Test: BMW X1 1,8d xDrive

Denne bilen er definitivt norgesvennlig!

SVÆR: BMW har greid å blåse opp X1 slik at den kan forveksles med storebror X3.  Foto: RUNE M. NESHEIM
SVÆR: BMW har greid å blåse opp X1 slik at den kan forveksles med storebror X3. Foto: RUNE M. NESHEIM Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

BMW X1 er BMWs motsvar til de billigere SUV-ene.

For å klare dette, har de brukt plattformen fra flerbruksbilen Active Tourer – og er dermed basert på BMWs første forhjulsdrevne plattform - med mulighet for firehjulsdrift.

Fordelene er åpenbare. En tverrstilt motor tar mindre plass og ikke minst er forhjulsdrevne modeller mye billigere å produsere. De som ikke trenger drift på fire, får nå muligheten til å sitte høyt bak BMW-logo til en grei pris.

Vi har allerede testet bilen på lansering, men da hadde de ikke dette spennende alternativet som gjør den litt billigere.

X1 rulles ut med en rekke moderne motorer som nylig ble lansert i blant annet Mini . Utvalget består av 3-sylindrede 1,5 litere og 4-sylindrede 2-litere i flere varianter, både diesel- og bensinmotorer.

M-PAKKE: Du har flere utstyrsnivåer å velge mellom. Nordmenn er glade i M-pakken som denne bilen er utstyrt med. Foto: RUNE M. NESHEIM
M-PAKKE: Du har flere utstyrsnivåer å velge mellom. Nordmenn er glade i M-pakken som denne bilen er utstyrt med. Foto: RUNE M. NESHEIM Vis mer


BMW X1 xDrive18d
BMW X1 18d 
Pris fra (X1):368.800 kr
Pris testet modell:648.020 kr
Motor:R4 2,0 l turbo bensin
Girkasse:8-trinn Steptronic
Drivhjul:4x4
Effekt:136 hk v/4.000 o/min.
Dreiemoment:330 Nm v 1.750 o/min.
0-100 km/t:9,9 sek
Toppfart:197 km/t
Forbruk blandet:0,47 l/mil
Co2 utslipp:124 g/km
Lengde/bredde/høyde:444/182/159 cm
Akselavstand:262 cm
Egenvekt:1.540 kg
Hengervekt:1.800 kg
Bakkeklaring:18,3 cm
Bagasjerom:505/1550 liter


Velg denne

Nordmenn er kjent for å kjøpe bil til neste eier, altså farge og utstyrsnivå som man tror er attraktivt når man skal selge bilen. I så fall tror vi modellen vi har testet er den som gir mest X1 for pengene.

Den blir attraktiv for deg - og interessant for nestemann. BMW har nemlig fått laget en versjon som passer godt for norske avgifter.

Den har en nedtrimmet toliters diesel (fra 150 til 136 hester), BMWs herlige 8-trinns girkasse og firehjulstrekksystemet xDrive. Firesylindret motor og firehjulsdrift er kombinasjonen vi tror vil være mest attraktiv.

LES OGSÅ: Derfor velger Nordmenn firehjulstrekk, diesel og automat

xDrive-systemet på denne plattformen kan ikke sammenlignes med firehjulsdriften i de større BMWene. Dette er i prinsippet en forhjulstrekker som får hjelp av bakhjulene ved behov, takket være en elektronisk styrt clutch.

Vi testet det ganske godt under lanseringen og systemet gir bra fremkommelighet, selv om balansen og morofaktoren med fokus på bakhjulsdrift på langt nær blir den samme.

VELLYKKET: X1 har fått en design det er lett å like. Foto: RUNE M. NESHEIM
VELLYKKET: X1 har fått en design det er lett å like. Foto: RUNE M. NESHEIM Vis mer


Tøff konkurranse

X1 skal først og fremst konkurrere mot nykommeren VW Tiguan og det kan bli en svært tøff match. Tilsvarende Tiguan har 150 hester og en attraktiv 7-trinns dobbeltclutchgirkasse.

Dessuten er firehjulsdriften hakket mer inspirerende, den tar mer bagasje, kan lastes tyngre og drar 2,5 tonn, mens BMW-en må nøye seg med 1.800 kilo.

Med en startpris på 448.900 kroner er BMW-en også tross alt nesten 50.000 kroner dyrere enn Tiguan.

Men den har flerbruksløsninger som bakseter på skinner som flytter setene 12 cm fremover, og den har mulighet for justering av seteryggen. Baksetene kan felles ned i forholdet 40/20/40.

Byr på luksus

Du kan få full BMW-luksus innabords, men det betinger at du legger mer penger på bordet.

Vår testbil hadde ikke bare søkke og snøre, men også fiskestang og agn.

Det vil si skikkelig head-up display (HUD), full navigasjonspakke med trafikkinformasjon og iDrive med styreflate som muliggjør super-enkel navigering og søking i telefonlistene, sportsseter i skinn med elektrisk justering og minne, dynamiske dempere, LED adaptive kjørelys, panoramaglasstak, gromlyd fra Harman/Kardon, Active Cruisecontrol og mye mer.

KLASSISK: Klassisk BMW dash med pop-up skjerm.  Foto: RUNE M. NESHEIM
KLASSISK: Klassisk BMW dash med pop-up skjerm. Foto: RUNE M. NESHEIM Vis mer


Men det kjører prisen opp i 648.000 kroner. Da begynner den kompakte SUV-en å bli skikkelig dyr.

Flere interiørbilder:


Nok for de fleste

Selv om vår testmodell er dresset opp med den noe tøffere M-pakken og har sportsoppsett på girkassen, betyr ikke det at dette er en rakett.

Men den er grei nok for de aller fleste. At BMW har trimmet motoren litt ned for å komme unna noen avgiftskroner, svekker ikke motoren nevneverdig. Det er bare turbotrykket som slippes ned akkurat i det du når toppeffekten.

Det betyr at du får akkurat det samme bunndraget og dreiemomentet som 150-hesteren, men bruker halvsekundet lenger til 100. Toppfarten blir av akademisk interesse uansett. Den senkes fra 204 til 197 km/t.

Konklusjon

Alt i alt er dette altså en fin bil og den rimeligste inngangsbilletten til BMWs SUV-verden med god drivlinje og høy kvalitetsfølelse.

Likevel har den et litt høyt premium-tillegg for BMW-faktoren i forhold til en kompetent konkurrent som for eksempel nyeste VW Tiguan, særlig når man har gravd godt i ekstrautstyrslisten.

Vi kommer tilbake til dette i en forestående sammenligningstest.Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer