TESTET: Avsindige Tesla Model S P85 D

Med to motorer og firehjulsdrift overgår bilen dine villeste fantasier.

AKSELLERASJONSBOME: Det er lite som viser at denne råtassen skiller seg nevneverdig fra den tohjulsdreven Model S. Helt til den sikker i fra... Foto: JAMIESON POTHECARY
AKSELLERASJONSBOME: Det er lite som viser at denne råtassen skiller seg nevneverdig fra den tohjulsdreven Model S. Helt til den sikker i fra... Foto: JAMIESON POTHECARY Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

La oss først roe oss ned litt, og ta noe av det elementære først. Tesla P85D er verdens raskeste serieproduserte sedan, og den klarer 0-100 km/t på 3,4 sekunder. Men det er på papiret. I praksis skal den være enda raskere.

I akselerasjonstestene ser det nærmest ut som om den tohjulsdreven Model S står stille i forhold.

Alt dette skyldes de enorme elektriske kreftene som plantes i bakken gjennom drift på alle fire hjulene. To elmotorer, en på hvert hjulsett, gir bilen tilsammen 700 hestekrefter.

Kommer: Dette er lillebror i Tesla-familien

Sinnsykt

I såkalt “Insane-modus” (fantastisk navn) får man testet denne tiden, og det er bare å bekrefte at kreftene kjennes ganske så spinnville ut.

Nå vil selvsagt fartsinntrykk være avhengig av hva man har kjørt før. Men selv for en blasert journalist med erfaring fra mange kjøretøy som klarer 0-100 på under 3 sekunder, føles P85D ekstremt rask. I virkeligheten er den så rask at det kjennes ut som innvendige organer blir ommøblert. I papirene på bilen forteller Tesla at den generer 1 G under akselerasjon. Muntlig forteller de at de har målt opp mot 1,3 G. Jeg ble i hvert fall svimmel.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.