Toyotas kollisjonspute-bløff

I den norske Toyota-importørens markeds- og informasjonsmateriell hevdes det at Avensis kan skilte med utrolige ni kollisjonsputer. Dette er ikke korrekt.

Publisert
Sist oppdatert

Hvis Avensis virkelig hadde hatt ni kollisjonsputer, ville bilen ha gått utenpå sine konkurrenter når det kom til passiv sikkerhet. Ingen av Avensis-konkurrentene kan nemlig skilte med flere enn seks kollisjonsputer.

Nøyaktig det samme kan sies om Toyota Corolla Verso, som også skal være utrustet med hele ni puter - i hvert fall ifølge den norske Toyota-importøren. Dermed fremstår Volkswagen Touran, Renault Scenic og andre konkurrenter som relativt stakkarslige med sine seks kollisjonsputer.

- For at kunden skal forstå

I virkeligheten har de to Toyota-modellene sju kollisjonsputer; to frontkollisjonsputer, to sidekollisjonsputer, to hodekollisjonsputer og en knekollisjonspute. Hvorfor påstår da Toyota-importøren at bilene har ni?

- Fordi en hodekollisjonspute dekker både de fremre og bakre sidevinduene, mener vi det er riktig å beskrive dette som to kollisjonsputer. Dette gjør vi for at kunden skal forstå at også baksetepassasjerene vil nyte godt av hodekollisjonsputene, sier Per Arne Skramstad, informasjonssjef hos Toyota Norge.

Toyota alene om sin praksis

Forlokkende logikk? Ja, kanskje det. Det er imidlertid to problemer knyttet til dette resonnementet. For det første er en hodekollisjonspute en sammenhengende enhet som strekker seg fra A- til C-stolpe. Derfor er det naturlig å omtale den i entall. For det andre, og dette er det springende punkt, er Toyota alene om å bruke denne regnemetoden. De omlag 20 andre norske importørene nøyer seg med å regne to sidekollisjonsputer som to - ikke som fire. Derfor oppgir for eksempel Volvo-importøren at Volvo V70 har seks kollisjonsputer - ikke åtte.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer