Toyota og Hyundai stanser hydrogenbil-leveranser

Både Toyota og Hyundai i Norge har stoppet utleveringer av hydrogenbiler etter hydrogeneksplosjonen i Sandvika mandag.

SUSPENDERER: Etter hendelsen på Sandvika mandag ettermiddag, har Toyota midlertidig stoppet utleveringer av hydrogenbiler. Foto: Rex Shutterstock / NTB Scanpix
SUSPENDERER: Etter hendelsen på Sandvika mandag ettermiddag, har Toyota midlertidig stoppet utleveringer av hydrogenbiler. Foto: Rex Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For å hindre at kunder blir skadelidende har Toyota Norge besluttet å tilby gratis lånebiler inntil situasjon er løst. Toyota Norge har midlertidig stoppet utlevering av Mirai, men modellen er fortsatt tilgjengelig for salg.

– Vi vet ikke nøyaktig hva som skjedde på Uno-X stasjonen ennå, så vi ønsker ikke å spekulere. Men vi stopper salget inntil vi har fått vite hva som har skjedd, samt av praktiske hensyn siden det ikke er mulig å fylle drivstoff nå, sier informasjonssjef Espen Olsen i Toyota Norge til Teknisk Ukeblad tirsdag.

Han understreker at hendelsen ikke hindrer selskapets hydrogensatsing.

– Dette endrer ikke vårt syn på hydrogen, og det er viktig for oss å påpeke at hydrogenbiler er minst like sikre som vanlige biler. Selve hydrogentankene er så robuste at du skal kunne skyte på dem med pistol uten å slå hull i dem, sier Olsen.

Hva med Hyundai?

Hyundai er den andre leverandøren av hydrogenbiler i Norge. Markedsdirektør Christian Stenbo opplyser til Dinside.no at de også stanser utleveringene av biler inntil videre, selv om bilen også hos dem formelt er i salg fortsatt.

Når det gjelder situasjonen for de eksisterende eiere av en hydrogenbil fra Hyundai, presiserer Stenbo:

- Vi vil se på mulige alternative mobilitetsløsninger for disse, og be dem ta kontakt med sine respektive forhandlere i så henseende.

Stenbo presiserer videre at denne hendelsen ikke sår tvil om sikkerheten ved selve hydrogenbilen, og avstår samtidig fra å spekulere i mulige årsaker til eksplosjonen i Sandvika.

134 biler solgt siden 2017

Tall fra Opplysningsrådet for Veitrafikken viser at det ble registrert 51 hydrogenbiler i Norge i 2018 (27 fra Hyundai og 24 fra Toyota), mot totalt 55 året før.

Til og med mai i år er det registrert ytterligere 28 stykker - 7 Toyota Mirai og 21 Hyundai Nexo.

Eksplosjonen skjedde ved Uno-X-stasjonen i Sandvika ved 17.30-tiden. Ingen ble alvorlig skadd.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer