Testet: Audi R8

Den har superbil-ytelser, men er samtidig like lettkjørt som en A3.

FLERE MODELLER PÅ VEI: I tillegg til to utgaver med V10-motor kommer det trolig en V6-motorisert versjon. Helt klart er det at det også vil komme en e-tron-utgave (ladbar hybrid) som med to el-motorer og en bensinmotor til sammen yter 920 Nm dreiemoment. Foto: AUDI
FLERE MODELLER PÅ VEI: I tillegg til to utgaver med V10-motor kommer det trolig en V6-motorisert versjon. Helt klart er det at det også vil komme en e-tron-utgave (ladbar hybrid) som med to el-motorer og en bensinmotor til sammen yter 920 Nm dreiemoment. Foto: AUDI Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det var på bilutstillingen i Frankfurt i 2003 at det hele begynte. Audi viste fram konseptet Le Mans quattro. Plutselig ble det klart at de mente alvor av å lage en skikkelig sportsbil som skulle konkurrere med de beste.

Og i 2006 fikk vi endelig se produksjonsutgaven R8. Vår mann på den første prøvekjøringen i 2007 var henrykt over bilens evne til både å være sporty og komfortabel samtidig.

HER DET HELE BEGYNTE: Tilbake i 2003 fikk vi først se konseptet Le Mans, som var utgangspunktet for R8.  Foto: KNUT ARNE MARCUSSEN
HER DET HELE BEGYNTE: Tilbake i 2003 fikk vi først se konseptet Le Mans, som var utgangspunktet for R8. Foto: KNUT ARNE MARCUSSEN Vis mer

Siden har Audi solgt 27.000 eksemplarer av den firehjulsdrevne toseters sportsbilen verden over.

Små designgrep

Allerede i 2009 var det klart at bilen glatt tålte større motor, så da ble den introdusert med V10-motor. Siden er R8 også blitt utstyrt med bedre teknologi.

Blant annet ble den halvautomatiske R tronic-girkassen kjapt gjenstand for kritikk, og den ble etterhvert erstattet av en mer habil S tronic-kasse (dobbel-clutch).

Nå har vi tatt turen ens ærend til Portugal for å kjøre helt nye R8, og det attpåtil midt i en helg i fellesferien.

Men på den utmerkete banen Autódromo do Algarve, konstateres det raskt at det IKKE er noe vi kommer til å angre på.

Audiens utseende vitner ikke om de helt store grepene. I stedet safer Audi inn med å fortsette førstegenerasjonens designspråk, dog med noe skarpere linjer og en heldig endring av sidepanelet bak dørene. Disse panelene kan du nå også få i flere andre farger. Størrelsesmessig er nye R8 blitt to centimeter kortere og to centimeter bredere.

Les også: Vi tester Porsche 911 Turbo S

V8-motoren er kassert - i stedet er det kun V10 som gjelder med 540 hestekrefter i den «lille» utgaven og brutale 610 hestekrefter i storegutt V10 plus. I en bilverden der det meste handler om å krympe sylindervolum og kutte sylindre, er det rett og slett befriende å fyre opp en selvpustende V10-er med 5,2-liters sylindervolum.

Her må vi skyte inn at det på ryktebørsen ved lanseringen i Portugal, hviskes at en V6-motor er underveis.

Vi tipper Audi vil la ny innstegsmodell bli 3,0 TFSI V6 med rundt 350- til 400 hestekrefter.

Herlig vræl

Men tilbake til V10-motoren. Den vræler ut sin herlige symfoni straks den røde start/stop-knappen trykkes inn, og som på resten av bilen, kan du også her selv bestemme om lyden skal være sportslig eller komfortabel.

Det reguleres enkelt ved at du enten trykker på eksosknappen eller velger nivået «Dynamic » i kjøreprogrammet «Drive Select». Som på andre Audi-modeller kan du veksle mellom Efficiency, Comfort, Auto, Dynamic og Individual. Riktig hårete blir det om du aktiverer «Performance Mode» via en egen knapp på rattet. Da går alt i racing-modus og det er bare å holde seg fast og nyte moroa.

Se bilder av detaljer og eksteriør her


Vanlig R8 V10 gjør 0-100 kilometer i timen på 3,5 sekunder og toppfarten er på 320 kilometer i timen. Og du gjettet riktig - storebror V10 plus er enda mer vanvittig - 0-100 km/t på 3,2 sekunder og toppfart på 330 km/t. Midt oppe i disse hårreisende ytelsestallene kan Audi fryde tall-fanatikere med at forbruket attpåtil er redusert med 13 prosent.

Les også: Dette er de gjerrigste bilene

Halvparten av delene i nye R8 har felles komponenter med racingutgaven R8 LMS, som blant annet har gjort det skarpt i 24-timersløp. Det nye chassiset er bygget i karbon og aluminium, noe som har redusert vekten med 15 prosent. Bedre er det at chassiset er blitt hele 40 prosent stivere. Quattro-systemet nytt, og består nå av en clutch som er i stand til å sende opptil 100 prosent krefter til enten for- eller bakhjul.

Lunte avsted

Resultatet er formidabelt bra! Vi snakker en tvers igjennom hårete superbil med vanvittige prestasjoner. Samtidig har Audi bygget inn enda mer komfort. Om du ønsker det, er det bare å legge inn Comfort-mode og lunte av sted i enten 60 eller 130 kilometer i timen. Begge hastigheter foregår svært behagelig, ikke minst takket være en raus akselavstand på 265 centimeter, noe som er langt for en superbil.

540 hestekrefter sparker bra fra, og jeg tenker dette er MER enn nok. Men det er inntil vi får kjøre storegutt med 610 hestekrefter.

Særlig med rivstart er skyvet noe så alvorlig hinsides at det kjennes som om de indre organer kjapt foretar en midlertidig omplassering. Jeg blir sittende å lure på hvordan i all verden Audi har fått lov til å lage bilen så god?

For i VW-konsernet inngår også Lamborghini. Modellen Huracán er basert på samme plattform som R8, og de deler naturlig nok mange komponenter. De tyske Audi-ingeniørene blir lettere brydd straks jeg bringer temaet på bane.

Se bilder av interiøret her


For de må innrømme at det er store likheter på bilene. I topputgaven er motoren den samme og italieneren veier kun 32 kilo mindre. Stilt til veggs med spørsmål om forskjell på rundetider, svarer tyskerne noe flakkende at det er ikke rundt en bane at de store forskjellene nødvendigvis kommer fram. Neivel ...

Min co-pilot, som nylig har kjørt Huracán, kommer fram til at forskjellen på den og R8 V10 plus er forsvinnende liten. Selvsagt er Lamborghinien enda litt stivere og avgir enda litt mer lyd, men i sum er det snakk om staffasje. R8 er vel så bra!

Les også: Mercedes AMG GTS - lyden av ragnarokk

Rundt den avanserte banen får vi kjenne på hvor lettkjørt og velbalansert bilen er. Styringen er nå blitt elektromekanisk, men med «dynamic steer» (ekstrautstyr, naturligvis), så er den skarp som en japansk kokkekniv.

Lyden er vanedannende og skyvet avtar ikke før nærmere 9.000 omdreininger. Det er helt vilt! For samtidig er interiøret såpass romslig og komfortorientert at det for eksempel er plass til 226 liter bagasje bak setene, om det skulle knipe med de 112 literne du får under panseret.

Interiøret er ryddet bra opp, og Audis «virtual cockpit» (kjent fra TT) gjør det enkelt å betjene det aller meste uten å ta hendene fra rattet.

Lyser 600 meter

På kvelden får vi anledning til å prøve ut en annen fiffig innretning du får nye R8 med, nemlig laserlys. Det kostbare ekstrautstyret som vi tidligere har prøvd ut i BMW i8, lyser opptil 600 meter framfor bilen. Det er helt utrolig, men rundt en motorbane får vi ikke helt sett fordelene ettersom vi har nok med å holde bilen på banen.

Prisen er enda ikke klar på nye R8, men det er neppe å forvente at dette blir noe plagsomt hverdagslig syn sånn med det første. Inntil en V6-motor er på plass, antydes det en pris på samme nivå som Porsche 911 Turbo og Turbo S. Det vil si fra 2,3 millioner kroner og fra drøyt 2,6 millioner kroner. I tillegg ventes det at kundene vil spekke opp bilene med utstyr for 100- til 200.000 kroner.

Det er bare å begynne å spare!

Audi R8 V10
Pris fra:Ca. 2.300.000 kroner
Motor:V10, 5,2-liter
Girkasse:S tronic 7-trinn
Effekt:540 hk/7.800 o/min (610 hk/8.250 o/min)
Dreiemoment:540 Nm/6.500 o/min (560 Nm/6.500 o/min)
0-100 km/t:3,5 sek. (3,2 sek.)
Toppfart:320 km/t (330 km/t)
Forbruk blandet:1,14 l/mil (1,23 l/mil)
CO2-utslipp:272 g/km (287 g/km)
Lengde/bredde/høyde:442/194/129 cm
Drivhjul:Alle
Akselavstand:265 cm
Egenvekt:1.487 kg (1.454 kg)
Bagasjerom:112+226 liter
*Tall i parantes gjelder for R8 V10 plus 
Reiseomkostningene til denne reportasjen er dekket av importøren. Les mer her

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer