTVINNER: Barnesetet fra Cybex kommer best ut i test.  Foto: NAF
TESTVINNER: Barnesetet fra Cybex kommer best ut i test. Foto: NAF Vis mer


Recaro sitt forovervendte, som har vunnet tester i Europa, oppnår ikke de samme resultatene som de bakovervendte, viser den norsk/svenske testen.

Barnesetene ble testet i en frontkollisjon i 50 kilometer i timen. I tillegg ble setene utsatt for en sidekollisjon i 24 kilometer i timen.

Dukken som ble brukt tilsvarer i vekt og størrelse et barn på 18 måneder. Alle barnesetene med unntak av Biltemas sete, har Isofix-innfesting.

Best i test ble Cybex Sirona M, mens det forovervendte Recaro Monza Nova IS er testens klare taper med svært dårlig sikkerhet i en frontkollisjon.

– I en frontkollisjon beskytter bakovervendte seter buk og nakke. Sitter barnet forovervendt, kan kollisjonskreftene være direkte dødelige.

Testresultatene
PlasseringProduktPoengsum (av 5 mulige)
1. plassCybex Sirona M4,2 poeng
2. plassConcord Reverso Plus4,1 poeng
3. plassKlippan Triofix Comfort4,0 poeng
4. plassBe Safe Izi Modular4,0 poeng
5. plassAxkid Rekid3,6 poeng
6. plassMaxi Cosi Pearl XP3,6 poeng
7. plassBritax Römer Dualfix3,5 poeng
8. plassBiltema 39-8103,4 poeng
9. plassRecaro Monza Nova IS2,3 poeng


Store forskjeller

KLAR OPPFORDRING: Marlene Engan i NAF er klar på at barn under fire år bør sitte bakovervendt.  Foto: NAF
KLAR OPPFORDRING: Marlene Engan i NAF er klar på at barn under fire år bør sitte bakovervendt. Foto: NAF Vis mer


De små barna har svakere nakkemuskulatur og store hoder i forhold til kroppsvekten. Derfor slynges hodet frem med stor kraft ved en frontkollisjon hvis de sitter forovervendt. Sitter de derimot bakovervendt, vil kraften trykke hodet tilbake i barnesetet og beskytte det mot skader, forklarer Engan.

Det er også store forskjeller mellom de bakovervendte setene. Blant annet gir barnesetene fra Axkid og Biltema fem ganger mindre belastning for nakken enn stolen fra BeSafe, som ellers i testen har gode resultater.

Forklaringen er hellingen på stolryggen. Biltemas og Axkids seter er rettere i ryggen, noe som gir bedre beskyttelse for nakken.

– Vinkelen på seteryggen er viktig for barnets sikkerhet. Selvsagt skal man følge instruksjonene til fabrikanten, slik vi gjorde i testen, men man skal være varsom med å justere stolvinkelen slik at hellingen blir for stor, advarer NAFs kommunikasjonsrådgiver.

TESTTAPER: Recaro Monza Nova IS gjør det dårligst i testen gjennomført av NAF i samarbeid med svenske Testfakta. Det er i frontkollisjon setet sliter aller mest. Foto: IMPORTØREN
TESTTAPER: Recaro Monza Nova IS gjør det dårligst i testen gjennomført av NAF i samarbeid med svenske Testfakta. Det er i frontkollisjon setet sliter aller mest. Foto: IMPORTØREN Vis mer


– Stolryggen bør ikke ha en større vinkel enn 30 grader, så en må være forsiktig med å helle barnesetet for mye for at barnet lettere skal kunne sove, advarer hun.

I sidekollisjonstesten ga Biltema og Britax dårligst hodebeskyttelse. Begge er faktisk over farlige grenseverdier. Nakkebeskyttelsen er dårligst i setet fra Concord.

NAF anbefaler foreldre å sette seg inn i tester som denne for å kunne velge det setet som gir best sikkerhet for deres barn. De understreker at barn under fire år ikke bør sitte i forovervendte barneseter.

Noen viktige huskeregler

Når du skal kjøpe nytt bilbarnesete, anbefaler Trygg Trafikk å ta med barn og bil til butikken. Da får man prøvd om barnesetet passer i bilen. Det er også lurt å be forhandleren vise deg hvordan utstyret skal monteres.

Kjøper eller arver dere brukt utstyr, er det viktig at setet ikke er eldre enn 4-5 år.

  • Barn under fire år skal alltid sitte bakovervendt. Det minsker risikoen for dødsfall med opptil fem ganger.
  • Vær nøye med valg av størrelse/lengde når du velger stol, spesielt om du har barn som er lange/høye. Barnets hode må aldri komme over kanten på seteryggen av stolen.
  • Plus-testede stoler garanterer for bra beskyttelse av nakken.
  • Sørg for å montere stolen riktig. Det kan være avgjørende ved kollisjon. Stoler med Isofix er enklere å montere riktig.
  • Ikke monter stolen med for mye helling på ryggen.
  • Om stolen monteres i baksetet eller i passasjersetet foran i bilen spiller ingen rolle såfremt man sitter i en bakovervendt barnestol. Men husk: I forsetet må kollisjonsputen koples ut!
Her kan du lese hele testen.

LES OGSÅ:
Dette er de sikreste bilene
Med dette utstyret unngår du ryggebulkene
Dette gjør vi i bilen
Denne testen skal redde liv

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer