Tør du kjøpe dieselbil nå?

Snart kommer dieselforbudet. Slik ble gårsdagens venn morgendagens fiende.

FY-FY: Gjør du denne gesten, kan det i fremtiden hende at du i verste fall stenger deg selv ute fra bysentrum. Foto: COLOURBOX.COM
FY-FY: Gjør du denne gesten, kan det i fremtiden hende at du i verste fall stenger deg selv ute fra bysentrum. Foto: COLOURBOX.COM Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den 26. mars i 2014 kom sjokkmeldingen: Norge ble stevnet av ESA (Det europeiske frihandelsforbundets overvåkingsorgan), for brudd på EU-direktivet om lokal luftkvalitet. Dette skyldes fremfor alt at luften i de store byene inneholder for høye middelverdier av nitrogenoksid (NO2).

Derpå fulgte naturlig nok en oppblussing av debatten om hvilke tiltak som kan iverksettes for å få bukt med den lokale forurensningen, som særlig er et problem om vinteren.

I Bergen var det tidligere blitt diskutert diverse restriktive tiltak overfor biltrafikken i kjølvannet av smogen som truet med å kvele byen i 2010.

Les også: Moderne dieselbiler foryrenser mye mer enn lovet.

Dieselforbud

I hovedstaden begynte det å skje ting og tiltakspakken mot luftforurensning ble i januar lagt frem av byrådet i Oslo. Den inneholder blant annet forslaget om at de fleste dieselbiler skal få kjøreforbud på de mest forurensede vinterdagene.

Et slikt forbud ble allerede foreslått i 2012, men iverksettelsen ble stoppet av Vegdirektoratet.

– Det vi foreslår er at alle personbiler med dieselmotor og lastebiler som ikke har såkalt Euro 6-teknologi ikke får lov å kjøre i visse deler av byen på de dagene der vi har høyest luftforurensning, uttalte miljø- og samferdselsbyråd Guri Melby (V) til NRK.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer