TEST: DAB-antenner til bil

Valg av antenne betyr valg av resultat!

GODT UTSTYRT: Vi har funnet en vei med dårlige mottaksforhold, har utstyrt bilen med forskjellige antenner, flere mottakere og en signalmåler. Da får vi sjekket eksakt signalstyrke og lyttetest samtidig. Det gir også mulighet for å sammenligne antennene seg imellom. Foto: RUNE M. NESHEIM
GODT UTSTYRT: Vi har funnet en vei med dårlige mottaksforhold, har utstyrt bilen med forskjellige antenner, flere mottakere og en signalmåler. Da får vi sjekket eksakt signalstyrke og lyttetest samtidig. Det gir også mulighet for å sammenligne antennene seg imellom. Foto: RUNE M. NESHEIM Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I 2017 tvinges Nordmenn over på DAB+. Tiden går fort og de aller fleste nye biler leveres originalt med DAB+. Vi som har eldre biler har flere muligheter til å få fremtidens radiosignaler inn i bilen.

I de fleste nyere biler er originalradioen integrert i designet. I mange tilfeller er den en del av et felles system for navigasjon og bilens menysystem. Det finnes derfor mange forskjellige DAB-adaptere. Forhandlerne vet hvilke som er skreddersydd for din bil.

Vi har testet 8 DAB-adaptere.
Sjekk resultatet her.

På eldre biler er det trolig bedre å bytte hele stereoanlegget. Da får man i de aller fleste tilfeller langt flere funksjoner, de er billige og svært enkle og montere.

Les mer om DAB-spiller i bilen.

I alle tilfeller må du montere en egen DAB-antenne. Valg av antenne og plasseringen av denne er svært viktig for å oppnå bra resultat på steder der mottaksforholdene er dårlige. I kuperte Norge er det mange steder med vanskelige mottaksforhold.

99,5 prosent dekning

NRK er pålagt at 99,5 prosent av befolkningen skal kunne motta DAB. De komersielle aktørene skal nås av 90 prosent. Dekningen blir målt fra 1. januar i år.

Norge er et krevende land å sende radio i på grunn av landskapet og det er et hav av forskjell på å gi 90 prosent dekning og 99,5.

Mens de kommersielle aktørene trenger opptil 200 sendere, må NRK firedoble antall sendere for å dekke resterende 9,5 prosent.

Tester utstyret

TESTPROFF: Michel Gascoin, Teknologirådgiver og prosjektleder i NRK med en svindyr spektrumanalysator. I vårt tilfelle leser den signalstyrke.
TESTPROFF: Michel Gascoin, Teknologirådgiver og prosjektleder i NRK med en svindyr spektrumanalysator. I vårt tilfelle leser den signalstyrke. Vis merNRK, P4 og SBS Radio står i bresjen for utbredelsen og er svært interesserte i god dekning for å unngå klager.

Michel Gascoin, teknologirådgiver og prosjektleder i NRK, er en av flere ute i felten som tester dekning på området, signalstyrke og utstyr som kommer på markedet. Han sitter på kart over hvor antennene er plassert, hva de sender, hvilken retning de sender og hvilke områder som skal dekkes.

Han har funnet en ideell vegstump utenfor Fredrikstad (FV 409 vest for Mosseveien) der vi kan søke inn signaler fra sender i Oslo (13B Oslo) som egentlig ikke er ment for dette området. Vi kjører frem og tilbake og avslører hvilke antenner som tar inn signaler bra og de som ikke gjør det. Vi merker lett om vi kjører i åpent lende eller i skyggen av signalene.

HJEMMESLØYD: To adaptere på en treplate, koblet til hver sin høyttalerutgang for å høre forskjellene. Vi tunet inn på "Ordentlig Radio" som sender fra Oslo. Foto: RUNE M. NESHEIM
HJEMMESLØYD: To adaptere på en treplate, koblet til hver sin høyttalerutgang for å høre forskjellene. Vi tunet inn på "Ordentlig Radio" som sender fra Oslo. Foto: RUNE M. NESHEIM Vis mer


Vi lastet bilen full for å finne ut hvor bra de forskjellige antennene virket. Testresultatet viser at teori og praksis ikke alltid er det samme.

Forskjellige antennetyper

Ideell plassering av radio-antenner er på taket. Det er derfor bilprodusentene bruker såkalte “haifinner" eller pisker på taket av nye biler. Da skygger ikke bilen for signaler dersom den kjører fra en sender, noe den vil gjøre dersom antennen er montert i frontruten.

Overraskende nok er det liten forskjell i følsomhet mellom mottakerne på markedet. Valg av antenne er derimot avgjørende for mottak.

Takantenne. Antenne på taket gir aller best mottakssignal. De finnes i forskjellige varianter fra magnetantenner til haifinner og vanlige pisker. Ulempen er ledning på taket. Enten må du la den ligge over taket og inn en dør, eller ty til fysisk inngrep i karosseriet dersom bilen ikke har takantenne fra før.

MAGNETPISK: Antenne midt på taket skal gi de beste signalene. Da vil aldri bilen skygge for en sender. Den minste følger med et billig adapter fra Coop. Ulempene er ledningen. Foto: RUNE M. NESHEIM
MAGNETPISK: Antenne midt på taket skal gi de beste signalene. Da vil aldri bilen skygge for en sender. Den minste følger med et billig adapter fra Coop. Ulempene er ledningen. Foto: RUNE M. NESHEIM Vis mer


Induksjonsantenne. Dette er en pisk med fotsom monteres med dobbeltsidig tape på vindusruta. Tilsvarende kloss på innsiden. Samme fordeler som en takantenne men enklere å montere.

INDUKSJON: Glassantenner med pisk monteres med dobbeltsidig tape med en utvendig og en innvendig del.  Foto: RUNE M. NESHEIM
INDUKSJON: Glassantenner med pisk monteres med dobbeltsidig tape med en utvendig og en innvendig del. Foto: RUNE M. NESHEIM Vis mer


Glassantenne. Finnes i flere varianter. De enkleste
monteres innvendig på valgfritt vindu med selvklebende tape. Den krever jording mot metall og loddrett plassering på grunn av at DAB-signalene sendes loddrett. Det finnes flere kvaliteter av disse. Både aktive og passive. Sjekk hvilken type din mottaker krever.

GLASSANTENNE: Vindusantenner finnes i mange varianter. Denne har ekstra ledning for den aktive delen, mens andre har den integrert i antenneledningen. Sjekk hva som passer for din mottaker.  Foto: RUNE M. NESHEIM
GLASSANTENNE: Vindusantenner finnes i mange varianter. Denne har ekstra ledning for den aktive delen, mens andre har den integrert i antenneledningen. Sjekk hva som passer for din mottaker. Foto: RUNE M. NESHEIM Vis mer


Trådantenne. Enklest mulige variant. En tråd som spennes opp i frontruta med medfølgende sugekopper. Passiv antenne og dårligst signal. Ikke spesielt pent heller.

TRÅDANTENNE: De billigste modellene leveres med passiv trådantenne. Mange kan klare seg med denne, men er desidert dårligste løsning. Foto: RUNE M. NESHEIM
TRÅDANTENNE: De billigste modellene leveres med passiv trådantenne. Mange kan klare seg med denne, men er desidert dårligste løsning. Foto: RUNE M. NESHEIM Vis mer


Slik testet vi

Vi koblet opp to av våre testvinnere Tiny C3+ på hver sin høyttalerinngang og koblet opp de forskjellige antennene. Vi testet forskjellige antenner mot hverandre. Vi testet også hvor mye dårligere signalene blir om du monterer den vannrett i stedet for loddrett, hvor dårlig en glassantenne blir uten jording samt dersom antennen er forsøkt "skjult"bak sidestolpen.

På Radio.no kan du sjekke DAB-dekningen tilsvarende følgende nivåer:

• "Svært godt mottak": Generelt gode mottaksforhold også i bymessig bebyggelse

• "Godt mottak": Generelt gode mottaksforhold, bla. i trebebyggelse

• "Bilmottak": Mottak med utvendig antenne, feks i bil, hus og hytte

DEKNINGSKART: Et Dekningskart gir en lett forståelse om hvor bra signalene er. På radio.no kan du enkelt søke hvordan forholdene er hos deg. Foto: RADIO.NO
DEKNINGSKART: Et Dekningskart gir en lett forståelse om hvor bra signalene er. På radio.no kan du enkelt søke hvordan forholdene er hos deg. Foto: RADIO.NO Vis mer


En god bilantenne skal kunne gi dekning alle steder på kartet som tilsvarer "bilmottak". En bedre antenne vil kunne også gi dekning i en del hvite områder.

For å få presise svar brukte vi også en spektrumanalysator som viser hvor sterke signalene er til enhver tid.

Tallene som leses av oppgis i enheten dBµV/m (microvolt per meter i desibelskala) og kan relateres til forskjellige dekningsnivåer.

Dette betyr tallene

Desibelskalaen er en logaritmisk skala som er meget praktisk når man vil fremstille relative størrelser.

En økning på + 6 dB tilsvarer en dobling av signalstyrken.

F.eks. 42 dBµV/m tilsvarer 0,000126 V/m, mens 54 dBµV/m (= 42+12) tilsvarer 0,000501 V/m, altså 4 ganger sterkere signaler.

Krav til mottak 
<42 dBµV/mIngen signal
42-48 dBµV/mBilmottak/Gode portable mottakere ute
48-54 dBµV/mMottak i trehus i grisgrendte strøk
>54 dBµV/mMottak inne it trehus by
> 60 dBµV/mMottak inne i murhus by


Testresultatet

En god antenne tar inn lave signaler. Minstekrav til gode signaler på bilantenner er 42 dBµV/m. Resultater under dette er svært godt. Alle verdier er angitt med en feilmargin på ca 2 dB.

Piskantenne på taket: 36 dBµV/m.
Svært bra; tåler halvparten så sterke signaler som for "bilmottak"

Passiv induksjonsantenne: 40 dBµV/m.
Bra; tilsvarer "bilmottak"-områder

Glassantenne 1: 39 dBµV/m.
Meget bra; bedre dekning enn "bilmottak"

Glassantenne 2: 46 dBµV/m.
Mangelfull; forutsetter sterkere signaler, tilsvarende "godt mottak"-områder

Trådantenne: 52 dBµV/m.
Mangelfull; forutsetter sterkere signaler, tilsvarende "svært godt mottak"-områder

Horisontal montering: Mye dårligere, litt tilfeldig avhengig av forholdene.

FLERE ANTENNER: Vi har testet flere antenner og plasserer de på forskjellige måter for å sjekke hva som fungerer eller ikke. Legg merke til at vi har festet de med tape. Tråden er altså ikke avhengig av å sitte helt limt på ruta for å virke. Greit i tilfelle du vil teste først. Foto: RUNE M. NESHEIM
FLERE ANTENNER: Vi har testet flere antenner og plasserer de på forskjellige måter for å sjekke hva som fungerer eller ikke. Legg merke til at vi har festet de med tape. Tråden er altså ikke avhengig av å sitte helt limt på ruta for å virke. Greit i tilfelle du vil teste først. Foto: RUNE M. NESHEIM Vis mer


Skjult montering: Vi testet med Glassantenne 1. Før trengte den kun 39 dBµV/m for å virke. Med sjult montering krever den signalstyrke på 52 dBµV/m, altså "svært godt mottak".

FEIL MONTERT: Mange synes antennen er stygg og prøver å gjemme den under panser, bak paneler etc. Det kan funke dersom du har sterke signaler der du kjører, men den oppnår dårlige resultater. Foto: RUNE M. NESHEIM
FEIL MONTERT: Mange synes antennen er stygg og prøver å gjemme den under panser, bak paneler etc. Det kan funke dersom du har sterke signaler der du kjører, men den oppnår dårlige resultater. Foto: RUNE M. NESHEIM Vis mer


Uten jording: Oppnådde ikke mottak.

Overraskelsene

Tre av antennene er svært bedre enn kravene som settes til mottak.

Den beste glassantennen var noe bedre enn indukjsonsantennen (med feilmarginen er det praktisk talt liiten eller ingen forskjell), selv når bilen skygget for senderen. Ser man på montering og utseende, blir denne en klar vinner, selv om det er store forskjeller fra 36 - 39 dBµV/m.

Det overrasket at horisontal montering ble så mye dårligere enn vertikal montering.

Vi fikk faktisk fikk like bra signal med skjult montering når vi brukte den beste glassantennen, som med vi fikk med trådantenne. Dette vil faktisk kunne fungere i enkelte områder hvor det er "svært godt mottak".

Vi gjør oppmerksom på at testene ble foretatt på svært ugunstige sendeforhold. Veldig mange vil klare seg med den dårligste antennen under fine forhold. Under vår test av DAB-adaptere, klarte de seg ekemplarisk på områder der vi ikke er vant til å få inn FM.

Hvorfor DAB?

Stort press på frekvenser skaper plassproblemer på FM-nettet, men med DAB+ utnytter man plassen bedre. Samtidig står deler av FM-nettene overfor et betydelig oppgraderingsbehov.

En oppgradering av gamle nett er vurdert opp mot kostnaden ved etablering av et nytt DAB-nett og en medvirkende årsak til at Norge er tidlig ute med digitaliseringen.

Geografiske utfordringer med spredt befolkning og høye fjell forsterker valget av en digital teknologi.

Nye DAB-nett betyr at du får flere kanaler. De aller fleste i Norge har nå tilgang til 22 kanaler. Minimumsutvalget er 10 kanaler. Det gir mulighet for nisjekanaler tilpasset barn, ungdom, eldre – i tillegg er det flere spesialkanaler for musikk, sport og vær.

GLASSANTENNE: Denne vindusantennen er blant de beste i dag og sto lite tilbake for referanseantennen på taket.  Foto: RUNE M. NESHEIM
GLASSANTENNE: Denne vindusantennen er blant de beste i dag og sto lite tilbake for referanseantennen på taket. Foto: RUNE M. NESHEIM Vis mer


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer