Benytter ledelys gjennom foss

Tester ut helt nye lys

I Rogaland er de først ute med lys for å lede bilistene gjennom ... vannsprut.

LEDELYS: Disse lysene skal lede kjøretøyene over Svandalsfossen bru, når sikten er elendig. Se flere bilder nede i saken. Foto: Rogaland fylkeskommune
LEDELYS: Disse lysene skal lede kjøretøyene over Svandalsfossen bru, når sikten er elendig. Se flere bilder nede i saken. Foto: Rogaland fylkeskommune Vis mer
Publisert

Ved Svandalsfossen på fylkesvei 520 i Sauda kommune i Rogaland, står vannspruten til tider så tett, at bilistene knapt får noen sikt. Dessuten følger det av og til trær, steiner og kanskje til og med is i vannet, noe som kan utgjøre en livsfare.

Spesielt om vinteren når den ene alternative ruta til Sauda, Hellandsbygda og andre mindre bosetninger (via Røldalsfjellet) er stengt, er dette veldig problematisk.

Om også Svandalfossen bru blir stengt, på grunn av livsfare, kan det få kritiske konsekvenser for spesielt utrykningskjøretøyer. Vinterstid har de nemlig ingen andre muligheter for og komme seg inn til eller ut fra Sauda.

Dette har nå rogalendingene tatt tak i.

Tester ledelys

Straks starter testingen av et nytt konsept, som ifølge Statens vegvesen ikke er gjort tidligere her til lands. Rogaland fylkeskommune har nemlig fått installert såkalte ledelys på rekkverkene på begge sider av brua.

En lignende form for ledelys benyttes i tuneller, som et sikkerhetselement for å hjelpe kjøretøyene framover ved dårlig sikt - for eksempel ved brann. Slik sett er det likhetstrekk til lysene ved Svandalsfossen bru, som er ment for å lede bilister og andre trafikanter gjennom vann.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer