TEST: Ford S-Max - gullmedalje i familieklassen

S-Max er produksjonsversjonen av SAV-Concept, en dynamisk utseende flerbruksbil som ble vist i Genève i fjor. Designen på S-Max forblir forfriskende, men hvor brukbar er den som transportmiddel for familier med aktiv livsstil og store plassbehov?

Publisert
Sist oppdatert

På bildene så den fremtidige S-Max ut som en spenstigere og mer moderne versjon av den eksisterende Focus C-Max, men dementiet kom med den fysiske presentasjonen av bilen: S-Max ligger et par størrelser over sin fleksi-slektning. Og for den som forbinder Fords MPV-tilbud med den utgående Galaxy fremstår S-Max designmessig som intet mindre enn en revolusjon. Men det stopper ikke der.

Første skritt inn i fremtiden

Vi fikk de første positive inntrykk av nykommeren da S-Max og nye Galaxy ble lansert internasjonalt i april i år. Det var da vi fikk vite at bilene innvier en helt ny Ford-plattform som flere biler i lavere og øvre mellomklasse skal baseres på fremover, deriblant den helt nye og nært forestående Ford Mondeo. Nye Volvo S80 bruker samme plattform, Land Rover Freelander likeså. Men plattformen er ikke S-Max' eneste innovative trekk. Også formspråket viser nye takter.

Energi i bevegelse eller attraktiv nytte

Ford har tradisjon for veksling mellom traust og ordinær design på den ene siden (siste Granada eller siste Focus) og original men til tider høyst kontroversiell design på den andre (Sierra første generasjon, siste Scorpio eller første Focus - til en viss grad). Tidene har forandret seg. Ford lanserer med S-Max et designspråk som ble prøvet ut med konseptbilen Iosis i Frankfurt i fjor: Kinetisk (Nei, ikke kinesisk!) design. Det dreier seg om et statisk uttrykk for energi i bevegelse. Her har man villet være original og dynamisk i designen uten å sjokkere for mange. Etter vår mening er det vellykket når det gjelder S-Max. Dette skal være bilen som kombinerer dynamiske verdier og nytteverdi med en minimal grad av kompromiss. Det lyder både spennende og vanskelig, og en av oppgavene for testen gikk ut på å verifisere om dette lar seg gjøre. Svaret kommer i konklusjonskapitelet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer