TEST: Skoda Octavia 1.9 TDI stasjonsvogn

Fire år er gått siden Octavia ble lansert på det Norske markedet. På den tiden har Skoda mer enn fordoblet salget i Norge.

Publisert

Skoda Octavia ble lansert internasjonalt i september 1996. Året etter kom den tsjekkiske bilen til Norge. Siden har Octavia klatret jevnt og trutt oppover i popularitet, fra å ikke engang være inne på ”Topp 30”-listen over mest solgte personbilmodeller i 1998, til å inneha tolvteplassen på statistikken for år 2000.

I begynnelsen

Starten på Skoda var en bokhandler og en mekaniker som stiftet firmaet Lurin & Klement i Tsjekkoslovakia. Selskapet begynte å bygge sykler i 1895. Etter hvert utvidet de til å bygge fremkomstmidler med fire hjul og motor, og i 1925 fusjonerte de med Skoda-fabrikken. Under andre verdenskrig ble produksjonen av biler ved Skoda-fabrikken stoppet, og tyskerne brukte i stedet fabrikken til å produsere våpendeler og beltevogner. Etter krigens slutt, 1 1946, ble Skoda-fabrikken satt under statsherredømme i et planøkonomisk land.

Så kom Volkswagen

I 1989 møtte Skoda en markedsøkonomisk virkelighet, som krevde mer av selskapet for å være konkurransedyktig. To år senere, den 16. april 1991, kjøpte Volkswagen konsernet 70 prosent av eierandelene. I mai 2000 overtok Volkswagen de resterende 30 prosentene av selskapet, slik at Skoda nå er et heleid datterselskap av Volkswagen AG.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer