Trafikklys blinker gult

Tester ut smidigere trafikklys

Rødt lys bare i sju sekunder for bilistene.

MER GULT, MINDRE RØDT: Statens Vegvesen tester nå ut kortere tid med rødt lys, og blinkende gult før det blir grønt. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
MER GULT, MINDRE RØDT: Statens Vegvesen tester nå ut kortere tid med rødt lys, og blinkende gult før det blir grønt. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når et trafikklys blinker gult, skal trafikantene oppføre seg som om trafikklyset ikke var der, altså følge vegmerking og øvrige trafikkregler.

Men ofte har et blinkende gult lys vært forbundet med signalfeil, eller vært brukt i forbindelse med spesielle arrangementer der det kan oppstå lange køer ved bruk av trafikklys.

Kortere tid med rødt lys

Nå prøver Statens Vegvesen ut en ny løsning på trafikklys som kun er satt opp i forbindelse med et fotgjengerfelt.

Bilistene får her bare sju sekunder med rødt lys, før lyset begynner å blinke gult.

Tanken er da at det blinkende lyset gir bilføreren anledning til å kjøre videre om det ikke er flere som skal over gangfeltet. Etter den gule blinkingen kommer det grønt lys som vanlig, der fotgjengerne har rødt lys.

I dette lyskrysset i Skien i Telemark tester Vegvesenet ut gult lys-blinkingen. Foto: Erik Haugen/Statens Vegvesen
I dette lyskrysset i Skien i Telemark tester Vegvesenet ut gult lys-blinkingen. Foto: Erik Haugen/Statens Vegvesen Vis mer

– Vi tror det vil redusere ventetiden for bilene betraktelig å ha en kortere periode med rødt lys, samtidig som vi ivaretar alle trafikantgruppers sikkerhet, sier senioringeniør Hans Christian Heisholt i Statens vegvesen.

Dermed håper Vegvesenet også at dette tiltaket kan gjøre bilkøene kortere.

Prøves ut i fire uker

Testingen skal foregå i fire uker. Dernest skal det gjøres sammenligninger før og etter innføringen.

Dersom prosjektet ansees som vellykket, vil det kunne videreføres til flere steder i landet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer