TEST: Brutal dieselracer

BMW 335d Touring er ikke hva de fleste forbinder med en dieseldrevet stasjonsvogn. Den er noe av det mest spennende man kan kjøre med diesel på tanken.

TEST: Brutal dieselracer
Publisert
Sist oppdatert

Det er lett å glemme at det ikke er så alt for mange år siden dieselteknologien stort sett var uforenlig med virkelig heftige fartsressurser og en kultivert kjøreopplevelse, i alle fall så lenge vi snakket om vanlige produksjonsbiler. Slik er det definitivt ikke lenger, og det er dagens testbil et av de aller beste eksemplene på.

Dyr, men spennende

BMW 335d Touring koster fra 781.000 kroner. Det er mye penger, for mye til at de fleste av oss vil vurdere å kjøpe en slik bil. Men denne bilen er likevel interessant, fordi den viser hvor langt man har kommet i dag rent teknologisk, og dessuten hinter den om hva som vil være mulig om noen få år også i mer ordinære biler.

Dobbelturbo

Og det er selvsagt motoren som er kjernen i dette. Vi snakker nemlig om en helt spesiell konstruksjon. Slagvolumet er på 3,0 liter. Det matches av mange av konkurrentene i dag. Men effekten er høy, hele 286 hestekrefter med 580 newtonmeter. Det betyr at denne motoren yter hele 96 hestekrefter per liter slagvolum, hvilket er svært mye for en dieselmotor.

Dette er selvsagt et resultat av avansert teknologi. Blant de viktigste faktorene i denne sammenheng er dobbelturboløsningen. En liten turbo jobber på lave turtall og en større overtar gradvis ettersom motorhastigheten øker. Dette gir et svært bredt register. 3,0-literen går uanstrengt hele veien mellom 1.000 og 5.000 omdreininger.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.