Foreslår beltesperre i bil

TØI ønsker sperre mot å kjøre uten bilbelte

Det bør bli umulig å kjøre bil uten bilbelte, mener Transportøkonomisk institutt. De vil gå drastisk til verks for å få ned antall drepte i trafikken.

ØNSKER SPERRE FOR BILBELTE: Det bør bli umulig å kjøre bil uten bilbelte, mener Transportøkonomisk institutt. Foto: NTB scanpix
ØNSKER SPERRE FOR BILBELTE: Det bør bli umulig å kjøre bil uten bilbelte, mener Transportøkonomisk institutt. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Norske myndigheter har en visjon om null drepte i trafikken, men bare hittil i år har 81 personer mistet livet i trafikken.

Det gjør at trafikksikkerhetsforsker Rune Elvik ved Transportøkonomisk institutt (TØI) vil iverksette omfattende tiltak, skriver P4.

Foreslår alkolås og obligatorisk bilbelte

Elvik foreslår flere endringer, og mener Norge først og fremst bør jobbe med å skifte ut bilparken, slik at flere får nye biler som ikke kan startes dersom du har drukket alkohol eller ikke har festet bilbeltet.

– Jeg tror vi må ha tekniske tiltak. Det kan være en kraftig, irriterende lyd eller en teknisk sperre som gjør at du ikke får startet bilen hvis du ikke har belte på, sier Elvik til kanalen.

Gjenganger

Manglende bilbeltebruk er en gjenganger i dødsstatistikken på veiene våre. I 2015 hadde for eksempel hele 37 prosent av dem som ble drept i bilulykker, droppet å feste setebeltet.

Bare i september måned døde 18 personer i trafikken, nesten tre ganger flere enn samme måned i fjor. Manglende bilbeltebruk, høy fart og alkohol nevnes ofte som de viktigste årsakene til trafikkulykker.

– Nye biler bør utstyres med en intelligent fartssperre, vi bør sette ned fartsgrensen til 70 på de farligste 80-strekningene og det bør være økte politikontroller generelt, mener Elvik.

Bilbeltene kan bli smarte

Ifølge Trygg Trafikk, reduserer beltebruk risikoen for alvorlige skader eller dødsfall i bil med opptil 50 prosent. De aller fleste biler har lyd- og lysvarsler som slår inn dersom fører eller andre passasjerer i bilen ikke har festet beltet. Dersom det kommer beltesperrer, kan disse akkompagneres med flere andre belteløsninger.

Automatiske bilbelter og bilbelter med smarte funksjoner, er noe produsentene av sikkerhetsutstyr til bil, jobber mye med om dagen. Vi har tidligere omtalt et bilbelte som blant annet kan vekke deg dersom sensorene oppdager at du er i ferd med å sovne ved rattet.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer