TEST: Mercedes C 250 CDI

Kuttet i kubikk går sin gang og nye motorer med komplisert lading og lavt forbruk kommer i stedet. Mercedes leder an med denne motoren i C-klasse.

TEST: Mercedes C 250 CDI
Publisert
Sist oppdatert

Det som er kult med denne bilen er at forbruket er senket betydelig. C 250 har et oppgitt forbruk på 0,52 liter per mil og et CO2-utslipp på 138 gram CO2 per kilometer.

Normalt sett vil et slikt forbruk og utslipp være forbeholdt motorer med mye mindre muskler enn denne. Vi snakker her om 204 hestekrefter, som BMW for så vidt matcher, men Mercedesen har i tillegg hele 500 newtonmeter. Det er her den rister av seg konkurrentene og tar teten. BMW har en tilsvarende motor med to turboladere, men BMW "mangler" 100 newtonmeter og må nøye seg med 400. BMW leverer også sin motor kun i 1-serie.

Litt detaljer

Vi må gå litt i grenseland for hva som kan være interessant for den gemene hop, men det er noen ting som må frem når det gjelder denne motoren. Den har to turboladere som sitter i serie. Den har en liten høytrykksturbo som sitter først i serien. Den har en turbindiameter på 38,5 millimeter og kan snurre med opptil 248.000 omdreininger i minuttet (med andre ord en liten turbo som snurrer lett i gang, men som leverer lite luft). Dette er er gjort for å hindre en "sluggish start off" som Mercedes kaller det i dokumentasjonen til bilen. Og det virker! Når turtallet øker vil en elektronisk styrt ventil sørge for å lede eksosen mot en større lavtrykksturbo. Denne har en turbindiameter på 50 millimeter og kan snurre med opptil 185.000 omdreininger (denne turboen leverer mer luft, men er tyngre i drift). Denne tar over ved medium turtall og jobber alene fra medium turtall og opp til maksimalt. For å hindre overbelastning er også denne utstyrt med en overløpsventil, også kjent som en wastegate.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.