Unngå nødstopp

To ting du må ha med i feriebilen

Små ting kan gjøre ferieturen i egen bil svært lite hyggelig. Det er spesielt to ting du må ha med i feriebilen for å slippe trøbbel.

BILFERIE: Det er viktig å pakke bilen riktig, Ifølge NAF er usikret bagasje ofte årsaken til alvorlige personskader i trafikkulykker. Video: NAF Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange gleder seg til biltur med familien i Norge i sommer. Det skal bli hyggelige dager med mange spennende opplevelser. Men slik blir det ikke alltid.

I fjor måtte bilbergere rykke ut til nesten 210 000 bilister med problemer langs norske veier, viser tall fra Finans Norge.

Og det var bare de nødstoppene som er dekket av forsikringen. I tillegg kommer de som sjåføren på en eller annen måte klarte å ordne opp i på egen hånd.

Vi har sett på nødstopp-statistikken til bilbergerne og det er spesielt to ting som gjør at du kan få problemer som ikke lar seg løse i en fei. Det ene er punkteringer, som ligger på andreplass over alle årsaker til nødstopp. Det andre er tap av bilnøkkelen, som det ofte tar lang tid å erstatte.

RESERVE: Et lite reservehjul og jekk tar ikke mye plass og gjør at du kan komme deg videre på egen hånd. Foto: Rune Korsvoll
RESERVE: Et lite reservehjul og jekk tar ikke mye plass og gjør at du kan komme deg videre på egen hånd. Foto: Rune Korsvoll Vis mer

Ta med reservehjul

Moderne biler leveres stadig oftere uten reservehjul og jekk. Det eneste du finner i bagasjerommet er en flaske med lappeskum og en luftkompressor. I mange tilfeller er hullet i dekket for stort til at skummet klarer å tette det.

Resultatet er at du må ringe etter hjelp og bilen blir fraktet til nærmeste verksted for å få nytt dekk. Det kan ta flere timer, kanskje et døgn dersom det skjer på en lørdag eller søndag.

Har du med reservehjul og jekk i bilen kan du hjelpe deg selv og kommer raskt videre. Et vanlig reservehjul stjeler mye bagasjeplass, så det lureste er å sjekke med bilforhandleren om det finnes såkalte mini-reservehjul som passer til bilen.

EKSTRA NØKKEL: Å skaffe en ny nøkkel etter den du mistet etter en avstikker til fots på Hardangervidda, kan ta et par dager. Foto: Rune Korsvoll
EKSTRA NØKKEL: Å skaffe en ny nøkkel etter den du mistet etter en avstikker til fots på Hardangervidda, kan ta et par dager. Foto: Rune Korsvoll Vis mer

Husk reservenøkkel

Mister du bilnøkkelen i ferien, kan det ta tid å skaffe ny. En ny nøkkel må som regel kjøpes og kodes for din bil hos en merkeforhandler. Det tar tid og koster ofte flere tusen kroner:

Uten en original, kodet nøkkel, kommer du deg ikke inn i bilen og får ikke startet den. Derfor er det alltid lurt å ha med seg reservenøkkel.

Legg den ikke i hanskerommet, men et sted der den er tilgjengelig dersom du mister hovednøkkelen og ikke kommer deg inn i bilen. Hva med i veska?

Irriterende og farlig

Hvis du i tillegg sjekker at batteriet er i god form før du drar og kanskje sørger for en ekstra opplading, så bør en ferietur uten problemer være sikret.

Tomt batteri og en bil som nekter å starte er uansett noe du kan få hjelp med på stedet av en bilberger eller av en hyggelig forbipasserende.

TUNGT LASTET: - En fullastet feriebil utsettes for tøffe påkjenninger. Det er lurt å sjekke to-tre ting før turen, sier Petter Schøyen i NAF Veihjelp. Foto: Rune Korsvoll
TUNGT LASTET: - En fullastet feriebil utsettes for tøffe påkjenninger. Det er lurt å sjekke to-tre ting før turen, sier Petter Schøyen i NAF Veihjelp. Foto: Rune Korsvoll Vis mer

- Varme sommerdager og tung ferielast gir ekstra påkjenninger på bilen. Noen forberedelser som sjekk av olje, batteri før avreise lønner seg, sier Petter Schøyen leder i SOS Veihjelp og NAF Veihjelp.

- Når bilen stopper langs veien oppleves det ofte som et mareritt. En bil parkert halvveis ut i veien og små og store passasjerer som oppholder seg rundt bilen er skummelt. Det er uansett irriterende og betyr forsinkelser, konstaterer Schøyen.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer