Toyota Prius fornyes

Verdens overlegent mest solgte hybridbil, Toyota Prius, lanseres i forbedret utgave.

Endringene utvendig er ikke revolusjonerende, men totalt sett virker oppgraderingen av Prius for 2012 ganske så omfattende. Foto: Toyota
Endringene utvendig er ikke revolusjonerende, men totalt sett virker oppgraderingen av Prius for 2012 ganske så omfattende. Foto: Toyota Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Toyota Prius er utvilsomt en suksess-historie, med så langt 2,4 millioner eksemplarer solgt i verden. Modellen ble lansert første gang i 1997 og kom i en ny og mer familievennlig dimensjon i 2003. Tredje generasjon, som vi kjenner i dag, ble lansert i 2009.

Les vår test av Toyota Prius her.

Facelift

Og nå er det altså tid for en midtlivsoppgradering, eller "ansiktsløftning". Vi har mottatt en pressemelding som informerer oss at den fornyede Prius får en ny og mer dynamisk frontdesign. ”Under Priority”- design har de kalt det, og det innebærer større oppmerksomhet på den nedre grillen, noe som visstnok skal gå igjen på kommende Toyota-modeller.

Fronten har ellers nydesignede LED-kjørelys, og baklysene skal gjøre bilen lett gjenkjennelig i mørket.


Bedre å kjøre

Ansiktsløftede Prius drar ifølge Toyota nytte av et stivere karosseri, gjennom ekstra sveisepunkter og forsterkninger. Dette har igjen gitt mulighet for et mer komfortorientert oppsett, visstnok uten å ha måttet gå på akkord med de dynamiske egenskapene. I tillegg skal styrefølelsen være forbedret takket være en stivere rattstamme.

Vindstøy og veistøy skal være redusert gjennom bruk av nye isolasjonsmaterialer.

Når det kommer til forbruk og utslipp er ingen forbedringer annonsert, men den oppdaterte Prius kan fortsatt vise til klasseledende tall med et forbruk ved blandet kjøring på 0,39 l/mil og tilsvarende et CO2-utslipp på bare 89 gram.

Les også: Liten og rimelig hybrid

Mer kvalitetsfølelse

Innvendig informerer Toyota om at de får sort interiør med innslag av sølv rundt lufteventiler og senterkonsoll. Setetrekkene har også fått en oppgradering.

Senterkonsollen har en nydesignet armstøtte som åpnes vertikalt, og har en integrert koppholder. USB- og Aux-tilkobling er lokalisert på innsiden av armstøtten.

Informasjonsdisplayet er forbedret for å gi bedre synbarhet, og nye funksjoner er tilgjengelige. En EV-indikator er nå inkludert, og nå kan siste månedens forbruk vises, i tillegg til de fem siste forbruksmålingene.

Parkerer selv

Det "intelligente" parkeringssystemet er forbedret for å gi en enklere og raskere parkering. Det er nå i stand til å kjenne igjen parkeringsplasser uten merking i veibanen. I tillegg vil skjermen og lydinstruksjoner hjelpe føreren frem til startpunktet for parkeringsassistansen, så fort en passende parkeringsplass er oppdaget.

Toyota Prius 2012 - priser
GradVeiledende utsalgspris januar 2012
Prius 1,8 Comfortkr 269.800
Prius 1,8 Advancekr 287.500
+ LED hovedlys med lyktespylerekr 295.400
+ LED hovedlys med lyktespylere og Solcelleglasstak med fj.styrt ACkr 310.300
Prius 1,8 Executivekr 308.900
+ Premium Pack (Solcelleglasstak, Pre-Crash, ACC, PRO HDD , IPA)kr 347.800


Multimedia i lange baner

Prius gir i sin fornyede utførelse kundene en rekke multimedia-muligheter. Toyota Touch er standard, hvilket innebærer en 6,1 tommers fullfarge berøringsskjerm som ifølge Toyota gir tilgang til brukervennlig og prisgunstig multimedia. Systemet inkluderer en CD/MP3 spiller, Bluetooth-tilkobling med mulighet for streaming, en USB-port, ryggekamera og tilgang til bil- og forbruksinformasjon.

Toyota Touch & Go Plus bygger på Toyota Touch multimediaenheten, men får i tillegg navigasjon med stemmegjenkjenning. I tillegg får den flere funksjoner som håndterer e-post og tekstmeldinger, kalender og en Gracenote database.

Detalj fra førermiljøet Foto: Toyota
Detalj fra førermiljøet Foto: Toyota Vis mer


Toyota Touch Pro er den mest avanserte satelittnavigasjonen fra Toyota hittil. Multimediasystemet får en 7,0 tommers berøringskjerm som gir informasjon om klimaanlegget, audio og navigasjonssystemet. Systemet har stemmegjenkjenning, automatisk zoom ved veikryss, tredimensjonal modellering av byer og landemerker og online søk på interessepunkter - “Points of Interest”. I tillegg vil head-up displayet vise navigasjonsinformasjon.

Les mer: Toyotas fremtids-hybrid

Toyota Touch Pro får også DAB/DAB+/DMB digital radio som standard og er kompatibelt med Transport Protocol Export Group (TPEG) trafikkinformasjon. Siden protokollen baserer seg på en digital kommunikasjon kan den gi langt mer informasjon.

Systemet vil gjøre navigasjonen mer nøyaktig, og vil gi bedre informasjon om trafikkflyt og viser tilgjengelige parkeringsplasser og drivstoffpriser.

Multimediasystemet kan kombineres med JBL Premium Sound System med såkalt GreenEdge teknologi, som skal redusere strømforbruket med inntil 80 prosent sammenlignet med det Toyota kaller "konvensjonelle" audiosystemer.

Oppgraderte Prius vil lanseres i Norge i mars, men det er i skrivende stund åpnet for å bestille bilen hos Toyota-forhandlerne.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer