TEST: Citroën Xantia Activa 2.0:Komfortdronning med sprintsko

Citroën har alltid blitt forbundet med komfort, og i dagens modellrekke er det Xantia som må regnes som den mest komfortable. På toppen finner vi Xantia Activa, som både er komfortabel, og har kjøreegenskaper i særklasse.

Publisert

Hemmeligheten ligger i Citroëns hydrauliske fjæring, som i motsetning til konvensjonelle fjæringssystemer med støtdempere og fjærer, er mer fleksibelt. I kompaktklassen er det få biler som kan hamle opp med Xantias fjæringskomfort i ulike situasjoner.

Det unike med systemet er nemlig at komforten nærmest er konstant, store og små dumper filtreres effektivt vekk i både høye og lave hastigheter. En bil med konvensjonelt hjuloppheng er i større grad et resultat av kompromisser, der du kan oppleve glimrende fjæringskomfort i høyere hastigheter, mens bilen ved bykjøring oppfører seg som en rumperister til 300.000 kroner. Eller motsatt – god fjæring i lave hastigheter, men dårlig komfort og retningsstabilitet i høye hastigheter.

Først ute med krengingskontroll

I tillegg ble Citroën den første bilprodusenten som introduserte “aktiv fjæring” med krengingskontroll i en vanlig personbil, og råder fortsatt grunnen alene med dette når det gjelder biler “for folk flest”.

Systemet i Xantia Activa kalles “Hydraktiv II”, og består av flere komponenter som spiller på lag med den hydrauliske fjæringen som allerede finnes i Xantia (og XM). Hydraktiv II fungerer slik at sensorer føler rattutslag og hastighet, og kjører du inn i en sving, registreres dette ved hjelp av sensorer knyttet til bilens kregningsstabilisator. En datamaskin vil sørge for å kompensere den kregningen som vanligvis oppstår i kurvekjøring ved å gjøre “fjærene” stivere. Men i Xantia er “fjærene” hydrauliske, og bilens støtdempere får dermed jobbe som normalt, uten at fjæringsveien blir kortere.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer