Vi gjennomførte for over et år siden en stor test av såkalte dashbordkameraer. Dette er kameraer man setter i frontruta på bilen for å filme kjøreturen i tilfelle spesielle hendelser skulle oppstå.
Det kan gi uvurderlig dokumentasjon i forbindelse med kollisjoner, ulykker eller parkeringsbulker, selv om forsikringsselskaper foreløpig ikke vil anbefale bruk av slikt utstyr på grunn av personvern.
Han ble påkjørt, men fikk ikke lov å bevise
Nå har likevel forsikringsbransjen vurdert å akseptere slike videoklipp, etter de selv fikk bruk for et klipp i bevisførselen. Klippet viser en trafikkulykke hvor føreren i ettertid skal ha gitt uriktige opplysninger, noe klippet kunne vise.
Se hvor stor forskjell det var på kameraene vi testet.
I oktober i fjor kom vinneren i vår kameratest i forbedret utgave, noe som gjør den ennå bedre.
- Nyutviklet SONY Exmor sensor, utviklet spesielt for bruk i dashbordkamera
- Større sensor for bedre bilder under dårlige lysforhold
- ISO økt til 3200
- Bedre menyer
- Bedre knapper
- Menyer og brukerveiledning på norsk.
Slik virker det
Det monteres med egen brakett i frontruta. Festet har en utløser så du kan ta med deg kameraet. Du kan koble det til PC vi USB og den har HD-uttak for visning på TV.

Mest praktisk i daglig bruk er å koble det til en strømkilde som gir strøm når du slår på tenningen. Da fungerer systemet automatisk. Kameraet slår seg på når du starter kjøreturen og stopper når du kutter strømmen.
Filmen lagres på minnebrikke. når den er full, overspiller den gammel film. Med et 32 Gb kort har du ca 5,5 timer.
Det er i mørket dette kameraet skal ha spesielt gode fordeler mot tidligere.

Lagrer brå bevegelser


Kameraet har innebygget G-sensor. Dersom du bråbremser, sladder eller kolliderer, lagrer den opptaket noen sekunder før og etter hendelsen.
Vi testet ryggekameraet fra Clas Ohlson.
De blir ikke overspilt. Følsomheten kan justeres. Kjekt for de med aktiv kjørestil.
Når du står parkert
Kameraet har bevegelsesdetektor også, men da må du ha konstantstrøm. Fordelen er at den filmer 10 sekunder når det er bevegelse foran kameraet (140% vinkel), men det har sine ulemper også.
Gjør mobilen om til et actionkamera.
I denne modusen får du korte klipp på kjøreturen på grunn av bevegelsessensoren og de gir deg ikke overlapp. Det vil si at du kan miste verdifulle klipp. Bruk kun denne modusen dersom du skal langtidsparkere bilen.
Film kontinuerlig
Skal du stå parkert et sted du er redd for at noe skal skje med bilen, er det bedre ha konstantstrøm, sette inn et større større kort og la den filme kontinuerlig.
Et 64 gb kort sikrer 11 timers filming. Kort over 32 gb må kortet formateres med web-program det finnes link til i manualen.
Øk sensitiviteten på G-sensoren slik at den lettere aktiverer skrivebeskyttelse hvis noen dulter borti deg og du er borte lenger enn lagringskapasitet på kortet.

Mange justeringsmuligheter

Kameraet kan brukes som vanlig fotoapparat også. Kjekt om du må dokumentere noe. Da er det bare å ta ut kameraet og knipse i vei.
LS460w inneholder mange innstillinger. Du velger selvfølgelig full HD og full bildestørrelse, du kan velge ISO-verdien selv, lysfølsomheten, hvitbalanse, lengden på opptakene (2,3 eller 5 minuters klipp) og mye mer.
Du kan få visning av kompassretning og fart opp på skjermen under kjøring. Du kan også legge inn varsling dersom du overskrider egendefinert hastighet.
Egen avspiller
Du kan se klippene på skjermen, eller koble den opp mot TV eller PC. På PC følger det med et genialt program som viser filmen, livekart fra Googlemaps, hastighet, gjennomsnittshastighet, G-krefter, og nøyaktig posisjon.
Veldig enkel i bruk med spoleknapper forover og bakover. Filene dras bare inn i filmfeltet og den hopper automatisk til neste klipp når det foregående er ferdig.

Konklusjon
En testvinner er blitt bedre. Fra før var den rask til å tilpasse seg forskjellige lysforhold. Bildekvaliteten er blitt bedre med bedre bildesensor, og den klarer å hente mer informasjon når det er mørkt, med en ISO-verdi opp til 3200.
Som testen viser, er filmingen så bra at det bør være mulig å gjenkjenne skiltnummer på biler foran, selv møtende biler. Andre hendelser filmes også mer enn bra nok til å vise hva som skjer. Da er det bare å holde ruta ren.
Fortsatt er kamera med GPS og brakett litt stort og skjemmende i bilen. Det finnes snertnere løsninger. De har derimot ikke skjerm, men kobles opp mot smarttelefon. Kanskje like greit til daglig bruk.