Benytter ledelys gjennom foss

Tester ut helt nye lys

I Rogaland er de først ute med lys for å lede bilistene gjennom ... vannsprut.

LEDELYS: Disse lysene skal lede kjøretøyene over Svandalsfossen bru, når sikten er elendig. Se flere bilder nede i saken. Foto: Rogaland fylkeskommune
LEDELYS: Disse lysene skal lede kjøretøyene over Svandalsfossen bru, når sikten er elendig. Se flere bilder nede i saken. Foto: Rogaland fylkeskommune Vis mer
Publisert

Ved Svandalsfossen på fylkesvei 520 i Sauda kommune i Rogaland, står vannspruten til tider så tett, at bilistene knapt får noen sikt. Dessuten følger det av og til trær, steiner og kanskje til og med is i vannet, noe som kan utgjøre en livsfare.

Spesielt om vinteren når den ene alternative ruta til Sauda, Hellandsbygda og andre mindre bosetninger (via Røldalsfjellet) er stengt, er dette veldig problematisk.

Om også Svandalfossen bru blir stengt, på grunn av livsfare, kan det få kritiske konsekvenser for spesielt utrykningskjøretøyer. Vinterstid har de nemlig ingen andre muligheter for og komme seg inn til eller ut fra Sauda.

Dette har nå rogalendingene tatt tak i.

TURISTMÅL: Svandalfossen er en del av Nasjonale Turistveger i Ryfylke, og drar en god del turister gjennom et år. Foto: Jarle Wæhler / Nasjonale Turistveger
TURISTMÅL: Svandalfossen er en del av Nasjonale Turistveger i Ryfylke, og drar en god del turister gjennom et år. Foto: Jarle Wæhler / Nasjonale Turistveger Vis mer
VEIARBEID: Slik ser det ut over Svandalsfossen bru nå. Foto: Jan Erik Svandal
VEIARBEID: Slik ser det ut over Svandalsfossen bru nå. Foto: Jan Erik Svandal Vis mer

Tester ledelys

Straks starter testingen av et nytt konsept, som ifølge Statens vegvesen ikke er gjort tidligere her til lands. Rogaland fylkeskommune har nemlig fått installert såkalte ledelys på rekkverkene på begge sider av brua.

En lignende form for ledelys benyttes i tuneller, som et sikkerhetselement for å hjelpe kjøretøyene framover ved dårlig sikt - for eksempel ved brann. Slik sett er det likhetstrekk til lysene ved Svandalsfossen bru, som er ment for å lede bilister og andre trafikanter gjennom vann.

I tillegg til selve lysene er det nå satt opp master til værstasjon og kamera med videoovervåkning. Når det er mye vannsprut skal ledelysene over bruene tennes automatisk. Videre blir Vegtrafikksentralen (VTS) i Bergen varslet når ledelysene er tent.

VENTER PÅ MER VANN: Lysene vil ikke tas ordentlig i bruk før over nyttår. Foto: Rogaland fylkeskommune
VENTER PÅ MER VANN: Lysene vil ikke tas ordentlig i bruk før over nyttår. Foto: Rogaland fylkeskommune Vis mer
LEDELYS: Lysene vil ikke tas ordentlig i bruk før over nyttår. Foto: Rogaland fylkeskommune
LEDELYS: Lysene vil ikke tas ordentlig i bruk før over nyttår. Foto: Rogaland fylkeskommune Vis mer

Snart klart

Lysene er altså montert, men likevel er ikke alt er klart til bruk ennå. Sist helg opplevde entreprenøren tekniske problemer.

– Vi er i en innkjøringsfase for å justere lysene. Vi må justere styrken og innstillingene for hvor mye vannsprut det skal være før de slår seg på og VTS blir varslet, forteller seksjonsleder Ann Mari Sandvin Hardeland i Rogaland fylkeskommune til Dinside.

– Dette arbeidet får vi kun gjort ved stor vannføring i Svandalsfossen, forklarer Hardeland.

De som har kjørt forbi den siste tida kan ha sett at lysene har vært påskrudd på en ene sida, hvor de er koblet til. På østsida gjenstår det fortsatt arbeid. Rogaland fylkeskommune opplyser at det ikke vil bli gjort mer arbeid med dette før over nyttår.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer