Elbil fra Toyota til Norge

Toyotas første elbil vises mandag

Mandag viser Toyota fram sin første elektriske bil - en SUV på størrelse med VW ID.4. Fabrikken skal allerede ha produksjonsdatoer reservert for norske kunder.

ENESTE BILDE: Dette er det eneste bildet av bilen som Toyota foreløpig har offentliggjort. I videoen får man se de første små glimtene av den nye elbilen. Den første elbilen blir på størrelse med dagens Rav4. Video: Toyota Vis mer
Publisert

Det er på bilutstillingen i Shanghai i Kina mandag morgen klokken 03.20 norsk tid, at Toyota viser fram bilen for første gang. Foreløpig er det ikke så mye Toyota har avslørt om den nye elbilen, bortsett fra at det er en mellom-klasse SUV som skal bygges på fabrikkens helt nye e-TNGA plattform og får modell-betegnelsen BZ. Det siste er en forkortelse for «Beyond Zero», som blir betegnelsen på alle Toyotas elektriske biler.

Størrelsen på bilen blir omtrent som dagens Rav4 hybrid, men trolig blir akselavstanden litt lenger for å gi plass til batteriet.

Ny type batterier?

Hvilke batteripakker og rekkevidder den nye bilen får, er ennå ikke offentliggjort. Toyota har lenge jobbet med en helt ny type batterier, såkalt «solide state», som skal gi betydelig lengre rekkevidde og kortere ladetid enn dagens litium ion batteriet. Planen var at disse skulle demonstreres under Tokyo-OL i 2020.

SOM SUBARU: Den nye plattformen for elektriske biler er utviklet sammen med Subaru. Dette er bildet av deres første elbil som ble vist fram for fabrikken eiere for et halvt år siden. Foto: Skjermdump
SOM SUBARU: Den nye plattformen for elektriske biler er utviklet sammen med Subaru. Dette er bildet av deres første elbil som ble vist fram for fabrikken eiere for et halvt år siden. Foto: Skjermdump Vis mer

Trolig blir ikke disse batteriene klare for masseproduksjon før i 2024. Det betyr i første omgang tradisjonelle batterier i Toyota BZ.

At dette er Toyotas første elbil er forresten ikke helt riktig. Fabrikken selger allerede en elektrisk utgave av Rav 4 i Kina. I Europa og Norge selger Toyota-konsernet hel-elektriske Lexus UX 300e, men dette er biler bygget på en tradisjonell bensinbil-plattform.

Snart til Norge

BZ SUV, som i hvert fall er det foreløpige navnet på bilen, er den første av flere elbiler som Toyota planlegger for de neste årene.

Fabrikken viste i fjor sommer fram en skisse med seks forskjellige biler, inkludert varebiler, som skal på veien de neste årene. Alle bilene kan bygges på den samme e-TNGA platformen, som kan gi biler både med forhjulstrekk, bakhjulsdrift og firehjulstrekk. Toyota har utviklet denne plattformen sammen med Subaru.

FLERE ELBILER: Toyota har lenge satset på hybrider og er en av de siste store produsentene som kommer med en ren elektrisk bil. De neste årene planlegger fabrikken imidlertid flere nye elbiler, slik denne skissen viser. Ill: Toyota
FLERE ELBILER: Toyota har lenge satset på hybrider og er en av de siste store produsentene som kommer med en ren elektrisk bil. De neste årene planlegger fabrikken imidlertid flere nye elbiler, slik denne skissen viser. Ill: Toyota Vis mer

Det store spørsmålet er når vi kan vente den første elbilen fra Toyota til Norge. Trolig er ikke bilen så langt unna. Den norske importøren har allerede begynt å få produksjonsdatoer som er reservert for norske kunder, forteller kilder vi har snakket med.

Konkurransedyktig pris

Prisen vet vi ikke noe om, men Toyota Europes visepresident Matt Harrison fortalte til avisa Auto Express i fjor at den trolig vil ligge en liten tanke over Rav 4 i de fleste land. I Norge ville det i så fall fort bety 500 000 kroner.

Det er lite sannsynlig at dette blir prisen, så lenge konkurrenter som VW ID.4 koster fra 349 000 kroner. Toyota er helt nødt til å få priser som kan konkurrere med dette.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer