Tips til en smertefri påsketur med bilen

Blå himmel, sol, endeløse hvite vidder og kakao, appelsin og Kvikk Lunsj i sekken; en skikkelig drømmepåske. Dessverre skjer det at solen blir borte, kulda setter inn og bilen sitter fast, streiker, eller rett og slett ikke vil låses opp. Hva kan du gjøre for å forhindre at påsken blir ødelagt med slike problemer?

Tips til en smertefri påsketur med bilen
Publisert

Mange er påsketuristene som forbanner bilen i løpet av påskehelgen, selv om det i svært mange tilfeller hadde vært riktigere å forbanne seg selv. Mange nødsituasjoner kunne vært unngått hvis bilførere var litt mer føre var og tok noen enkle forholdsregler før de inntok påskefjellet.

Sjekk bilen før avreise

Før du tar bilen ut av sine trygge omgivelser i en oppvarmet garasje og legger ut på tur til fjell, vidder, snøvær og kraftig nattefrost, bør du i hvert fall forsikre deg om at bilen er i skikkelig stand. Sjekk oljenivå, dekk og lufttrykk i dekk, kjølevann, forsikre deg om at du har vindusspylevæske på tanken, sjekk bremsevæske og lysutstyr, og fyll opp drivstofftanken før du parkerer bilen før påskehelgen. Hvis bilen skal stå ute i kaldt vær over flere dager, vil en full tank med drivstoff kunne forhindre den verste kondensdannelsen i tanken --med påfølgende startproblemer.

Skru av alle strømstjelere

Batteriet er nok imidlertid det mest kritiske punktet, som bidrar til flest nødsituasjoner. Du bør sjekke batteriet før du legger av gårde. Dårlig batteri kombinert med kalde netter og komplett stillstand i flere døgn, er å bønnfalle de høyere makter om trøbbel. Hvis du likevel blir stilt opp mot en uvillig motor, bør du tenke på at alt strømkrevende som er innkoblet i det du forsøker å starte bilen, vil trekke strøm fra batteriet og ytterligere forverre situasjonen. Før du vrir om tenningsnøkkelen, -eller kanskje helst når du parkerer bilen -- bør du skru av alle komponenter som trekker strøm. Ha derfor alltid varmetrådene i bakruta avslått, og det samme med setevarme og hovedlys, når du vrir om tenningsnøkkelen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer