TEST: Peugeot 407 1.6 HDi

"There is no replacement for displacement", heter det i USA. Den teknologiske utviklingen er imidlertid i ferd med å gjøre det gamle ordtaket ugyldig.

Publisert
Sist oppdatert

Selvfølgelig har de fortsatt et poeng, de som hevder at slagvolum "ruler". Det å øke slagvolumet er fremdeles en svært enkel fremgangsmåte hvis man er på jakt etter mer effekt, mer dreiemoment og tøffere lyd.

Slagvolum koster

Det er imidlertid flere ulemper knyttet til motorer med stort slagvolum. De tar blant annet stor plass, de veier mye og de bruker mye drivstoff.

Her i landet møtes store motorer i tillegg av en høy slagvolumavgift. For den første literen slagvolum betaler man ikke mer enn 10 kroner per kubikkcentimeter, noe som betyr at man slipper unna med rundt 10.000 kroner for en 1,0-liters motor. Men deretter stiger satsene progressivt, noe som betyr at man betaler drøye 40.000 kroner for en 2,0-liter, rundt 114.000 kroner for en 3,0-liter, drøye 190.000 kroner for en 4,0-liter og så videre.

Mer kraft for pengene

Her i landet skal vi derfor være glad for at motorprodusentene tar i bruk avansert teknologi for å hente stadig mer effekt og kraft ut fra små motorer. Denne utviklingen betyr nemlig at nordmenn får mer motor for pengene, noe dagens test-motor er et godt eksempel på. Denne motoren, som har et slagvolum på 1,6 liter, yter nemlig 109 hestekrefter og 240 Nm.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer