TEST: Skoda Octavia 4x4 -- Klassens beste?

Skoda har hatt suksess etter at Volkswagen tok merket inn under sine beskyttende vinger. For bilene fra den tsjekkiske bilprodusenten er uforskammet bra, så bra at det kan virke meningsløst å betale mer for en Volkswagen...

Publisert

Skoda er kanskje bilhistoriens beste eksempel på at det går an. For det er ikke mer enn bare noen år siden folk fikk ett hånlig flir rundt munnen når Skoda-navnet dukket opp i diskusjoner. Slik er det definitivt ikke lenger. Nå står Skoda for kvalitet; ingen flirer lengre hånlig - og det har de heller ikke noen grunn til.

Firehjulsdrift

Volkswagen har lenge skrytt av sin plattformpolitikk, og fjerner man Skoda-merkene er ikke Octavia noe annet enn en Volkswagen. Både understell, motorer og teknikk er det samme som du finner i Volkswagen, Audi og Seat. Derfor var det slett ingen bombe som ble detonert da Skoda for noen måneder siden kunngjorde at også Octavia får firehjulsdrift.

For Octavia er bygd på samme plattform som danner opphavet til Volkswagen Golf, Bora, Audi A3 og ikke minst sportsbilen TT. Alle kan de leveres med firehjulsdrift. Forskjellene ligger i hva de kaller systemene: Audi kaller sitt system Quattro, Volkswagen sverger til 4-motion mens Skoda har valgt det mer folkelige 4x4 - trass i at teknikken er omtrent den samme.

Kannibalisme

Plattformpolitikk kan det lett bli kannibalisme av, og vi kan ikke for våre bare liv skjønne vitsen med å betale snaue 260.000 kroner for en Volkswagen Passat Tdi når det finnes en bil som Octavia 4x4 med samme motor og firehjulsdrift, til en billigere penge. Litt bedre bakseteplass er omtrent det eneste du betaler ekstra for å få. Fornuft kan heller ikke være motivasjonen dersom man vurderer en Golf Stasjonsvogn med Tdi-motor og 4-motion opp mot Octavia 4x4.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer