TEST: EasyPark-mobilapp

Ingen liker å betale for å parkere bilen, men når du ikke har noe valg kan du i hvert fall gjøre det så enkelt som mulig.

PARKERINGSAPP: EasyPark gjør det enklere å betale for parkeringen. Vi brukte Galaxy Note 3 (Android) og iPhone 5 (iOS) under vår testperiode, men det er også en app for Windows Phone-brukere. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
PARKERINGSAPP: EasyPark gjør det enklere å betale for parkeringen. Vi brukte Galaxy Note 3 (Android) og iPhone 5 (iOS) under vår testperiode, men det er også en app for Windows Phone-brukere. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bor du i sentrale strøk finner du fort ut at det er få gratisplasser å parkere bilen, og dermed kommer du sjelden langt uten å ha kontanter eller kort tilgjengelig.

For oss som sjelden beveger oss utenfor huset uten å ha med smartmobilen, er det imidlertid fristende å fikse betalparkeringen via en app. Så når EasyPark lover å gjøre hverdagen din litt enklere, måtte vi selvsagt prøve.

Slik får du appen

Selve appen er gratis og kan hentes direkte fra AppStore, Google Play, eller Windowsphone. Under vår test brukte vi den på Galaxy Note 3 og iPhone 5, og brukeropplevelsen var identisk på dem begge.

Hva koster det?

Som privatkunde har du to alternativer:

 • EasyPark Large: Koster deg 39 kroner i måneden i fast avgift, i tillegg til betaling av selve parkeringen.
 • EasyPark Small: Her er det ingen faste månedsavgifter, og bør derfor være det mest aktuelle alternativet for deg som ikke bruker bilen daglig.

  Nøyaktig pris vil imidlertid variere etter hvor du parkerer, for her kommer det nemlig 15 prosent påslag på parkeringsavgiften.

  En snittparkering på offentlig parkeringsplass i Oslo koster normalt 30 kroner, og med påslaget til EasyPark betaler du altså omtrent 4,5 kroner ekstra. Merk deg dog at påslaget naturligvis blir høyere om du parkerer på et sted hvor prisen er dyrere.

Hvorfor i all verden skal jeg betale ekstra?

Vel: Den store fordelen med appen er at den gjør hverdagen enklere: Smartmobilen er jo noe de fleste av oss har i lomma uansett, og ved å bruke appen slipper du i tillegg å ha med deg kontanter eller kort. Vi liker også at appen sender deg en SMS 15 minutter før parkeringstiden går ut: Dermed er det enklere å unngå bot fordi du har stått for lenge, i tillegg til at du kan utvide parkeringstiden på noen få sekunder via appen, om du skulle ha behov for deg.

Det kanskje beste argumentet er likevel at du slipper overbetaling.

Ofte vet man jo ikke hvor lang tid man kommer til å bruke i butikken, eller nøyaktig hvor lenge et møte kommer til å vare. Er du som oss, ender du da opp med å betale litt ekstra, bare for å være på den sikre siden.

Med appen slipper du dette.

Blir møtet avlyst eller din bedre halvdel tidligere ferdig i butikken enn forventet, er det nemlig bare å avslutte parkeringen med et enkelt tastetrykk, noe vi gjorde gjentatte ganger i løpet av vår testperiode.

Slik kommer du igang

 • Etter at du har installert appen og registrert deg, må du logge inn med telefonnummer (husk +47) og passord.
 • Deretter er det bare å legge inn kjennemerket på bilen. Merk deg at det er mulig å legge inn flere biler i samme app, noe som er praktisk for familier med flere enn ett kjøretøy.
 • Noen dager etter registreringen får du et velkomstbrev med informasjon og EasyPark-merker, som du blir anbefalt å plassere i frontruta på bilen. I følge EasyPark skal du riktignok kunne parkere uten å bruke merket, fordi parkeringsvaktene uansett skal dobbeltsjekke i sine systemer om du har betalt via appen.

  I Bergen og Asker er imidlertid klistremerket obligatorisk på kommunale plasser, og for å være på den sikre siden anbefaler vi derfor at du bruker klistremerket. Mens du venter på å få det i posten kan du forøvrig laste ned et midlertidig bevis her.

Appen er enkel i bruk

Når du skal bruke appen for å betale er det tre trinn enkle trinn du må gjennom: Velge takstgruppe, velge riktig kjøretøy i appen, og så snurre hjulet for å angi hvor lenge parkeringen skal vare.

Enkelte parkeringsplasser har en makstid som ofte er på to timer, og da vil du ikke få lagt inn lengre tid enn makstiden som er satt. Det praktiske med appen er imidlertid at du kan starte en ny parkering umiddelbart fra kontoret, uten å måtte løpe ut til bilen og automaten.

Dette er så enkelt at alle klarer det, men noen punkter bør du likevel være klare over.

Når du velger takstgruppe. Alle parkeringsautomater er merket med en takstgruppe, som i praksis er en firesiffret tallkode. På de fleste private parkeringsplassene vi har brukt er denne enkel å finne, fordi du ser logoen til EasyPark. På de offentlige parkeringsplassene til Oslo kommune er imidlertid ikke merkingen like god, og plasseringen vil for derfor variere. Ett eksempel ser du her, og flere får du i bildespesialen lenger ned.

IKKE ALLTID LIKE GODT MERKET: På de offentlige P-plassene i Oslo er ikke allid takstgruppen like godt synlig. Men den er der, bare du ser nøye etter. Foto: ØYVIND PAULSEN
IKKE ALLTID LIKE GODT MERKET: På de offentlige P-plassene i Oslo er ikke allid takstgruppen like godt synlig. Men den er der, bare du ser nøye etter. Foto: ØYVIND PAULSEN Vis mer


Pass på at du velger riktig bil! Har du lagt inn flere biler i appen, er det ekstra viktig å være nøye på hvilken bil du aktiverer betalingen på. Slurver du her, vil nemlig ikke parkeringsvakten finne igjen riktig bil i systemet ved en eventuell kontroll. Og ja: Her prater vi av egen erfaring...


Men pass på: Den virker ikke overalt

EasyPark har inngått samarbeidsavtaler med de aller fleste store private og offentlige parkeringsoperatørene i Norge, og appen skal også kunne brukes i våre naboland.

Det vil likevel ikke si at de har 100 prosent dekning.

I Oslo måtte vi for eksempel vrenge bukselommen for kontanter når vi parkerte utenfor Oslo Legevakt...

Svaret på om du kan betale via appen får du på selve parkeringsautomaten: Trikset er altså å se etter logoen til EasyPark på de private automatene, og etter takstgruppe på offentlige parkeringsplasser. Selve appen har forøvrig også en søkefunksjon som kan brukes. Trykker du på den, får du opp en oversikt over hvilke takstgrupper som er i nærheten.

Konklusjon

Det beste med appen er at den gjør det enkelt å betale, og ikke minst at vi slipper overbetaling når avtalene våre tar kortere tid enn forventet. At vi i tillegg slipper å løpe ut og fylle på automaten når møtene våre varer lenger enn planlagt, er også et pluss i vår bok.

Siden vi ikke kjører bil i Oslo sentrum til vanlig, er det imidlertid EasyPark Small-alternativet som vil bli brukt av oss framover. Vi føler altså at fordelene appen gir er verdt påslaget i pris. Parkerer du mye på betalplasser er det derimot Large-alternativet du bør velge, så her bør du vurdere ditt eget bruksmønster.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer