Test: Raptor Bedliner

Tips: Så enkelt kan du lakkere selv

Vi har testet spraylakken der du ikke trenger å tenke på finish. Vår mening er at dette er så enkelt all alle kan gjøre det.

UTROLIG ENKELT: Denne spraylakken kan brukes på nær sagt alle underlag. Foto: Rune Nesheim
UTROLIG ENKELT: Denne spraylakken kan brukes på nær sagt alle underlag. Foto: Rune Nesheim Vis mer
Publisert

HERCULINER TRUCK BEDLINER KIT Har du en pickup med ripete og rustent lasteplan, noen bøyler du vil ha litt kulere, glatte trappetrinn, eller ønsker en røff finish på offroadere, plastbreddere, understell, utelamper eller postkassa, eller hva som helst egentlig? Vi har testet en lakk som produsenten påstår at den skal kunne brukes til alt dette.

Produktet vi har testet, Raptor Bedliner, skal kunne brukes på alle underlag, så det er i så fall bare fantasien som setter grensene for anvendelses-området.

Vi viser deg hvordan du kan lakkere bilen din selv med en grov, beskyttende lakk. Vis mer Vis mer

Vi snakker om en såkalt bedliner-lakk, navnet stammer fra et stoff som ofte blir brukt i lasteplan på pickuper. Den ekstremt slitesterke malingen er ment for områder som er utsatt for mye slitasje. Den har eksistert i årevis og leveres av flere produsenter, som for eksempel Guard 2K Truck Bed Liner, Würth Bedliner kit og Herculiner Truck Bedliner Kit med flere, men alle disse krever at du må blande tokomponent-lakken og ha tilgang på både kompressor og lakksprøyte hjemme, eller stikke til noen som kan lakkere det for deg.

Nå kan du gjøre jobben enkelt selv. Det norske firmaet Lakksalg.no har agentur på det engelske lakkproduktet Raptor Bedliner, og de har nylig lansert den grove strukturmalingen på sprayboks. Foreløpig er de alene om dette.

På grunn av produktets potensielt grove struktur, stilles det svært få krav til nøyaktighet på grunnarbeidet, noe som ellers er alfa og omega for lakk. Derfor er det enkelt for deg og meg å gjøre jobben selv.

Dinside har valgt å teste produktet grundig. Da går du frem på følgende måte:

5. Først: Dette trenger du

Lakk, riktig type grunning, silikonfjerner og ei fille å tørke av fett med, pussematte eller sandpapir, munnbind eller støvmaske, et par tynne arbeidshansker.

MATTING: Ei pussematte gjør jobben Foto: Jamieson Pothecary
MATTING: Ei pussematte gjør jobben Foto: Jamieson Pothecary Vis mer

4. Forarbeid

Uansett hva du maler på, må du matte overflaten for å få heft. Du kan bruke P180- eller P320-papir, og du trenger ikke å pusse overdrevent mye, men vær nøye inni krinker og kroker. Det er der lakken slipper først.

3 Rengjøring:

Fjern støv, gjerne med luftverktøy hvis du har. Påfør silikonfjerner for å være sikker på at det ikke er fett på underlaget. Da kan nemlig lakken slippe. Det tørkes av med ei fille eller tørkeklut.

2 Primer:

er du usikker på om du har pusset godt nok, har Raptor to primere tilgjengelig. Ett for alle underlag og ett du bruker dersom du har slipt ned til metall. Har du vært flink med pussingen, trenger du egentlig ingen av dem, men er du usikker på om du har pusset godt nok og er redd for heft, bør du hvertfall prime på de utsatte stedene. Flasken ristes et minutt før bruk. La den tørke i 10 minutter før du lakkerer.

GROVT: Slik kan resultatet bli. Det er kult og passer til mye. Foto: Jamieson Pothecary
GROVT: Slik kan resultatet bli. Det er kult og passer til mye. Foto: Jamieson Pothecary Vis mer

1 Lakk:

Dette er en to-komponent lakk. De to komponentene blandes i det du bryter forseglingen i bunn av boksen. Det du ikke bruker, stivner. Det spesielle er avstanden du skal holde til produktet. Produsenten anbefaler 50-70 cm. Importøren sier enda lenger. Jo lenger unna, jo mer ruglete finish

Alternativet: Med sprøyte, rull eller kost

En sprayboks med Raptor Bedliner koster 400 kroner. Skal du lakkere store flater, kan det lønne seg å kjøpe sett med flere flasker. Raptor har et sett av 4 flasker og herder til 1600 kroner. De blandes, ristes og er klare til bruk.

ALENE: Raptor er alene på markedet med Bedliner på sprayboks. Her ser du de to typene primer, settet med lakk, den billigste sprøyta som passer på flaskene, fargekartet du har å velge i dersom du kjøper to-komponent lakk du blander selv samt sprayflaskene. Foto: Jamieson Pothecary
ALENE: Raptor er alene på markedet med Bedliner på sprayboks. Her ser du de to typene primer, settet med lakk, den billigste sprøyta som passer på flaskene, fargekartet du har å velge i dersom du kjøper to-komponent lakk du blander selv samt sprayflaskene. Foto: Jamieson Pothecary Vis mer

Du kan bruke alt du ønsker til påføring. Både malingsrulle, kost og lakksprøyte fungerer. Slike ting får du kjøpt på Biltema, Jula eller lignende steder, og prisene starter gjerne på noen hundrelapper.

Raptor tilbyr også en sprøyte som passer flaskene til 300 kroner.

Fordelen med å kjøpe lakk og blande selv er at du kan spare flaskene du ikke har blandet til en senere jobb.

Går du for sprayboksen, har du dessuten kun fargevalget svart. Ønsker du andre farger kan du bestille alle standard RAL farger. Men da må du blande selv.

Våre inntrykk

Det er vanskelig for oss å komme med noen konklusjon om selve produktet. men når Raptor har vært i markedet over mange år og at bilomportører som Mercedes og Nissan velger å bruke det i sine lasteplan, bør det vitne om at produktet er bra. Vi lar oss imponere over bruksområder og hvor lett det er å oppnå flott finish, både med spraybokser og lakksprøyte.

Noen fordeler med Bedliner, ifølge produsenten:
Ekstremt slitesterk overflate.
Lang levetid.
Vedlikeholdsfritt.
God beskyttelse mot slag og støt.
Vanntett overflate som hindrer gjennomtrengning av fuktighet.
Korrosjons- og rustbeskyttende, også i marine miljøer.
Tåler fra +150 ned til -25
Kan påføres alle typer harde flater og har god bindingsevne
Tåler å bli utsatt for de fleste kjemiske stoffer.
Kan fås med UV-beskyttelse
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer