TEST: Volkswagen Passat 2.0 TDI 4Motion Highline

Volkswagen Passat gikk i november av med seieren i vår store stasjonsvogntest. Nå kan den komfortable, velkjørende og romslige bilen bestilles med firehjulsdrift.

Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke noen hemmelighet at Volkswagen Passat er vår klare favoritt i mellomklassen. Tema for denne testen er derfor ikke hvordan Passat klarer seg mot Mondeo, Vectra og Avensis. Spørsmålet denne gangen er om firehjulsdriften er bra nok til å forsvare et pristillegg på nesten 31.000 kroner.

Før: Torsen-differensial

Det er ikke noe nytt at Passat kan leveres med 4Motion, Volkswagen-konsernets betegnelse for firehjulsdrift. Men det er en viktig forskjell mellom den utgåtte og den nye modellen. Forrige generasjon Passat hadde nemlig langsmontert motor, og de firehjulsdrevne utgavene hadde derfor en såkalt torsen-differansial. Torsen-basert firehjulsdrift er en mekanisk og solid løsning som sørger for kontinuerlig drift på alle hjul. Løsningen brukes blant annet i Audi A4, A6 og A8 samt Volkswagen Touareg og Phaeton.

Nå: Haldex

Nye Passat derimot, har tverrmontert motor, noe som rent teknisk passer svært dårlig i kombinasjon med torsen-differensial. Dette er årsaken til at Volkswagen denne gangen i stedet valgte Haldex. Haldex-basert firehjulsdrift bygger på helt andre prinsipper enn torsen-differensialen, og ble tidligere av mange regnet som annenrangs firehjulsdrift. Årsaken er at de første bilene med Haldex-løsning i praksis var forhjulsdrevne helt til det oppsto hastighetsforskjell mellom hjulparene. Først da ble bakhjulene koblet inn, noe som kunne resultere i uforutsigbar oppførsel ved aktiv kjøring. De tidlige Haldex-løsningene var med andre ord kun egnet til å gi bilen bedre fremdrift ved vanskelige føreforhold.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer