Test av navigasjonssystemer

ADAC har testet ni ulike navigasjonssystemer. Disse er best:

TEST AV NAVIGASJONSSYSTEMER FOR BILEN: Store skjermer på frontruta kan skape trafikkfarlige situasjoner, advarer ADAC. De tre beste i testen har skjermer på 5 tommer.  Foto: ADAC.de
TEST AV NAVIGASJONSSYSTEMER FOR BILEN: Store skjermer på frontruta kan skape trafikkfarlige situasjoner, advarer ADAC. De tre beste i testen har skjermer på 5 tommer. Foto: ADAC.de Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ADAC, som er Tysklands svar på NAF, har testet ni ulike navigasjonssystemer. Fire av disse kan du kjøpe i norske butikker, de resterende kan kjøpes fra utenlandske nettbutikker.

Og heldigvis: De GPS-ene som kommer best er til salgs i norske butikker.

Pass på hvordan du bruker GPS-navigasjon i bilen: Det kan føre til at du mister konsentrasjonen

GPS-fellen: Kan gi stor dødvinkel

ADAC har testet ni bærbare navigasjonssystemer for bil, med skjermer fra fem til sju tommer.

Ifølge ADAC, kan navigasjonssystemer med store skjermer lage en dødvinkel, som kan skape farlige situasjoner i møte med syklister, motorsyklister og fotgjengere.

– Navigasjonssystemer med store skjermer er en fare for trafikksikkerheten. Dersom et apparat med en skjermstørrelse på mer enn sju tommer plasseres ugunstig på frontruta, kan fotgjengere, motorsyklister og syklister ikke sees skikkelig av bilføreren, de forsvinner litt bak skjermen. Det store displayet har dermed den samme effekten som dødvinkelen, og samtidig er ikke de store enhetene mer oversiktlige enn GPS-ene på fem tommer, skriver ADAC i en pressemelding.

Slik virker bilnavigasjon

TomTom er testvinner i ADAC sin test av navigasjonssystemer for bil. Foto: ADAC.de
TomTom er testvinner i ADAC sin test av navigasjonssystemer for bil. Foto: ADAC.de Vis mer
Testtaperen: NavGear StreetMate GTX-60-3D. Foto: ADAC.de
Testtaperen: NavGear StreetMate GTX-60-3D. Foto: ADAC.de Vis merBest og verst

Nedenfor kan du se et utdrag av testresultatene fra ADAC. Du kan også besøke ADACs nettsider for mer informasjon (kun på tysk). Nedenfor kan du også se testen i form av en video (kun på tysk).

Som du kan se av tabellen nedenfor, er det TomToms GoLive 1015 som går av med seieren. Denne selges også i Norge, vi har funnet den hos norske nettbutikker for fra 3.276 kroner.

TomTom får en samlet karakter på 1,8, noe som betegnes som bra. Også Navigon og Garmin selges på det norske markedet, og disse kommer hakk i hel på TomTom-GPS-en, med karakterer på henholdsvis 2 og 2,1 - også de betegnes som "bra". Prismessig er disse et mye rimeligere alternativ, begge er priset til ca 1.770 kroner, som du kan se av tabellen. Alle disse er på fem tommer.

Testtaperen er StreetMate GTX-60-3D fra NavGear, med en samlet karakter på 4 - som beskrives som "tilstrekkelig".

Samlet sett, oppnår fire produkter karakteren "bra", tre får karakteren "tilfredsstillende" og to får karakteren "tilstrekkelig".

Ingen får toppkarakter og ingen får bunnkarakter.

Totalkarakteren er basert på delkarakterer som er vektet slik: allsidighet (15 %), brukervennlighet (25 %), ruteberegning (25 %), navigasjon (25 %) og trafikkinformasjon (10 %).

Disse er testet (0,6 er beste oppnåelige karakter, 5,5 er dårligst. )
ProduktSkjermstørrelse ('')TotalkarakterVurderingPris (nok)  Butikk
TomTom Go Live 101551,8bra3276advance.no
Navigon 72 Premium52bra1766pixmania
Garmin 2595 LMT52,1bra1773dustin
Falk NEO 55052,3bra240 ¤ (1876 nok)falk.com
Becker AKTIVE 5052,6tilfredsstillende229 ¤ (1790 nok)mybecker.com
Mio Spirit 68753tilfredsstillende1398multicom
Medion GoPal X43454,73,3tilfredsstillende199 ¤ (1556 nok)medion.de
a-rival NAV-PNC 7073,7tilstrekkelig273 ¤ (2134 nok)mp3-player.de
NavGear StreetMate GTX-60-3D64tilstrekkelig170 ¤ (1329 nok)pearl.de
Kilde: ADAC.de. Totalkarakteren er basert på delkarakterer som er vektet slik: allsidighet (15 %), brukervennlighet (25 %), ruteberegning (25 %), navigasjon (25 %) og trafikkinformasjon (10 %).


Her er testen i lyd og bilde (kun tysk):


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer