Toyota i gang med plugin-hybrid

Toyota ruller nå 600 plugin-hybrider ut på veiene. Bilene leases ut til spesielt utsette firmaer og planen er å komme med en vanlig produksjonsversjon allerede i 2011.

Toyota i gang med plugin-hybrid
Publisert
Sist oppdatert

Det har vært pratet lenge om en plugin-hybrid fra Toyota. Men dette er det klart mest håndfaste vi har sett så langt. For nå har den japanske bilprodusenten begynt utprøvingen av den kommende modellen i form av et pilotprosjekt med 600 biler rundt i store deler av verden. Flere av disse skal gå i Europa.

Lades i gårdsplassen

En plugin-hybrid er kort sagt en hybridbil som kan lades via et vanlig strømuttak i husveggen din og gå på den elektriske motoren alene over en betydelig distanse. Hvorvidt den vanlige forbrenningsmotoren driver bilen direkte når den kobler inn eller om den kun lader batteriet, varierer fra modell til modell. Eller skal vi si prototype til prototype. For ingen slike biler finnes på det europeiske åpne markedet per i dag.

Basis i Prius

Toyota har naturligvis tatt utgangspunkt i den vanlige hybridbilen Prius. Men batterikapasiteten er økt betraktelig, blant annet fordi man nå benytter seg av litiumion-batterier. Det fører til at bilen kan kjøre opptil 20 kilometer kun på strøm. Det tar om lag halvannen time å lade batteriet helt opp. På bare strøm skal plugin-versjonen kunne gå i hastigheter opptil 100 kilometer i timen. Mange vil med andre ord kunne gjøre unna store deler av kjøringen sin på ren strøm.

Når batteriet er tomt, har man den samme 1,8 liter store bensinmotoren som i vanlige Prius i bakhånd. Denne overtar fremdriften og lader batteriet når det ikke er mer strøm igjen. Elmotoren har en effekt på omlag 80 hestekrefter.Svært lavt forbruk

Hva slags forbruk og utslipp denne bilen til slutt får, er ikke sikkert ennå. Men Toyota har tidligere snakket om et forbruk på rundt 0,26 liter per mil. Det gir et CO2-utslipp på rundt 60 gram per kilometer, hvilket kan sammenlignes med dagens Prius’ 89 gram. Det er altså snakk om betydelige gevinster som kan bli enda større ved godt planlagt kjøring og lading.

Tilgjengelig om to år - kanskje

Prøveprosjektet som nå rulles i gang skal evalueres før man går videre til vanlige bilkjøpere. Dersom Toyota når målet sitt, skal norske bilkjøpere om to år for første gang få muligheten til å bestille seg en plugin-hybrid.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer