TEST: Nissan Primera 1.9 dCi Acenta

De europeiske bilprodusentene har lang erfaring med dieselmotorer og har tradisjonelt ligget et hestehode foran japanerne på dieselfronten. Situasjonen er nå sakte men sikkert i ferd med å utjevnes.

Publisert
Sist oppdatert
TEST: Nissan Primera 1.9 dCi Acenta


På kontinentet stiger dieselandelen fra år til år og i mange sentral- og søreuropeiske land har nå dieselandelen rundet 50 prosent. Den som ønsker å erobre nye markedsandeler i det europeiske bilmarkedet er derfor nødt til å tilby moderne og drivstoffgjerrige dieselmotorer.

Dette er årsaken til at det nå satses stort på dieselmotorer hos alle europeiske bilprodusenter. Også Saab og Volvo, som tradisjonelt har satset på bensin, har forstått at de må tilby dieselmotorer hvis de skal ha noe håp om å vokse i Europa.

Japanerne kommer

Japanske bilprodusenter har tradisjonelt satset storparten av sine ressurser på å utvikle stadig mer effektive og drivstoffgjerrige bensinmotorer. Men også japanerne har nå erkjent at europeiske bilkunder i stadig større grad foretrekker diesel på tanken. Og når japanerne først bestemmer seg for noe, har de en tendens til å gjøre grundig arbeid.

Toyota langt fremme

TEST: Nissan Primera 1.9 dCi Acenta


Derfor kunne Toyota for noen måneder fortelle at de, som en av verdens første motorprodusenter, hadde utviklet en ny dieselmotor som tilfredsstiller EU-4 kravene. Denne motoren er å finne i nye Avensis.

Honda, som i dag ikke tilbyr en eneste dieselmotor, har lovet at både CR-V og nye Accord vil bli tilgjengelig med diesel i nærmeste fremtid. Mazda har heller ikke vært særlig sterke på diesel, men tok ingen sjanser og sørget for at storsatsingen Mazda 6 ble tilgjengelig med diesel.

Henter fra Renault

Også Nissan har bestemt seg for å satse på diesel. Men i stedet for å bruke enorme ressurser på utvikle motoren selv, har de like godt hentet den fra samarbeidspartner Renault. Nissan og Renault eies nemlig av samme konsern, et konsern som sitter på en flott 1,9-liters diesel utviklet for blant annet Laguna og nye Megane.

Hvordan oppfører motoren seg under et japansk panser? Les mer om motor og kjøreegenskaper her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer