Test: Ford Focus RS

Avansert firehjulstrekk, elleville ytelser og hysterisk gode kjøreegenskaper gjør dette til en lykkepille av de sjeldne.

FART PÅ FORD FOCUS: RS gjør 0-100 km/t på 4,7 sekunder og stopper ikke før speedometeret sier 266 km/t. Foto: KNUT ARNE MARCUSSEN
FART PÅ FORD FOCUS: RS gjør 0-100 km/t på 4,7 sekunder og stopper ikke før speedometeret sier 266 km/t. Foto: KNUT ARNE MARCUSSEN Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kompaktklassen har vært en yndet bilklasse for de produsentene som ønsker å lage raske gatebiler. Her har GTi'ene poppet ut fra den ene produsenten etter den andre.

Etter hvert holdt det ikke med GTi'er som standarden, og de enda raskere R og RS-modellene har funnet fotfeste.

Tøffe konkurrenter

Ford Focus RS er Fords spydspiss i kompaktklassen. Den representerer det ypperste den tyske bilprodusenten kan by på i den stadig tøffere kampen mot konkurrenter som Audi RS3, BMW M135i xDrive, Honda Civic Type-R, Mercedes A45 AMG, Subaru WRX STi og VW Golf R.

Med rallygener tilbake til 60-tallet forplikter bruken av RS-navnet til en bil helt utenom det vanlige, og vi kan trygt si at nykommeren følger opp arven.

Focus RS har eksistert siden 2002, da den første utgaven ble lansert med 215 hestekrefter. Den bar preg av turboforsinkelse og mye krefter forhjulene hadde sin fulle hyre med å plante i bakken.

Se detaljbilder her

Resultatet var mye sporing, det engelskmennene så treffende kaller «torque steer». På generasjon to, som kom i 2009, så var det fortsatt kun forhjulstrekk til tross for at bilen hadde hysteriske 305 hestekrefter. Selv spesialutgaven RS500 med 350 hestekrefter hadde tohjulstrekk. Det ble rett og slett for drøyt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer