For litt over et år siden ble nye Porsche 911 lansert, og det er heller ikke lenge siden vi prøvekjørte den nye Boxster. Den nye Boxster gir i tillegg grobunn for en helt ny Cayman, en bil vi nå har prøvekjørt. For de som ikke kjenner Cayman fra før, så kan den enkelt forklares som en Boxster, bare med fast tak. Altså, en kupé.
Den nå utgående versjonen av Cayman var en svært interessant bil i denne klassen. Den hadde blant annet en motorversjon som passet godt til det norske avgiftssystemet, og den hadde kjøreegenskaper som hentet frem smilet hos de fleste. Porsche er derimot ikke veldig fornøyd med det lave salget av første generasjon av Cayman, så vi reiste til Portugal og Autodromo Portimao for å se hva det bor i den nye og andre generasjonen.
Bedre enn ventet
La oss rett og slett slippe superlativene løs med det samme. Den nye Cayman får også denne motoren, og den følger opp med å være en bedre kjøremaskin enn noen gang. Den overgår alle våre forventninger, som fra før har vært godt oppjustert.
Se bilder av Cayman utvendig:
Fantastisk bane
Banen Autodromo Portimao er en av de morsomste banene vi har kjørt på, og kan på mange måter ses på som en mindre utgave av Nürburgring. Banen har mengder av utfordringer i form av blinde soner, bakketopper med skarpe svinger rett etter, og noen hvor svingen ligger på selve toppen. En feil inngang her, og du får veldig mye å gjøre på svært kort tid. Porsche kunne således ikke lagt lanseringen til et bedre sted, for størrelsen og utfordringene banen har å by gir Cayman akkurat passe med utfordringer til at vi får se hva det bor i bilen.
Porsche bedrer grepet
Tre alternativer
Cayman kommer i utgangspunktet med to motoralternativer, hvor begge er sekssylindrede boksermotorer. Cayman S har en 3,4-liter på 325 hk, mens Cayman har en 2,7-liter på 285 hk. I tillegg til dette har Porsche laget et tredje motoralternativ for å tekke avgiftene i Belgia og Norge. Dette er en nedjustert versjon av 2,7-literen, og yter 211 hk. Det høres slapt ut i en Cayman, men dreiemomentet er opprettholdt og identisk med det du finner i utgaven med 285 hk. Dette gjør den til en råsterk kraftpakke, for det er bare den effekten som ligger rundt 7.000 omdreininger som er senket. Opp dit er ytelsene omtrent tilsvarende som på 285-hesteren.
Nært slektskap
Når vi snakker om sportsbilen Porsche, så er det for mange enstydende med 911. I årenes løp har derimot 911 utviklet seg til bli en så perfeksjonert sportsbil at den nesten er blitt for god. Å temme nye 911 betyr at du må strekke strikken langt utover det som kan kalles komfortsonen til selv mang en svært habil sjåfør.
Cayman letter litt på dette, for på et langt tidligere tidspunkt får du i Cayman kjenne på følelsen av at det er du som sjåfør som kontrollerer bilen. Likevel fremstår den som en utrolig kjøremaskin.

På mange måter er Cayman det 911 engang var. De eldre versjonene av 911 hadde med hekkplassert motor, og fullstendig mangel av elektroniske hjelpemidler, en tendens til å straffe enhver overmodig sjåfør ved å logre vel langt med stjerten. Den kom som en pendel ved overmodig adferd.
En entusiasts drøm
Cayman har midtplassert motor, men likevel er den mye mer overstyrt enn siste versjon av 911, og det er nettopp det mange kjøreglade sjåfører gjerne vil ha. En bil de kan ha det morsomt med, men som likevel må tuktes. Dessuten har Cayman et veldig fleksibelt og godt oppsett når det gjelder de elektroniske hjelpemidlene. Med midtplassert motor er bilen satt opp med en vektfordeling på 46/54, noe som lyder som søt musikk. Bare vær varsom etter å ha skrudd de elektroniske hjelpemidlene av. Du kan få smekk på lanken.
Se bilder av Cayman innvendig:
PDK, ikke manuell
De aller fleste som kjøper en Porsche i dag velger PDK-giret. I mine øyne er det ingen ting å lure på. I kombinasjon med de sterkere motorene er det faktisk billigere, mens det med de mindre motorene koster noen skarve tusenlapper ekstra. Dette skyldes avgifter basert på utslippsnivåene. En Porsche uten PDK er i mine øyne gammeldags, ettersom det er mindre effektivt på alle måter.
Målestokken
Kjørbarheten til en bil kan ikke avleses på verken tallene for 0-100 km/t, eller toppfarten. Dette er bare statiske opplysninger, nesten på linje med hvor mange liter drivstofftanken rommer. Den beste måten å måle en sportsbils kjørbarhet på er tiden den bruker gjennom et variert kjøremønster med en blanding av kupert terreng med en blanding av rette strekker og svingete veier. Målestokken heter selvfølgelig Nürburgring. Mens nye 911 gjør de drøye to milene rundt banen unna på 7 minutter og 40 sekunder, så bruker Cayman 7 minutter og 55 sekunder. Listen over hvilke serieproduserte biler som har gjort dette før Cayman er ikke veldig lang, og består i stor grad kun av supersportsbiler til mange ganger prisen av en Cayman.

Biff til pølsepris
En Porsche Cayman fremstår rett og slett som en saftig biff til pølsepris. For Cayman er bygget etter den samme kvalitetsmalen som alle de dyrere bilene fra selskapet, og det er nettopp det som gjør den til et kupp, selv i Norge, Med en startpris på 674.000 kroner er den rett og slett det beste kjøpet du kan gjøre dersom du ønsker deg en sportsbil. For bilen er i høyeste grad en fullverdig sportsbil, og den er bygget av Porsche.
Halvpris mot 911
Den norske importøren forteller at kundene i Norge legger på cirka 80 - 100.000 kroner i snitt i utstyr. Fortsatt koster den ikke mer enn i overkant av 750.000, med 211-hesteren bak setene. Det er halvparten av prisen av en gangbar ny 911, som i våre øyne også er en prisverdig sportsbil. Den er blant annet den rimeligste inngangsbilletten til å runde 300-merket, men når Cayman da koster bare halvparten og gir omtrent samme gleden, så må det sies å være et kupp.
Utvedige mål og dimensjoner:
