TEST: Punkteringssett

Det blir stadig vanligere at biler utstyres med ulike varianter av reparasjonssett i stedet for et gammeldags reservehjul. Fungerer det?

Publisert
Sist oppdatert
Hadde jeg bestilt en ny bil i dag, hadde jeg passet på at det var med reservehjul.


Fordelene med å droppe det tradisjonelle reservehjulet er åpenbare. Man sparer både plass og ikke minst vekt. Dermed får du med deg mer bagasje og forbruket reduseres dessuten også. Men hva er egentlig konsekvensene dersom uhellet er ute?

Kompressor og tyktflytende væske

Punkteringer rammer de aller fleste som kjører bil i en anselig mengde før eller siden. Og typisk nok skjer det ofte når du minst venter og ønsker det. Da er man avhengig av en god reserveløsning. Spørsmålet er da om reparasjonssettene, typisk bestående av en liten kompressor og en flaske med tyktflytende masse, faktisk løser floken.

Første gang

De typiske komponentene i et reparasjonssett
De typiske komponentene i et reparasjonssett Vis mer


Punkteringer skjer relativt sjeldent og vi må innrømme at vi faktisk aldri har vært nødt til å benytte oss av et slik reparasjonssett før for noen uker siden. Da var plutselig høyre bakhjul flatt, langt ute i skogen i indre Østfold.

Ikke reservehjul

Siden bilen vi kjørte ikke var utstyrt med reservehjul, måtte vi ty til reparasjonssettet. Undertegnede skal ikke skryte på seg noen utpregede praktiske evner, snarere tvert i mot, så derfor ble instruksjonsboken flittig tatt i bruk. Men da gikk operasjonen til gjengjeld svært greit.

Enkel i bruk

TEST: Punkteringssett
Flasken skrus nedpå selve kompressoren
Flasken skrus nedpå selve kompressoren Vis mer
Kompressoren kobles til i et 12-Volts uttak.
Kompressoren kobles til i et 12-Volts uttak. Vis mer


Etter å ha fisket frem settet fra brønnen under bagasjeromsgulvet, koblet til kompressoren og skrudd på en flaske med hvit væske som forhåpentligvis skulle tette hullet, var vi klare. Kompressoren koblet vi til et 12-volts strømuttak i bagasjerommet og via dekkventilen på vanlig måte. Deretter slo vi den på og ventet på at dekket skulle fylles med luft og hulltettende guffe.

Fungerte ikke

Og det skjedde i og for seg ganske fort, i løpet av et par minutter, men en kraftig hveselyd avslørte fort at lekkasjen langt fra var tett. Ut fra et hull i selve dekkbanen kom både luft og hvit, seigtflytende væske. I løpet av kort tid var dekket like flatt som det hadde vært før vi begynte.

Veihjelp

Skepsisen vekket av advarselen i instruksjonsboken om at kun små hull lar seg tette, viste seg å være berettiget. Dette var sjanseløst. Dermed var det bare å ringe etter veihjelp og forbedrede seg på å tilbringe de neste par timene stirrende opp gjennom soltaket.

Falsk sikkerhet

Til slutt kom redningsbilen og tok med seg den havarerte bilen til nærmeste dekkverksted. Undertegnende følte seg ærlig talt litt dum som måtte tilkalle veiassistanse kun på grunn av en, om enn ikke god, så i alle fall gammeldags punktering. Da bergeren fikk hørte at forsøket på å reparere dekket hadde vært nytteløst, lot han seg ikke overraske. Reservehjul var det klart beste også etter hans erfaring. Vel fremme på dekkverkstedet fikk vi dette bekreftet. Reparasjonssett fungerer i praksis svært sjeldent og virker mer som en falsk sikkerhet.

Sjeldent til stor hjelp

Vårt tynne erfaringsgrunnlag er selvsagt ikke nok til å trekke generelle konklusjoner angående slike reparasjonssett. Derfor ringte vi bergningsselskapet Falck. Her snakket vi med Geir Hagedokken som er driftssjef i Falck i Oslo. Han forteller at slike reparasjonssett sjelden er til stor hjelp.

Lufttrykket forsvant igjen med en gang kompressoren ble skrudd av
Lufttrykket forsvant igjen med en gang kompressoren ble skrudd av Vis mer


- De hjelper kun ved et lite hull i selve dekkbanen, og ikke ved annen type skade. Dette gjelder alle typer reparasjonssett.

Ta med reservehjul!

Og de fleste punkteringer som oppstår er ikke et resultat av et lite hull i dekkbanen, laget for eksempel av en spiker. Derfor er også Hagadokken klar på at ingenting foreløpig erstatter reservehjulet: - Hadde jeg bestilt en ny bil i dag, hadde jeg passet på at det var med reservehjul, oppsummerer han.

Konklusjonen er derfor klar, skal du være sikker på å komme deg videre selv etter en punktering, er reservehjulet fortsatt det eneste du kan stole på.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer