Til salgs: Bil med 17.500 hestekrefter

Siste bud er på ca. 350.000 kroner - men skynd deg!

Foto: eBay
Foto: eBay Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

OK, vi ser innvendingene komme: Dette er ikke strengt tatt noen "bil" i ordets vanlige forstand. Men rent formelt og teknisk er den faktisk definert som en. (En kategori ble i 1963 introdusert av FIA for biler uten drevne hjul - eksempelvis jet-drevne).

Og for en "bil"!!!

Påfølgende informasjon om den har vi fått fra eBays egen beskrivelsesside.

Kjøretøyet som er lagt ut for salg er intet mindre enn det berømte Green Monster, som satte i 1978 oppnådde sin høyeste hastighet med hele 1.046 kilometer i timen.

Art Arfons

Mannen bak bilen var den berømte men beskjedne Art Arfons (1926-2007), som ble en amerikansk helt ved å være en av amerikanerne som (takket være de nye jet-drevne kjøretøyene), utfordret - og overtok - fartsrekorden fra britene på 1960-tallet. Britene hadde da dominert denne øvelsen gjennom fire desennier. Art, som var fra Akron i Ohio, var krigsveteran fra annen verdenskrig der han blant annet sloss ved Okinawa. Han var en habil mekaniker og hadde peiling på jetmotorer, aerodynamikk og en del andre områder som skulle vise seg nyttige i hans bestrebelser for å sette fartsrekorder på land. Tre ganger greide han å sette verdensrekord og blant hans rivaler var ingen ringere enn legendariske Craig Breedlove med sin Spirit of America Sonic 1. Men Art Arfons selv greide aldri 1.000 km/t.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.