Tørking av bil - vi har testet 12 produkter

Å vaske bilen er blitt en kunstform, og det dukker opp stadig nye produkter, som fiberduker, skinn og såkalte blades. Se hva som fungerer best.

TØRK BILEN REN: Det lønner seg alltid å tørke bilen etter vask. På den måten slipper du rennemerker og er sikker på at bilen blir skinnende ren. Foto: RUNE NESHEIM
TØRK BILEN REN: Det lønner seg alltid å tørke bilen etter vask. På den måten slipper du rennemerker og er sikker på at bilen blir skinnende ren. Foto: RUNE NESHEIM Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bilen er manges baby. Mange bruker mer penger på pleieprodukter til bilen enn på egen kropp. Mens det før har gått i svamper, votter, børster, bøtter og kjemikaler, er det nå blitt stor fokus på tørkeprosessen.

Det finnes masse på markedet. Pusseskinn er bannlyst av mange fordi de øker sjansen for riper. Tykke håndklær med mønster skal kunne gjemme skitten i håndkleet i stedet for å ripe lakken.

Vi har satt både billige og dyre produkter på prøve og brukt dem til å tørke bilen med. Her kan du se hvordan det gikk.

Fra svært gode til elendige resultater

Som nevnt fins det mange forskjellige produkter som har samme funksjon: Å tørke bilen etter vask. Men dessverre er det slett ikke alle produktene som egner seg like godt, noe våre testresultater tydelig får frem.

For mens microfiberkluten fra Turtlewax er så god at den får en sekser på terningen, er det andre produkter som gjør en slett jobb - deriblant svampen fra samme produsent.

Under kan du lese vår vurdering av hvert enkelt produkt - sortert etter testresultat:

TURTLEWAX MIRACLE TOWEL

Foto: RUNE NESHEIM
Foto: RUNE NESHEIM Vis merTykk firkantmønstret microfiberklut. 60x80 cm. Kan vaskes på 60 grader. Skal kunne suge væske tilsvarende fire ganger sin egen vekt.

Vi mener: Ganske bra etter første runde. Helt rent panser på andre runde.
Pris: 189 kr / bilextra.no

AUTOGLYM DRYING TOWEL

Foto: RUNE NESHEIM
Foto: RUNE NESHEIM Vis merTykk microfiberklut med grov kant. 60x60 cm. Skal håndvaskes eller vaskes i lav temperatur.

Vi mener: Den er en av de aller beste på første forsøk. Nest best i testen på å få tørt panser, men det er antydninger til striper enkelte steder.
Pris: 189 kr /skodabutikken.no

DIAMOND TØRKEHÅNDKLE

Foto: RUNE NESHEIM
Foto: RUNE NESHEIM Vis merTykk hullete microfiberklut med hule fiber som skal trekke til seg fukt ekstra godt. 60x60 cm. Vaskes i maskin på 60 grader. Bilpleiekongen.no har tilsvarende klut som heter diamond pearl.

Vi mener: Tar med seg ganske mye på første runde og føles nesten tørr når du vrir den opp. Det gir forhåpninger om knusktørt panser på runde 2, men den legger igjen små renner med dråper på panseret.
Pris: 298 kr / bilpleiekongen.no

BILEXTRA PUSSESKINN

Foto: RUNE NESHEIM
Foto: RUNE NESHEIM Vis merSyntetisk pusseskinn.

Vi mener: Tykt etter fukting. Legger igjen veldig vann mye før første oppvridning. Etter andre runde på panseret, er det nesten ikke vann igjen. Veldig lett å vri opp og jobbe med. Etterlater omtrent ikke vaskestriper.
Pris: 20 kr / bilextra.no

AUTOGLYM WATERBLADE BLADE

Foto: RUNE NESHEIM
Foto: RUNE NESHEIM Vis mer
30,5 cm bred. Både håndtak og grep i silikon med et blad i hver retning i bunn.

Vi mener: Ganske myk. Veldig fin over kanter og siden alt er mykt, er det lettere å unngå skade på lakk. Veldig bra på å ta bort vann, men du klarer ikke å få en bil tørr uten å gå over med klut etterpå.
Pris: 409 kr / skodabutikken.no

BILTEMA MIKROFIBERKLUT

Foto: RUNE NESHEIM
Foto: RUNE NESHEIM Vis merHårete tykk microfiberklut. 40x61 cm. Høyabsorberende og svært smussløsende. Kan vaskes på 60 grader.

Vi mener: Veldig stor og lodden. Absorberer mye vann. Suger bra på første runde. Det ligger rikelig med vannstriper igjen på andreforsøk. Fin å jobbe med, men man bruker lenger tid. Litt vanskelig å vri opp for den holder godt på vannet.
Pris: 69,90 kr / biltema.no

AUTOGLYM AQUA DRY

Foto: RUNE NESHEIM
Foto: RUNE NESHEIM Vis merSyntetisk pusseskinn. Kan vaskes i vann med mild såpe opp til 60 grader.

Vi mener: Pusseskinnet blir bedre av lang oppbløting. Det er mulig dette blir bedre ved lang bruk, men det følger ikke med tett oppbevaringsboks. Virket stivt men tok unna ok med vann første runde. Det la igjen striper også på andre runde.
Pris: 399 kr / thorshovbil.no

BILTEMA BILNAL

Foto: RUNE NESHEIM
Foto: RUNE NESHEIM Vis mer30,5 cm bred. Plasthåndtak med mykt grep, silikonskrape uten blad.

Vi mener: God å holde i. Ganske stivt blad, men det funker egentlig ganske bra. Den legger igjen ganske mye vann men er i det minste lett å bruke. Ikke så bra over kanter.
Pris: 49,90 kr / biltema.no

BILTEMA MIKROFIBERKLUT:

Foto: RUNE NESHEIM
Foto: RUNE NESHEIM Vis merFirkantmønstret microfiberklut. 55x75 cm. Vekt 140 g, høyabsorberende. Kan vaskes på 60 grader.

Vi mener: Ikke veldig bra. På første forsøk la den igjen ganske mye vann. La også igjen en del på andre forsøk. Selv etter tre runder over panseret er det flere vannstriper.
Pris: 39,90 / biltema.no

MEGUIARS WATER MAGNET

Foto: RUNE NESHEIM
Foto: RUNE NESHEIM Vis merFirkantmønstret mikrofiberklut. 55x76 cm. Kan maskinvaskes.

Vi mener: Fryktelig dårlig etter første runde over panseret. Det ligger fortsatt igjen mye vann på panseret etter to runder. Klarer faktisk ikke å få bilen helt ren etter tre runder heller. Det ligger igjen små striper over hele panseret.
Pris: 244kr / kickstart.no

TURTLEWAX WATER ABSORBER

Foto: RUNE NESHEIM
Foto: RUNE NESHEIM Vis merSvamp. Skal trekke 10 ganger egenvekt og tåler de fleste kjemikalier.

Vi mener: Svampen skal være ekstremt vannabsorberende, men imponerer ikke nevneverdig. Den suger dårlig til seg vann og legger igjen ganske mye også på runde to. Bruksflaten blir rett og slett for liten.
Pris: 59 kr / thorshovbil.no

ARMORALL FLEXY BLADE

Foto: RUNE NESHEIM
Foto: RUNE NESHEIM Vis merBredde 20.5 cm. Håndtak i hardplast og skrape med to blader på hver side i silikon.

Vi mener: Veldig myk. Håndtaket er bredere enn selve skrapen og lett å slå borti deler av bilen med. Bladet hopper og etterlater seg desidert mest vann.
Pris: 109 kr / bilextra.no

Slik testet vi

Upolert: Vi brukte en renvasket, men ikke nypolert bil. Den holder bedre på vannet enn nypolerte biler der vannet perler seg og renner av.

Legges i bløt: Enkelte av produktene hadde instruksjoner om at de burde vætes/vaskes før bruk. Derfor la vi alle kluter og skinn til bløt noen timer. Produktene hadde antydning til fukt i seg ved test.

Vrir opp en gang: Vi viser hvor bra klutene/skinnene tørker første gang, og andre gang. Det illustrerer hvor bra de er. Alle vil klare å få bilen tørr, det spørs bare hvor lang tid det tar.

SUPERTIPS FOR BLANK BIL: Når du først har brukt masse tid på å rengjøre, vokse og forsegle bilen, har vi et superenkelt triks for å beholde glansen i lakken: Spray over våt bil med en polish på dusjflaske, såkalt Quick Detailer før du tørker den. Du trenger bare en dusj eller to på hver karosseriflate.        Foto: RUNE NESHEIM
SUPERTIPS FOR BLANK BIL: Når du først har brukt masse tid på å rengjøre, vokse og forsegle bilen, har vi et superenkelt triks for å beholde glansen i lakken: Spray over våt bil med en polish på dusjflaske, såkalt Quick Detailer før du tørker den. Du trenger bare en dusj eller to på hver karosseriflate. Foto: RUNE NESHEIM Vis mer


Skrapene: Skrapene testes på bruksområde. Vi tok tiden på hvor lang tid det tar å tørke en hel bil. De er et substitutt til en klut for å få av det verste. De er dårlige rundt vinduer, under rails og over kanter og liknende. Vi har sjekket fleksibilitet over kanter og generell bruk.

Mest for pengene: Sluttkarakteren gis etter en vurdering av hvor bra produktet er og hvor dyrt det er. Et dyrt produkt som jobber like bra som et billig, vil derfor få lavere karakter.

Mange av produktene kan kjøpes mange steder. Vi har bruk prisjakt.no for å finne lavest pris.

Slik tørker du

 • Vi tar utgangspunkt i at bilen er helt ren, inkludert inne i åpninger.
 • Spyl vekk såperester grundig. Gjerne med hageslange. Jo mer vann jo bedre. Da renner det ofte bedre av også.
 • Vent et minutt før du begynner å tørke så bilen får rent av seg.
 • Spray en eller annen form for Quick Detailer på våt bil. Da tilfører du lakken litt voks hver gang du har vasket bilen.
 • Bruk et rent mikrofiberhåndkle eller pusseskinn. Begynn på taket og gå nedover. Får det møkk på seg, vær nøye med å skylle det av.
 • Etter at du er ferdig med karosseriflatene, åpner du dører. Husk å ta under selve døren og rundt hele åpningen. Deretter åpner du panser og bakluke og tørker bort vann der. Spesielt viktig er dette under bakluka, da dette fungerer som dreneringskanaler fra taket. Vær spesielt nøye rundt skiltet bak.
 • Sjekk om kluten er ren når du er ferdig.

 • LES OGSÅ: Vi har testet droner
  LES OGSÅ: Vask bort fugledritten med en eneste gang
  LES OGSÅ: Slik redder du håpløs lakk

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer