Tips for sikker vinterkjøring

Snø og is byr hver vinter på utfordringer for norske bilister. Ikke alle er like glad i å kjøre på glatta. Her er noen gode råd.

Foto: Cato Steinsvåg
Foto: Cato Steinsvåg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter at den første ulykkestoppen har gitt seg i etterkant av det første skikkelige snøfallet i de store byene, pleier folk stort sett å venne seg til de nye kjøreforholdene. Men mange føler seg usikre når veigrepet reduserer såpass dramatisk som det ofte gjør på vinteren. Både det å miste kontrollen over kjøretøyet på veien og det å bli stående fast skremmer kanskje. Vi oppsummerer noen triks som gir deg best mulig forutsetninger for å takle vanskelighetene.

1. Sjekk dekkene

Dekkene er din eneste kontaktflate mot veien og er dermed av avgjørende betydning for bilens oppførsel. Det høres kanskje ut som en selvfølge, men faktum er at mange kjører rundt med gamle og slitte dekk, kanskje uten å være klar over faren dette innebærer. Det første tipset blir dermed å kontrollere at dekkene dine er i forsvarlig stand. Minimum tillatt mønsterdybde er 3 millimeter, men dekkets egenskaper forverres før det er så slitt. De fleste anbefaler at du holder deg på øvre siden av 5 millimeter.

Om du bruker piggfrie dekk eller piggdekk, er ikke av like stor betydning. Nye piggfrie dekk er i seg selv gode nok til å takle alle normale føreforhold man støter på i Norge.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer