Til salgs: Bil med 17.500 hestekrefter

Siste bud er på ca. 350.000 kroner - men skynd deg!

Foto: eBay
Foto: eBay Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

OK, vi ser innvendingene komme: Dette er ikke strengt tatt noen "bil" i ordets vanlige forstand. Men rent formelt og teknisk er den faktisk definert som en. (En kategori ble i 1963 introdusert av FIA for biler uten drevne hjul - eksempelvis jet-drevne).

Og for en "bil"!!!

Påfølgende informasjon om den har vi fått fra eBays egen beskrivelsesside.

Kjøretøyet som er lagt ut for salg er intet mindre enn det berømte Green Monster, som satte i 1978 oppnådde sin høyeste hastighet med hele 1.046 kilometer i timen.

Art Arfons

Mannen bak bilen var den berømte men beskjedne Art Arfons (1926-2007), som ble en amerikansk helt ved å være en av amerikanerne som (takket være de nye jet-drevne kjøretøyene), utfordret - og overtok - fartsrekorden fra britene på 1960-tallet. Britene hadde da dominert denne øvelsen gjennom fire desennier. Art, som var fra Akron i Ohio, var krigsveteran fra annen verdenskrig der han blant annet sloss ved Okinawa. Han var en habil mekaniker og hadde peiling på jetmotorer, aerodynamikk og en del andre områder som skulle vise seg nyttige i hans bestrebelser for å sette fartsrekorder på land. Tre ganger greide han å sette verdensrekord og blant hans rivaler var ingen ringere enn legendariske Craig Breedlove med sin Spirit of America Sonic 1. Men Art Arfons selv greide aldri 1.000 km/t.

Alle bilder er hentet fra eBay.


Det grønne monsteret

Navnet på Arfons' jetbil kjenner vi ikke opphavet til men den ble i hvertfall ikke kalt grønt monster fordi den var miljøvennlig. Det var på tidlig 60-tall at Art kjøpte en vraket J-79 jetmotor for 5.000 dollar. Motoren hadde tilhørt et B-58 Hustler bombefly og hadde en utgangseffekt på 17.500 hestekrefter. Rundt motoren bygget han så chassis og karosseri til det som skulle bli et av tidenes raskeste landkjøretøyer. eBays beskrivende tekst presiserer at da Art startet opp motoren første gang singlet det i vinduer over et stort område og hønsegården hans ble jevnet med jorden.

Fra Art til Slick

Art satte sin siste verdensrekord, 928 km/t, i november 1965. Da han forsøkte å forbedre denne året etter krasjet han bilen. Den ble bygget opp igjen, men Art solgte deretter sitt grønne monster til en viss Slick Gardner, som fortsatte å kjøre rekordforsøk.

Dermed ble det Slick Gardner som oppnådde den høyeste hastigheten registrert med Green Monster ved Bonneville i 1978. Farten ble da målt til fabelaktige 1.046 kilometer i timen.

På de 31 årene som har gått siden det har fremgangen når det gjelder maksimal landhastighet vært mye langsommere og per idag er det 1.228 kilometer i timen som er offisiell verdensrekord. Den ble satt i 1997 av Andy Green i Thrust SSC, som brøt lydmuren da den satte rekorden.

Men Green Monster er altså på bruktbilmarkedet. Den står i en garasje tilhørende The Petersen Automotive Museum i Los Angeles og hvis ingen i skrivende stund har fått tilslaget (inntil nylig var reserven ikke nådd ved cirka 350.000 kroner), er det lov å prøve seg!

Kilde: eBay

Her kan du se bilen på eBay (Vi garanterer ikke at lenken fortsatt er aktiv).

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer