TEST: Lysegrønn Prius

Det er neppe tilfeldig at Toyota har valgt å lakkere Prius lysegrønn, for denne hybriden markedsføres sterkt som et miljøvennlig og drivstoffvennlig alternativ. Men hvor grønn er den egentlig?

Publisert
TEST: Lysegrønn Prius
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Prius er svært fersk på det norske markedet, hvor den ble lansert i oktober i år. Men det er ikke dermed sagt at Prius er en ny bil: Den har vært i salg på hjemmemarkedet Japan siden desember 1997. Den modellen som nå er kommet til Norge er spesielt tilpasset det europeiske markedet, som blant annet betyr lettere batteripakke (som igjen betyr større bagasjevolum), og muligheter for å felle ned bakseteryggen.

Skiller seg under panseret

Det er under panseret – og for så vidt i bagasjerommet – at Prius skiller seg fra det vi forbinder med en ordinær personbil. Vi har nevnt at Prius er en hybrid – og i dette tilfellet betyr det at Prius blir drevet av en bensinmotor og en elektromotor. Systemet kalles THS – eller Toyota Hybrid System. Mer om hvordan motoren fungerer, kan du lese i avsnittet om motor og kjøreegenskaper.

Egenskaper som en ordinær personbil

Bakgrunnen for Prius var at Toyota ønsket å utvikle en bil som oppførte seg som en ordinær personbil og som hadde de samme mulighetene som en ordinær personbil – men som likevel er lite skadelig for miljøet. Rene el-biler har store begrensninger med tanke på anvendelighet – både hva gjelder rekkevidde og plass. Dette kan du lese mer om i vår sammenligningstest av elbilene Think City og Peugeot 106 Electric. Prius lader mens du kjører, og du er altså ikke avhengig av en ekstern strømkilde for å lade batteriene – og du risikerer ikke å strande på en øde landevei fordi du ikke har fulgt med på batterikapasiteten.

Sparsom?

Kombinasjonen og samspillet mellom el- og bensindrift skal redusere bensinforbruket i forhold til en personbil med ordinær bensinmotor. Men hvor sparsom er egentlig Prius med drivstoffet? Dette får du svar på ved å klikke deg gjennom lenkene under bildet til høyre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer