Hver høst settes det ut over fire millioner brøytestikker langs norske veier. I dag er omtrent 80 prosent av stikkene laget av plast, mens 20 prosent er laget av bambus, skriver Nationen.
Brøytestikker av resirkulert plast, furu og pil ble i fjor prøvd ut av Statens vegvesen. Disse ble testet langs riksvei 9 Setesdal, E6 Dovrefjell og E6 Fauske, i tillegg til et prøvefelt på Bjorli flyplass i Lesja kommune.
Plast er best i test
Sjefingeniør i Statens vegvesen, Øystein Larsen, forteller at resultatene fra Vegvesenets forsøk viser at brøytestikker i plast er best i test når det gjelder holdbarhet og synlighet.
Furu, pil og bambus har i den testen like bra holdbarhet som plast, men denne sesongen har leverandørene gjort endringer på brøytestikkene som de mener vil gjøre dem mer holdbare, skriver vegvesenet i en pressemelding.
– Det er også kommet nye brøytestikker av pil som skal være bedre egnet. Derfor vil vi gjøre uttesting også kommende vinter, sier Larsen.
Statens vegvesen har også undersøkt hvilke brøytestikker som har lavest klimagassutslipp. Livsløpsanalysen viser at brøytestikker av trematerialer og resirkulert plast har lavest CO2-utslipp. Samtidig viser det seg at brøytestikker i bambus er mer miljøvennlige fordi de er av organisk materiale som brytes ned av naturen. Refleksbåndet brytes derimot ikke ned.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger