Testvinneren blir lovlig likevel

Vegdirektoratet snur, og gir dispensasjon.

Nokian har til nå ikke kunnet selge det som er årets testvinner. Nå gis det dispensasjon.  Foto: Produsenten
Nokian har til nå ikke kunnet selge det som er årets testvinner. Nå gis det dispensasjon. Foto: Produsenten Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere i dag publiserte DinSide vinnerne av årets store, nordiske vinterdekktest. Vinneren av klassen for piggdekk - Nokian Hakkapelliita 8 -, har frem til nå vært forbudt brukt i Norge, og har dermed ikke engang vært påtenkt i salg. I Sverige og Finland er dekket tillatt, og kan selges. Hvorfor?

I utgangspunktet skal et piggdekk ikke ha mer enn 50 pigger per rullemeter omkrets. Hakkapelliita 8 har et høyere antall pigger enn dette.

Forskjellige nordiske regler

I Sverige og Finland har de derimot tatt i bruk en ny unntaksregel som sier at et dekk kan ha mer enn det tillatte antall pigger dersom det samtidig kan bevises at det har lavere veislitasje enn et referansedekk. Nokian-dekket har så mye som 12 prosent lavere veislitasje enn referansedekket, og er dermed godkjent for bruk i Sverige og Finland, og det med god margin.

Årets dekktest offentliggjort

I Norge har ikke Vegdirektoratet innordnet seg det samme regelverket som de har i Sverige og Finland, og dekket har dermed vært forbudt - fram til nå. Vi har gjennom flere telefonsamtaler de siste dagene forøkt å få de underliggende grunnene til at dekket ikke har kunnet godkjennes, så lenge det beviselig genererer mindre veislitasje enn referansedekket. Vegdirektoratet brukte da uvitenhet rundt partikkelstørrelse i svevestøvet som grunn, men på spørsmål om de kjenner partikkelstørrelsen fra konkurrerende dekk var svaret nei.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer