TEST: Bensinmotoren som utfordrer dieselen

Volkswagens 1,4 liter store turbomotor finnes i flere biler og forskjellige effektvarianter, både med og uten kompressor. Vi har kjørt den svakeste av dem i Golf og latt oss imponere.

Publisert
Sist oppdatert

Den oppsiktsvekkende lille og avanserte turbomotoren så første gang dagens lys nettopp i Volkswagen Golf, med tilnavnet GT som representerte nivået under GTI. Her hadde den både turbo og kompressor og ga 170 hestekrefter og 240 newtonmeter. Da vi testet bilen ble vi svært begeistret for den spesielle motoren.

Stor utbredelse

Siden den gang har 1.4 TSI som Volkswagen kaller den også kommet i en lang rekke biler som Tiguan, Passat, Audi A3 og etter hvert nye Skoda Superb. Effektvariantene har også blitt mange; 170, 150, 140, 125 og 122 hestekrefter.

Ikke kompressor

De to svakeste klarer seg uten kompressor, hvilket senker både priser og forbrukstall. Det er den mildeste av disse vi nå har kjørt i Golf. 122 hester er ikke all verdens, men dreiemomentet ligger på relativt sett solide 200 newtonmeter. Det tilsvarer omtrent hva en god sugemotor på 2,0 liter gir.

Motoren erstatter 1.6 FSI og representerer et stort fremskritt på mange måter. For det første er den både raskere, sterkere og gjerrigere, ja, rett og slett en triveligere motor å handskes med.

Rask

0-100 er oppgitt til 9,4 sekunder, et tall vi kanskje syntes hørtes vel optimistisk ut med tanke på at vi fortsatt snakker om 122 hestekrefter. Men vi ble overrasket. For i praksis har denne motoren godt med kraftreserver. De fleste vil oppleve den som direkte sprek, og ved full gass trykkes du tilbake i setet i flere enn de aller laveste girene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer