Tid for museangrep på bilen

Mange uker på verksted, men fortsatt feil og problemer. Det er blitt resultatet etter at mus kom seg inn i en Toyota Land Cruiser i fjor vinter.

FESTMÅLTID: Slik kan det se ut i bilen etter at musene har flyttet inn og fått seg et festmåltid: I fjor fikk bare If melding om muse-skader på 270 biler. Foto: If
FESTMÅLTID: Slik kan det se ut i bilen etter at musene har flyttet inn og fått seg et festmåltid: I fjor fikk bare If melding om muse-skader på 270 biler. Foto: If Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sen høst, når frosten kommer, er tiden når mus forsøker å finne seg et lunt sted for vinteren. De går ikke bare inn i hus, men også i biler. Fjoråret var et museår av de sjeldne. Mange biler har fått store skader, bekrefter forsikringsselskapet If.

Fler hundre museskader

- I løpet av noen få måneder forrige høst og vinter fikk bare vårt selskap inn melding om nesten 270 museskader på biler, bobiler og campingvogner. Det ble gjort skader for rundt sju millioner kroner, forteller kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If. Han bekrefter at det var spesielt mye mus i fjor:

- Det var et helt utrolig museår med ualminnelig mange skader. Vi har allerede begynt å få inn museskader nå i høst også. Selv om det kanskje ikke blir like voldsomt i år som i fjor, bør bileiere ta forholdsregler for å unngå gnageskader på slikt som seter, ledningsisolasjon og vitale deler på bilen, sier Clementz.

VANSKELIG Å FINNE FEILEN: Hvis musene først begynner å gnage på ledningsnettet i bilen, kan det nesten være umulig å finne feilen. De fleste må innom verkstedet flere ganger før alt er fikset. Foto: Shutterstock / NTB
VANSKELIG Å FINNE FEILEN: Hvis musene først begynner å gnage på ledningsnettet i bilen, kan det nesten være umulig å finne feilen. De fleste må innom verkstedet flere ganger før alt er fikset. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer

Farlige skader

Skader på ledningsnettet i bilen kan føre til at du ikke får start på bilen, og at utstyr slutter å fungere. Verre er det at det kan gjøre bilen trafikkfarlig, siden sikkerhetsutstyr kan bli satt ut av funksjon.

Å finne feilene – det er som regel flere – er svært vanskelig. For Toyota-eieren vi snakket med, har det medført at bilen har stått mange uker på verksted. Store deler av interiøret er blitt demontert og ledninger skiftet. Til slutt ble det bestemt at hele ledningsnettet måtte skiftes. En kjempestor jobb.

Hvorfor mus trives i bilen, forklarer senior kommunikasjonsrådgiver Nils Sødal i Norges Automobil-Forbund:

GNAGER PÅ LEDNINGER: Det er ikke bare ekkelt med mus i bilen. Skadene på ledningsnettet kan gi farlige feil. Foto: If
GNAGER PÅ LEDNINGER: Det er ikke bare ekkelt med mus i bilen. Skadene på ledningsnettet kan gi farlige feil. Foto: If Vis mer

Rydd opp i bilen

- En varm motor er forlokkende for mus på jakt etter et varmt oppholdssted. Veien inn i bilen går ofte gjennom motorrommet. Fra motorrommet og inn i bilen er veien kort for en mus som bare trenger en åpning på seks-sju millimeter for å komme seg inn, sier Sødal, og gir følgende råd:

- Det viktigste tiltaket for å unngå mus i bilen, er å sørge for en bil fri for smuler og sjokoladepapir og annet spiselig. Det er også viktig å ikke la bildørene og bagasjeluka stå oppe unødvendig. Da kan musene fort smette inn kupéen.

Gjennom motorrommet

Har du bilen parkert inne i en garasje, er det også viktig å rydde unna ting som kluter, svamper, pussegarn og andre ting musene liker å gnage på eller bygge bol av. Legg alt sånt i lukkede plastbokser.

RYDD OPP: For å unngå mus i bilen, må du fjerne alt av matrester, for eksempel under barnestoler i baksetet. Pussegarn, filler og andre ting musene kan bygge bol av, bør oppbevares i plastbokser. Foto: If
RYDD OPP: For å unngå mus i bilen, må du fjerne alt av matrester, for eksempel under barnestoler i baksetet. Pussegarn, filler og andre ting musene kan bygge bol av, bør oppbevares i plastbokser. Foto: If Vis mer

- Musene kan også slå seg til ro inne i motorrommet og bygge et rede der. Ledninger, plastikk og isolasjon er attraktivt å gnage på. Så det er lurt å følge med i motorrommet. Se etter muselort og om det er gnagd på ledninger. Sjekk litt ekstra hver gang du fyller på spylervæske, anbefaler NAF-rådgiveren.

Bobil på lagring er utsatt

Han får medhold av Clementz i If:

- Vattdotter, henslengt pussegarn og poser med filler er koselige steder for mus å være. Så dem bør du rydde bort. Har du bobil og campingvogn på lagring, er det spesielt viktig at du er innom med jevne mellomrom for å sjekke. Er det utagerende festing blant mus i campingvogna over lang tid, kan det virkelig bli store skader, sier Clementz, som også anbefaler å sette ut noen musefeller.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer