Mercedes-AMG E 63

Tidenes kraftigste Mercedes E-klasse

Dette skjer bare uker etter at Mercedes-Benz viste en fremtidsrettet nullutslipps-SUV på bilutstillingen i Paris. 

TEKNO-LUKSUS-SPORTSLIG: Nye Mercedes- AMG E 63 akselererer som en supersportsbil takket være sin 4.0 V8 biturbo på hele 612 hestekrefter. Med 0-100 på 3,4 sekunder tangerer den store sedanen i versjonen E 63 S 4Matic+ tiden til biler som Ferrari 458 Italia og McLaren 540 C. Samtidig: Med denne klarer Daimler-konsernet den sannsynligvis nest videste spagaten i tysk bilindustris historie. Etter VW. Foto: Daimler
TEKNO-LUKSUS-SPORTSLIG: Nye Mercedes- AMG E 63 akselererer som en supersportsbil takket være sin 4.0 V8 biturbo på hele 612 hestekrefter. Med 0-100 på 3,4 sekunder tangerer den store sedanen i versjonen E 63 S 4Matic+ tiden til biler som Ferrari 458 Italia og McLaren 540 C. Samtidig: Med denne klarer Daimler-konsernet den sannsynligvis nest videste spagaten i tysk bilindustris historie. Etter VW. Foto: Daimler Vis mer
Publisert

Så her driver Daimler-konsernet selvmotsigelsens kunst til det ekstreme. Men det er også et skoleeksempel på en høyst konkret og praktisk illustrasjon av "think global, act local" - nøkkelen til å lykkes for et internasjonalt gigantkonsern.

Vi testet Mercedes' nyeste E-klasse tidligere i år og kunne nok en gang konstatere at bilprodusenten fra Stuttgart har lagt listen svært høyt i premium-klassen. Nå legger de den enda høyere.

For nå kombineres rekordartede ytelser med en høy grad av luksus og komfort som kanskje til og med nyeste generasjon Porsche Panamera, som vi nylig testet, vil slite med å matche.

Vi kjørte forrige generasjon E 63 AMG S sommeren 2013 og har den fortsatt friskt i minnet. Med sin voldsomme akselerasjon og overlegent kontrollerte overflod av krefter, viste den alle konkurrentene hvor skapet skulle stå. Og nå, bare drøyt tre år senere, flytter de «skapet» et nivå.

Juvelen under panseret er den kompakte V8-eren som dukket opp i AMG GT og som imponerte oss kraftig da vi prøvde den første gang i GT S på Laguna Seca-banen i California i 2014.

Over 600 hester

Men. Der GT S nøyer seg med 510 hestekrefter, har AMG-ingeniørene greid å skremme effekttallet helt opp i 612 hester i E-klassen (E 63 S). Tallet er nok ikke tilfeldig: Det er for ikonisk å regne da det var det AMGs formidable S- og CL-klasse kunne vise til allerede i 2004. Men da snakket vi V12 biturbo og seks liter slagvolum.

SER SULTEN UT: Her ser vi den råeste ikke-modifiserte Mercedes E-klasse noensinne. Med 612 hester og massive 850 newtonmeter er Mercedes-AMG E 63 S like rask som en Ferrari 458 Italia. Foto: Daimler
SER SULTEN UT: Her ser vi den råeste ikke-modifiserte Mercedes E-klasse noensinne. Med 612 hester og massive 850 newtonmeter er Mercedes-AMG E 63 S like rask som en Ferrari 458 Italia. Foto: Daimler Vis mer

Siden den gang har downsizing-trenden gått sin gang og i dag oppnås tilsvarende krefter med en 4.0 V8 med biturbolading. For å øke effekten, har AMG denne gang tydd til twin scroll-turboladere.

Med nyeste generasjon 4matic+ firehjulsdrift og AMGs multikløtsj Speedshift automatgirkasse oppnås hinsides akselerasjon - 3,4 sekunder fra 0 til 100 gjør den tunge premium-sedanen like rask som en Ferrari 458 Italia eller forrige generasjon Porsche 911 turbo...

Demper bakhjulsdrift-fokus

4Matic er Mercedes' måte å si firehjulsdrift på og i nye Mercedes-AMG E 63 har den fått vedhenget +. Det betyr nytt, og mer spesifikt at det ikke lenger er forhåndsdefinert prioritet gitt til bakakselen. Derimot er nå momentfordelingen helt variabel, noe som ifølge Daimler-ingeniørene skal sikre optimal fremdrift helt opp til den fysiske grensen, og det uansett kjøreforhold.

Girkassen, den nyeste 9-trinnsversjonen av AMG Speedshift MCT, den fabelaktig sportslige multikløtsjkassen, har en våt igangsettingskløtsj for første gang. Fordel? Kjappere responstider, skal vi tro informasjonen fra AMG.

En rekke kjøreprogrammer, hvorav Race, som gjør bilen enda heftigere enn de kjente Sport og Sport Plus - den har til og med en såkalt drift-mode!

HINSIDES RASK: Mercedes E 63 yter 571 hestekrefter og 750 newtonmeter, mens E 63 S legger på til 612 hester og 850 newtonmeter. Og maksimal trekkraft er tilgjengelig fra 2500 til 4500 omdreininger per minutt. Foto: Daimler
HINSIDES RASK: Mercedes E 63 yter 571 hestekrefter og 750 newtonmeter, mens E 63 S legger på til 612 hester og 850 newtonmeter. Og maksimal trekkraft er tilgjengelig fra 2500 til 4500 omdreininger per minutt. Foto: Daimler Vis mer

Bredere, lavere

Designmessig har Mercedes-AMG tatt endel grep som både gjør bilen mer slående utseendemessig, og mer effektiv på veien. Grillen er spesifikk med sin doble tversover-list med logoen i midten, hjulbuene er mer svulstige og bredere, både for å få plass til de store hjulene og den økte sporvidden som skal sikre tilstrekkelig veigrep.

Standard er det 265/35-19 foran og 295-30-19 som gjelder på E 63, mens S-modellen blir tilgodesett med større felger - 20-tommere. Også hekken har mer sportslig design, med spoileren integrert i koffertlokket og de doble enderørene integrert i en diffuser-lignende nedre del som de mest synlige elementene.

SKINN OG KARBON: Det er sportslig luksus som dominerer i denne versjonen av tidenes råeste E-klasse. Foto: Daimler
SKINN OG KARBON: Det er sportslig luksus som dominerer i denne versjonen av tidenes råeste E-klasse. Foto: Daimler Vis mer

Selvsagt er interiøret den mest sportslige premium-sedan verdig, med full nappaskinn/Dinamica-fiber-sportssetepakke, karbon, aluminium og stemningsbelysning i variable farger. For øvrig er en mengde muligheter for å personliggjøre bilen tilgjengelige fra AMG Performance Studio.

Les også:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer