Test av elbilladere

Test av elbilladere avslører store kvalitetsforskjeller

Test avslører store forskjeller på ladebokser til elbil. Og forbrukere advares mot billige elbilladere.

TEST AV LADEBOKSER FOR ELBIL: ADAC har testet 12 ladebokser for lading av elbil hjemme. Elbilladerne er testet på sikkerhet, brukervennlighet og pålitelighet. Vinneren er denne som du ser på bildet, eMH1 fra ABL. Foto: ABL
TEST AV LADEBOKSER FOR ELBIL: ADAC har testet 12 ladebokser for lading av elbil hjemme. Elbilladerne er testet på sikkerhet, brukervennlighet og pålitelighet. Vinneren er denne som du ser på bildet, eMH1 fra ABL. Foto: ABL Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NAFs søsterorganisasjon i Tyskland, ADAC - med over 20 millioner medlemmer, har testet ladebokser til elbil - også kjent som «elbilladere». Ladeboks er anbefalt for alle med elbil, da lading fra stikkontakt er brannfarlig.

De har testet i alt 12 ladebokser for hjemmebruk - og testen avslører store forskjeller:

  1. Seks bokser har fått karakteren «veldig bra» eller «god» - og anbefales derfor.
  2. Tre bokser blir vurdert som «tilstrekkelig» - men har så store svakheter at de ikke blir vurdert som tilrådelig.
  3. Og tre enheter faller gjennom på grunn av betydelige sikkerhetsfeil

ADAC advarer spesielt mot to av de tre ladeboksene som faller igjennom i testen:

Dette er to billige ladebokser tilgjengelig på internett av tyske Annies-Carparts og Franz Röcker. Det farlige med disse er ifølge ADAC at ladeboksene ikke slår av strømmen i tilfelle en feilmelding.

- Dette er ekstremt farlig og kan føre til brann eller personskade, skriver ADAC i testoppsummeringen.

Ifølge ADAC-testen, er de beste ladeboksene fra produsentene ABL og Keba - med ABL på førsteplass.

Også ladeboksen fra Mennekes får gode resultater i testen - men ADAC bemerker at den er dobbelt så dyr i innkjøp som de to i tet.

ADAC har testet ladeboksene på sikkerhet, brukervennlighet og pålitelighet.

De ulike elementene er vektet ulikt i totalkarakteren: Sikkerhet teller 20 prosent av totalkarakteren, pålitelighet 40 prosent og brukervennlighet 40 prosent.

ADAC har testet ladeboksene på sikkerhet, brukervennlighet og pålitelighet. Foto: ADAC.de
ADAC har testet ladeboksene på sikkerhet, brukervennlighet og pålitelighet. Foto: ADAC.de Vis mer

Disse elbilladerne er testet

Du kan se alle ladeboksene som ADAC har testet, på illustrasjonen fra ADAC nedenfor. Som du kan se så er informasjonen i tabellen på tysk. Vi har oversatt tabellteksten i en egen tabell, som du også kan se nedenfor.

Veldig mange av merkene som er representert med ladebokser i testen, selges også i Norge.

Så vidt Dinside.no kan se, selges ABL, Keba, Mennekes, Wallbe, Vestel, Schneider Electric og Wallbox på det norske markedet.

Har du gode eller dårlige erfaringer med ladeboks for hjemmebruk? Del dette gjerne i en e-post til Dinside-redaksjonen eller i kommentarfeltet nedenfor.

TEST AV LADEBOKSER: Dette er ladeboksene som er testet. Testvinneren er fra ABL, og selges også på det norske markedet. Kilde: ADAC
TEST AV LADEBOKSER: Dette er ladeboksene som er testet. Testvinneren er fra ABL, og selges også på det norske markedet. Kilde: ADAC Vis mer
Ladeboks Sikkerhet Pålitelig-het Bruker-vennlighet ADAC total-karakter
ABL eMH110,61,31
Keba KeContact P301,30,61,31,3
Mennekes Amtron Xtra 22C210,62,31,4
Innogy eBox1,60,61,31,6
Wallbe Eco 2.01,70,61,41,7
Schneider electric Evlink1,80,61,61,8
EV Onestop WallPod4,50,61,24,5
Vestel EVC02-AC34,50,61,94,5
Wallbox Commander4,53,82,14,5
Alfen Icu Eve Mini50,63,15
Annies-carparts Simple EVSE5,50,61,25,5
Franz Röcker Simply E. Bausatz5,50,61,15,5

- Veldig gledelig

Testvinneren er ladeboksen eMH1 fra ABL, som forhandles av Defa i Norge, som kanskje er vel så kjent for sine motorvarmere til tradisjonelle forbrenningsmotorer.

Ståle Kvitle, konserndirektør i Defa i Norge, sier til Dinside at både ABL og Defa er gjensidig glade for testresultatene, og uttaler at det er et resultat av tett samarbeid om produktutvikling.

- Det er veldig gledelig at vår leverandør av ladestasjoner, ABL, scorer best på testen av ladestasjoner utført av ADAC i Tyskland.

- Det har vært en pågående produktutvikling i mange år, og alle komponenter er så gjennomtestet; bare i Norge er det montert mer enn 60.000 slike ladestasjoner, som står i Norge i kulda. Disse ladestasjonene har fått testet seg skikkelig i real life, så det er fint at testen bekrefter det vi har sett i veldig lang tid nå, uttaler Kvitle til Dinside.

Han sier videre at ABL har vunnet denne testen på tre områder, hvor det ene er sikkerhet - som er svært viktig.

Han forteller at det viktige er valg av komponenter i ladeboksene - og at det er trygt og sikkert i forhold til å beskytte både mot høye strømpulser som går ut til bilen - men ikke minst også at det er beskyttelse mot strøm som kommer fra bilen og inn. Sistnevnte er svært brannfarlig.

Ladestasjonene som ADAC har testet er selvsagt bygget for det tyske markedet. Ifølge Kvitle i Defa, tilpasses ladestasjonene de ulike markedene de selges:

- Uansett er ladeboksene satt samen av samme typen komponenter; de er bare rigget litt forskjellig. ABL-ladeboksene vi selger i Norge er bygget for det norske nettet, men med de samme komponentene som de bruker i Tyskland, sier Kvitle til Dinside - og hevder at det ikke er eventuelle landsulikheter som avgjør om man vinner denne testen eller ikke - men det er hvilke komponenter som ladeboksene er bygget opp av.

Dinside har tidligere skrevet om alt du trenger å vite om elbilladig hjemme i denne artikkelen, hvor vi forklarer alt om ulike typer ladebokser, lademodus, ladekabler, pluggtyper og annet.

Tenk på dette når du skal velge ladeboks

Ståle Frydenlund, seniorrådgiver i Norsk elbilforening, sier til Dinside at et viktig råd er å kjøpe en ladeboks som kan levere inntil 7,2 kW effekt via 230V (IT-nett, mest vanlig i Norge) eller inntil 22 kW via 400V (TN-nett, som stadig flere får tilgang til).

- På sikt vil man gjerne ønske seg mer fart på ladingen, selv om man ikke har tilgang til nødvendig effekt i dag.

- Videre mener vi det er viktig at medlemmene våre velger framtidsrettede løsninger. Altså er det en fordel at ladeboksen er smart. Det betyr at den kan styres dynamisk opp mot strømforbruket ellers i huset, og utnytte ledig kapasitet. Vi forventer at de fleste større leverandørene vil ha slike ladebokser på plass i løpet av 2019, uttaler Frydenlund til Dinside.

Han advarer også forbrukere til å være oppmerksom på eventuelle bindinger og abonnementspriser som kan gi økte kostnader, ved anskaffelse av ladeboks.

Norsk elbilforening er en medlemsorganisasjon som også har medlestilbud på i alt fire ladebokser for hjemmelading.

- Vi er glade for at to av ladeboksene vi har medlemstilbud på får svært god score i ADAC-testen. Sikkerhet er en viktig faktor i vårt arbeid, og vi har derfor undersøkt dette så langt det har vært mulig, uttaler Frydenlund til Dinside.

Han sier at de først og fremst har fokusert på internasjonale, velrenommerte leverandører, men også nye og framtidsrettede aktører.

- Vil gå grundig gjennom testen

En av ladeboksene som kommer dårligst ut i testen er Wallbox Commander. Dette er en av ladeboksene som NAF har medlemstilbud på. Vi har derfor spurt NAF hva de tenker om testresultatene og hvorfor de har medlemstilbud på denne ladeboksen, som altså kommer så dårlig ut i test.

Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF, sier til Dinside at de valgte samarbeidspartner på bakgrunn av at det er en forhandler med landsdekkende avtale, elektrikernettverk over hele landet, support i etterkant av installasjonen, garantitid på 5 år, intelligente, universelle ladere som kan brukes uansett om du kan lade på 3,7-22 kW og både 1-fas og 3-fas, - og at det er medlemspris både på selve veggboksen og installasjonen.

- Kvaliteten ble vurdert ut fra testrapporter, godkjenninger og reklamasjonssaker. Det var også viktig for oss at kvaliteten på veggboksene passer til det norske markedet med hensyn til regelverk og klima, uttaler Sødal på vegne av NAF.

NAF påpeker at dette er en tysk test for det tyske markedet - og at søsterklubben deres i Sveits har valgt å ikke publisere denne testen fordi det er annen standard i Tyskland. De understreker videre at det er viktig at forbrukertester er tilpasset regelverket i landet der de skal brukes.

- Vi vil selvsagt gå grundig gjennom testen og gjøre våre vurderinger. Hvis kvaliteten ikke er bra nok vil vi eventuelt vurdere å ta den ut av sortimentet.

- Av alle produktene i sortimentet vårt som er 7-8 modeller med ulike produktegenskaper, så er det Commander som har solgt minst i medlemsmassen vår.

Oppdatert 18. juni 2019:

ADAC har nå lagt til en kommentar vedrørende Wallbox:

Under oppfølgingen av produsentens foreløpige opplysninger har det vært en konstruktiv utveksling med Wallbox både skriftlig og telefonisk. I henhold til produsenten har alle Wallbox-ladere siden uke 51/2018 vedlagt følgende opplysninger, og produsenten har også påpekt til oss at denne informasjonen skal være vedlagt de lagrede produktene som sendes ut til kunder:

"Den elektriske tilkoblingen til husfordelingen og igangkjøring av Wallbox-lader må utføres av en kvalifisert elektriker. Alle lokale standarder og forskrifter for installasjon av elektrisk utstyr må følges. OBS: Tilførselsledningen til Wallbox-laderen må alltid beskyttes av et overstrømsvern (MCB) og av en ekstern jordfeilbryter (RCCB). Hvis du er i tvil, ta kontakt med vår serviceavdeling (kontaktdetaljer finner du i installasjonsmanual)".

Produsenten har også lagt til en referanse til den nødvendige jordfeilbryteren i databladet som kan lastes ned fra hjemmesiden deres. Årsaken til feilen og feilen etter ladingstestene med en Renault ZOE fra første generasjon er innstrømsstrømmen, som er mange ganger høyere enn standarden for dette kjøretøyet, og vil skade relékontaktene. Løsningen er en ny programvare (fra versjon 2.6.1), som Wallbox Chargers har publisert for Commander den 30.10.2018. Denne programvaren er ment å sikre at relékontaktene lukkes i spenningsnøkkelovergangen og dermed vil innstrømsstrømmen reduseres.

NAFs tips for valg av vegglader:

  • Snakk med en elektriker for å vurdere hva som må til for å få montert vegglader hjemme.
  • Elektriker kan også gi tips om hva som skal til for å få funksjoner som at man kan lade med høyere effekt, sikrere og med tidsstyring.
  • Når du har valgt vegglader er det viktig at en elektriker installerer den.
  • Velg en boks som kan lade inntil 22 kW. Da har du en lader for neste generasjon elbiler.
  • Kjøp gjerne også en «smart» boks, som kan programmeres til å lade når strømmen er billigst samt gi oversikt over forbruket ditt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer